Έσπασε η γενειάδα της μάσκας του Τουταγχαμών και την κατέστρεψαν βάζοντας… κόλλα!

Τι υποστηρίζουν οι συντηρητές

Έσπασε η γενειάδα της μάσκας  του Τουταγχαμών και την κατέστρεψαν βάζοντας… κόλλα!

Μια κοινή κόλλα του εμπορίου φαίνεται πως χρησιμοποίησαν υπάλληλοι του Μουσείου της Αιγύπτου στο Κάϊρο για να κολλήσουν την γενειάδα της ταφικής μάσκας του Τουταγχαμών, που τους έσπασε όταν προσπάθησαν να την καθαρίσουν.

Η μάσκα, που χρονολογείται 3.300 χρόνων, είχε υποστεί σοβαρή ζημιά, όταν αποκολλήθηκε εξαιτίας λάθος χειρισμών το μπλε και χρυσό μούσι του Φαράω.

μασκα2.jpg

Μέχρι στιγμής, δεν έχει διευκρινιστεί πότε και κάτω από ποιες σ��νθήκες συνέβη το περιστατικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τρεις συντηρητές του έδωσαν διαφορετικές εκδοχές πότε συνέβη το περιστατικό και αν το μούσι αποκολλήθηκε λόγω ατυχήματος ή αφαιρέθηκε επειδή είχε χαλαρώσει.

«Δυστυχώς χρησιμοποίησαν ένα κακό υλικό - η εποξειδική πάστα χρησιμοποιείται για τη συγκόλληση μετάλλου ή πέτρας, αλλά θεωρώ ότι δεν ήταν η κατάλληλη για να κολλήσει κανείς ένα αντικείμενο όπως η μάσκα του Τουταγχαμών. Η μάσκα έπρεπε να μεταφερθεί στο εργαστήριο, αλλά βιάστηκαν να την επανατοποθετήσουν στο χώρο έκθεσης και χρησιμοποίησαν αυτό το ακατάλληλο υλικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας από τους συντηρητές.

maska3.jpg

Ο δεύτερος έδωσε μια άλλη εκδοχή τονίζοντας ότι η κόλλα στέγνωσε στο προσωπείο και ένας συνάδελφός του χρησιμοποίησε μία σπάτουλα για να την αφαιρέσει με αποτέλεσμα να κάνει γρατσουνιές.

Και ο τελευταίος υπογράμμισε ότι φαίνεται πλέον μικρό κενό, ένα διάφανο κίτρινο, μεταξύ της γενειάδας και της υπόλοιπης μάσκας.

Βρετανός αιγυπτιολόγος τον οποίο ρώτησε το Associated Press ανέφερε πως η μάσκα όντως έχει επισκευαστεί, αλλά δεν είναι σαφές με τι υλικό.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top