Μενδώνη:«δύσκολη η σύγκριση DNA με του Φιλίππου»-Παλαγγιά:«Στον τάφο είναι ένας απλός θνητός»

Χαμός για την Αμφίπολη

​Νέες δηλώσεις έκανε η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σχετικά με τις ανακαλύψεις που έγιναν στον Τύμβο Καστά!

«Δύσκολα θα εξακριβωθεί το αν ο νεκρός της Αμφίπολης έχει κάποια σχέση με τη βασιλική οικογένεια της Μακεδονίας, αφού, η σύγκριση με το DNA του Φιλίππου δεν θα είναι εύκολη και αυτό γιατί το γενετικό υλικό που βρέθηκε στους τάφους της Βεργίνας είναι αρκετά καταπονημένο» δήλωσε η Λίνα Μενδώνη στον ΣΚΑΙ.

Ακόμα επανέλαβε ότι μόνο η εξέταση και η επιστημονική μελέτη των ευρημάτων θα δώσουν απαντήσεις για την ταυτότητα του νεκρού της Αμφίπολης και απέφυγε να μπει στη σεναριολογία για τον ένοικο του τάφου, ενώ εκτίμησε ότι θα χρειαστούν περίπου 8 μήνες για να έχουμε απαντήσεις.

Η κ. Μενδώνη είπε ακόμα ότι επιστήμονες από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έχουν ζητήσει να γίνει αντιπαραβολή του DNA με εκείνο του Φιλίππου Β' που εντοπίστηκε στη Βεργίνα, επισημαίνοντας πάντως πως κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο λόγω του ότι το υλικό εκείνο έχει καταπονηθεί αρκετά.

Όπως εξήγησε, αφενός τα οστά του Φιλίππου είναι καμένα και αφετέρου, καθότι τα ευρήματα εκείνα ήρθαν στο φως πριν από 50 χρόνια οι επιστήμονες τότε δεν είχαν την ίδια μέριμνα για το ανθρωπολογικό υλικό, με συνέπεια να έχουν πιάσει πολλά χέρια τα οστά και να έχουν μεταφερθεί σε πολλά εργαστήρια.

Τέλος η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού εκτίμησε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να καταστεί το μνημείο επισκέψιμο.

Την ίδια ώρα η καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Όλγα Παλαγγιά ανέφερε ότι ο πυρήνας αυτός του τάφου είναι Μακεδονικός, όμως από πάνω του στήθηκε το πιο πλούσιο και εντυπωσιακό ύστερο ελληνιστικό - ρωμαϊκό μνημείο. Μάλιστα είπε ότι αν βγάλουν τα μάρμαρα Θάσου που είναι μεταγενέστερα, θα βρουν πιθανόν και άλλες μακεδονικές τοιχογραφίες.

Ακόμα τόνισε πως το μνημείο δεν έχει καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο ή τους στρατηγούς του, αναφέροντας παράλληλα πως ο νεκρός που βρέθηκε εντός του τάφου ήταν ένας «απλός θνητός».

«Δεν είναι και τόσο σπουδαίος ο συγκεκριμένος τάφος, έχουν βρεθεί και άλλοι ανάλογοι και μάλιστα στην ίδια την Αμφίπολη» είπε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και επεσήμανε πάντως ότι «στην αρχή έβαλαν πολλούς νεκρούς στον τάφο. Μετά δεν μπορούσαν να βάλουν άλλους και έσκαψαν παρακάτω - όπου βρέθηκε ο κιβωτιόσχημος». Συμπλήρωσε ωστόσο πως ο τάφος ανήκει στα τέλη του 4ου ή και 3ου π.Χ. αιώνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Λίνα Μενδώνη στο STAR: «Στην Ελλάδα θα γίνουν οι αναλύσεις του σκελετού του νεκρού»!

ΑΥΤΟΣ είναι ο νεκρός της Αμφίπολης

Το DNA του Φιλίππου θα συνδέσει Βεργίνα και Αμφίπολη

Τα πέντε σενάρια για τον νεκρό της Αμφίπολης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top