Σημαντικά ευρήματα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην αγορά της Νέας Πάφου

Οι έρευνες ξεκίνησαν το 2014

Μπροστά σε μία έκπληξη βρέθηκε μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Jagiellonian της Κρακοβίας στην αγορά της Νέας Πάφου, στην Κύπρο όταν μία αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ένα πηγάδι με είδη κεραμικής, έναν ναό και ένα κτίριο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου, οι έρευνες ξεκίνησαν το 2014 και περιορίστηκαν σε τρεις τομές του αρχαιολογικού χώρου της Αγοράς.

Στην Τομή Ι συνεχίστ��κε το έργο προηγούμενων ανασκαφών. Είχε βρεθεί ένα οικοδόμημα, το οποίο εθεωρείτο βωμός. Σύμφωνα με τους Πολωνούς επιστήμονες όμως, πρόκειται για τμήμα μεγάλου κτιρίου ή ναού. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι χρονολογείται στην ελληνιστική περίοδο. Το κτίριο εχρησιμοποιείτο για μεγάλο χρονικό διάστημα και είχε ξανακτιστεί πολλές φορές. Κοντά στο κτίριο ανακαλύφθηκε αποθέτης (λάκκος, όπου οι αρχαίοι έθαβαν σπασμένα θρησκευτικά αντικείμενα) που περιελάμβανε κεραμική και πήλινα ειδώλια, τα οποία χρονολογούνται στα τέλη του 2ου με αρχές του 1ου αι. π.Χ.

παφ1.jpg
Στην Τομή ΙΙ βρέθηκε πηγάδι με είδη κεραμικής, επιτραπέζια αγγεία, μαγειρικά σκεύη, αμφορείς. Αρκετά από τα ευρήματα φέρουν σφραγίδες. Βρέθηκαν επίσης πήλινα ειδώλια, νομίσματα και άλλα μεταλλικά αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και τρεις σφενδόνες, οι δύο κοσμημένες με σκορπιούς και η τρίτη με κεραυνό. Με βάση την κεραμική και τις σφραγίδες των αμφορέων, φαίνεται ότι το υλικό που βρέθηκε στο πηγάδι ανήκει στην ελληνιστική περίοδο (2ος - μέσα 1ου αι. π.Χ.) και αποτελεί ένα καλά

Στην Τομή ΙΙΙ βρέθηκε μέρος κτιρίου που είχε ανοικοδομηθεί πάνω στον φυσικό βράχο. Το κτίριο αποτελείται από τουλάχιστον δύο δωμάτια και είχε ανεγερθεί πριν κτιστεί η νότια στοά της Αγοράς. Η προκαταρκτική μελέτη της κεραμικής δείχνει ότι το κτίριο χρονολογείται στην ύστερη κλασσική περίοδο με αρχές της ελληνιστικής, δηλαδή στην πρώιμη φάση της Αγοράς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top