«Είναι πρωτάκουστο τα Μάρμαρα του Παρθενώνα να έχουν το όνομα του ανθρώπου που τα έκλεψε»

Ήταν τα λόγια του ακαδημαϊκού Δρ Γκάρι Φόλεϊ σε διάλεξη στην Μελβούρνη

«Είναι πρωτάκουστο τα Μάρμαρα του Παρθενώνα να έχουν το όνομα του ανθρώπου που τα έκλεψε»

Κατά τη διάρκεια μίας διάλεξης που έδωσε ο διακεκριμένος ιθαγενής ακαδημαϊκός και ακτιβιστής, Δρ Γκάρι Φόλεϊ στα εγκαίνια της νέας σειράς Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού στην Μελβούρνη, έκανε έκκληση για την επιστροφή ατην Ελλάδα των γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά και τεχνουργημάτων ιθαγενών της Αυστραλίας που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

th-gary-foley.jpg
ιθαγενής ακαδημαϊκός και ακτιβιστής, Δρ Γκάρι Φόλεϊ)


Αρχικά, ο πρόεδρος της Κοινότητας Βασίλης Παπαστεργιάδης απηύθυνε τον χαιρετισμό του στα ελληνικά, υιοθετώντας την εκστρατεία «Μιλάμε Ελληνικά το Μάρτιο», στην οποία συμμετέχει και η Κοινότητα.

Στη συνέχεια, ο ίδιος τόνισε τη μεγάλη σημασία που είχε η παρουσία του Δρ Γκάρι Φόλεϊ στην Κοινότητα καθώς και το θέμα της διάλεξής του, ενώ ανέφερε ότι σύντομα αντίγραφα των γλυπτών του Παρθενώνα πρόκειται να τοποθετηθούν στην πρόσοψη του νέου κοινοτικού κτιρίου. «Εμείς θα φέρουμε τα Μάρμαρα στην Κοινότητα» είπε χαριτολογώντας.

γκαρι.jpg

Ο Δρ. Φόλεϊ άδραξε την ευκαιρία ��αι μίλησε για την πρώτη γνωριμία του με τους Έλληνες, ενώ δήλωσε εντυπωσιασμένος από την ελληνική φιλοξενία.

Ιδιαίτερη έμφαση και στην άρνηση του Βρετανικού Μουσείου να επιστρέψει στους ιθαγενείς τα τεχνουργήματα αυτά, αλλά και σε περιστατικό με μοναδικά χαρακτικά σε φλοιό δέντρου από ιθαγενείς της Πολιτείας της Βικτώριας, που εντοπίσθηκαν να είναι πεταμένα εδώ και 150 χρόνια σε ένα ντουλάπι του Βρετανικού Μουσείου.

Κλείνοντας, την ομιλία του αναφέρθηκε στο δίκαιο ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, σχολιάζοντας το γεγονός ότι ονομάζονται και «Ελγίνεια Μάρμαρα». «Είναι πρωτάκουστο να έχουν το όνομα του ανθρώπου που τα έκλεψε από την Ελλάδα» είπε και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top