Το DNA του Φιλίππου θα συνδέσει Βεργίνα και Αμφίπολη!

Η ανάλυση του γενετικού του υλικού ίσως αποκωδικοποιήσει τα ευρήματα στον τύμβο Καστά

Εκτός από τις αναλύσεις που θα γίνουν στον σκελετό του νεκρού της Αμφίπολης, οι επιστήμονες αξιοποιούν τα τεχνολογικά μέσα, ώστε να «μεταφράσουν» το DNA του Φιλίππου, αναλύοντας το γενετικό υλικό από τα οστά που βρέθηκαν στην ανασκαφή του Ανδρόνικου.

Στόχος είναι να οδηγηθούν σε συμπεράσματα για τις συγγένειες βασιλικών νεκρών, ώστε εν συνεχεία να αποκωδικοποιήσουν τα ευρήματα στον τύμβο Καστά.

Γι αυτό και βρίσκεται σε εξέλιξη, η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων, με στοιχεία από σκελετικά κατάλοιπα στις βασιλικές ταφές της Βεργίνας.

Την ίδια στιγμή, η Χρυσούλα Παλιαδέλη, ομ. Καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ, περιμένει την άδεια από το Υπ. Πολιτισμού, ώστε να γίνει έλεγχος στα οστά του Φιλίππου:

«Η επανεξέταση του σκελετικού υλικού από τους βασιλικούς τάφους της Μεγάλης Τούμπας, διενεργείται στο πλαίσιο της ανασκαφής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στη Βεργίνα, εδώ και τέσσερα χρόνια. Χωρίς χρηματοδότηση, αλλά χάρη στο φιλότιμο όσων συμμετέχουν, η διεπιστημονική έρευνα προέκυψε από την ανάγκη δημιουργίας μιας βάσης δεδομένων, με λεπτομερείς περιγραφές, τρισδιάστατες φωτογραφίες, παθολογικές, οστεοπαθολογικές, διατροφικές και άλλες παρατηρήσεις στα οστά των νεκρών», αναφέρει η κυρία Παλιαδέλη και καταλήγει πως:

«Η διεπιστημονική αυτή προσέγγιση θα ολοκληρωθεί με την πλήρη καταγραφή του συνόλου των σκελετικών καταλοίπων, από τις παλαιές και πρόσφατες βασιλικές ταφές στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, και με την ανάλυση αρχαίου DNA, σε συνεργασία με γενετιστές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, που προσφέρθηκαν αδαπανώς να συμμετάσχουν στην έρευνα. Σχετικό αίτημα υποβλήθηκε τον Αύγουστο προς αδειοδότηση της έρευνας από το ΥΠΠΟ. Εν αναμονή της έγκρισης, έχει γίνει ήδη επιλογή των δειγμάτων που πρέπει να ληφθούν από τους γενετιστές».

Η ολοκλήρωση της θα οδηγήσει σε συμπεράσματα για την πιθανή διάγνωση συγγενειών αίματος ανάμεσα στους βασιλικούς νεκρούς της Βεργίνας.

Ίσως μάλιστα, να αποτελέσει σημείο αναφοράς και για άλλα σκελετικά σύνολα που έχουν σχετιστεί με την βασιλική οικογένεια των Τημενιδών, συμπεριλαμβανομένου και του νέου ευρήματος της Αμφίπολης.