Aμφίπολη: «Τα οστά αυτά που βρέθηκαν μπορεί να ανήκουν και σε γυναίκα»

Τι λένει οι ειδικοί στο Star

Aμφίπολη: «Τα οστά αυτά που βρέθηκαν μπορεί να ανήκουν και σε γυναίκα»

​«Κατά την γνώμη δεν υπάρχει περίπτωση τα οστά να ανήκουν στον Μέγα Αλέξανδρο αφού όλες οι πηγές αναφέρουν πως βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια.

Το να είναι ο Ηφαιστίωνας είναι μια γοητευτική υπόθεση όμως όπως γνωρίζουμε από την μαρτυρία του Διόδωρου του Σικελιώτη, ότι ο Ηφαιστίων κάηκε σε μία μνημειώδη πυρά. Για την ιστορία να πούμε ότι ο Ηφαιστείων είναι ο πιο αγαπημένος φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και είναι ένα ανάλογο δίδυμο του Πάτροκλου με τον Αχιλλέα.» τόνισε στην εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου ο Ευθ. Λαζόγκας, Δρ, Κλασικής Αρχαιολογίας-Διδάσκων Αρχαίας Τέχνης στη Σχολή Καλών Τεχνών.

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως «Μπορεί να βρεθούν ακόμα αρκετοί τάφοι, αυτό είναι το λογικό. Τα στοιχεία κλειδιά πάντως είναι δύο: το είναι είναι ο λέοντας που παραπέμπει σε ένα γενναίο επιφανή άνδρα και το άλλο είναι ότι τα ευρήματα που βρέθηκαν χρονολογούνται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα. Κατευθυνόμαστε λοιπόν στους επιφανείς Αμφιπολίτες που είναι οι λεγόμενοι ναύαρχοι. Το να είναι ο ναύαρχος Νέαρχος, το θεωρώ και αυτό δύσκολο.

Επομένως κατευθυνόμαστε στα άλλα πρόσωπα: στο Λαομέδοντα και στον Απολλόδωρο.»

«Τα οστά αυτά που βρέθηκαν μπορεί να ανήκουν και σε γυναίκα»

«Ο νεκρός θα μπορούσε να είναι κάποιος υψηλόβαθμος αξιωματικός του Μεγάλου Αλεξάνδρου που επέστρεψε από την εκστρατεία τη�� Ασίας. Εγώ πάντως περιμένω έναν μεγαλύτερο τάφο για αυτόν για τον οποίο έγινε ο Τύμβος Καστά. Τα οστά αυτά που βρέθηκαν μπορεί να ανήκουν και σε γυναίκα.» σημείωσε ο Παναγιώτης Φακλάρης, Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και ανασκαφέας της Βεργίνας.

«Δύσκολη η εξαγωγή γενετικού υλικού από τα οστά»

«Για να καταλάβουμε ποιος είναι ο νεκρός, θα πρέπει να κάνουμε εξαγωγή γενετικού υλικού και να το συγκρίνουμε με γενετικό υλικό που μπορεί να βρούμε από άλλους σκελετούς και σύγχρονους ανθρώπους. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως είμαστε σε μία χώρα με υψηλές θερμοκρασίες, οι συνθήκες ενταφιασμού δεν είναι οι κατάλληλες, οπότε οι πιθανότητες να μπορέσουμε να βγάλουμε DNA δεν είναι οι ίδιες με τις αντίστοιχες που μπορεί να κάνουν Βορειοευρωπαίοι οι οποίοι βρίσκουν σκελετούς σε συνθήκες κατάψυξης.» υπογράμμισε τέλος ο Νικόλαος Πουλακάκης, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Βιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top