Ντόροθι Κινγκ: «Δεν είναι θαμμένη η Ολυμπιάδα στον τάφο της Αμφίπολης»

Κάνει λόγο για φόνο, αφού ο ένας από τους σκελετούς είναι μαχαιρωμένος

Ντόροθι Κινγκ: «Δεν είναι θαμμένη η Ολυμπιάδα στον τάφο της Αμφίπολης»

​Μετά την ανατροπή στον τάφο της Αμφίπολης, όπου βρέθηκαν πέντε νεκροί όπως σας έχει ήδη γράψει το star.gr, η Ντόροθι Κινγκ επέστρεψε, και μέσω του προσωπικού της blog, παρουσίασε την δική της θεωρία για τους νεκρούς του τύμβου Καστά.

Η διάσημη αρχαιολόγος, απέκλεισε το γεγονός να είναι θαμμένη στην Αμφίπολη η Ολυμπιάδα, γράφοντας χαρακτηριστικά:

«Η γυναίκα στον κιβωτιόσχημο τάφο, γύρω από την οποία είχαν ταφεί οι υπόλοιποι, φαίνεται να ήταν πάνω από 60 ετών. Η Ολυμπιάδα γεννήθηκε το 370 π.Χ. και πέθανε το 316, οπότε τα μαθηματικά δεν οδηγούν σε αυτή».

Ένα ακόμα στοιχείο το οποίο σύμφωνα με την Ντόροθι Κινγκ αποκλείει το γεγονός να είναι θαμμένη η Ολυμπιάδα στον τάφο, είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τις επιγραφές και το βιβλίο του Έντσον «Ο τάφος της Ολυμπιάδας», η μητέρα του Αλέξανδρου θάφτηκε στην Πύδνα. Ωστόσο η Αμφίπολη δεν θα μπορούσε να έχει χτιστεί πριν από τη μάχη της Πύδνας.

Resizer.jpg

Αναφερόμενη τώρα στους ανδρικούς σκελετούς, η αρχαιολόγος αναφέρει:

«Οι δυο νεότεροι άνδρες, ηλικίας 30-40 ετών, έχουν σημάδια σοβαρών τραυμάτων από κοφτερό όργανο. Το πιο πιθανό είναι να μαχαιρώθηκαν. Το ενδιαφέρον είναι πως και οι δυο έχουν φανερά σημάδια εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας και σπονδυλίτιδας σε διάφορα μέρη των σκελετών τους».

Γι΄αυτό και αποκλείει κάποιος από αυτούς τους σκελετούς να ανήκει στον Ηφαιστίωνα:

«Ο Ηφαιστίωνας πρέπει να αποκλειστεί, καθώς πέθανε στα 32 του και δεν δολοφονήθηκε».

Untitled.jpg
Παράλληλα, σύμφωνα με την Ντόροθι Κινγκ στον τάφο βρέθηκαν οστά ζώων και συγκεκριμένα αλόγων, κάτι που ενισχύει την άποψη ότι πρόκειται για έναν βασιλικό μακεδονικό τάφο.

Αυτό που της φαίνεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον, είναι το γεγονός ότι οι σκελετοί που βρέθηκαν είναι αποσπασματικοί, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ίσως «λείπουν» και άλλοι νεκροί από τον τάφο. Το συναρπαστικό σε αυτή την υπόθεση, είναι σύμφωνα με την αρχαιολόγο, ότι εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν μαυσωλεία.

dorothy king.jpg
Για να καταλήξει ότι «με τα δεδομένα που έχω, ταιριάζει ο τάφος να κατασκευάστηκε την περίοδο του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή αμέσως μετά, αλλά ο αποτεφρωμένος πρέπει να τοποθετήθηκε εκεί αργότερα. Ο Κάσσανδρος τους έθαψε με τιμές, αφού τους δολοφόνησε και παντρεύτηκε την ετεροθαλή αδερφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου Θεσαλονίκη για να παγιώσει το αίτημά του για τον θρόνο. Οπότε, ναι, η δολοφονία και μετά η τιμητική ταφή είναι παράξενη, αλλά έτσι ήταν η πολιτική εκείνων των ημερών», ενώ πιστεύει ότι ανάμεσα στους νεκρούς του τάφου είναι ο Φίλιππος Γ΄Ο Αριδαίος:

190115132728_8694.jpg
«Ξέρουμε ότι πέθανε το 317 π.Χ., αλλά αργότερα θάφτηκε μαζί με τη σύζυγό του Ευρυδίκη Β' Ανταία και τη μητέρα της Κυνάνη», σημειώνει, τονίζοντας, ωστόσο, λίγο παρακάτω ότι «η Κυνάνη πέθανε το 323 π.Χ. και είναι πάρα πολύ νέα για να είναι η γυναίκα στον κιβωτιόσχημο τάφο».

Όσο για το ποια είναι η 60χρονη γυναίκα του τάφου;

«Θα μπορούσε να είναι κάποια πρόγονός τους, όπως η Δηιάνειρα. Το αποτεφρωμένο πέμπτο σώμα είναι σε τόσο κακή κατάσταση που δεν μπορεί να προσδιοριστεί το φύλο του. Αν ήταν γυναίκα, θα μπορούσε να είναι η Ευρυδίκη, αλλά ενδεχομένως και η Κυνάνη».

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top