Και οι προκλήσεις συνεχίζονται-Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου:«Δεν επιστρέφουμε τα μάρμαρα»

Το Βρετανικό ανεβάζει τα Γλυπτά στο Instagram και οι χρήστες το αποδοκιμάζουν

​Για ακόμα μια φορά ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου προκαλεί για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, την ώρα που γίνονται προσπάθειες από την ελληνική κυβέρνηση, την Αμάλ Κλούνεϊ και την UNESCO για να επιστραφούν τα Γλυπτά στον φυσικό τους χώρο.

Ο Νι�� ΜακΓκρέγκορ τόνισε την Παρασκευή στα βρετανικά ΜΜΕ ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Σύμφωνα με την London Evening Standard, ο κ. ΜακΓκρέγκορ απορρίπτει τις προσπάθειες που γίνονται και επανέλαβε την πάγια θέση του μουσείου ότι αυτά περιήλθαν στην κατοχή του από τον λόρδο Έλγιν, που ενήργησε με νόμιμο τρόπο στις αρχές του 19ου αιώνα, και ότι η παρουσία τους στο Βρετανικό Μουσείο ήταν «μέγιστο δημόσιο όφελος» για τον παγκόσμιο πολιτισμό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, περίπου το 1/3 των μαρμάρινων ανάγλυφων που κοσμούσαν τον ναό του Παρθενώνα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Λονδίνο και άλλα τόσα στην Αθήνα.

Μάλιστα μιλώντας στους Times, o MακΓκρέγκορ επισήμανε πως είναι ανοιχτός για συζητήσεις με την ��λλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι οι Έλληνες δεν θα προβάλουν το επιχείρημα πως είναι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες των Μαρμάρων. «Αν συμβεί αυτό, τότε οι συνομιλίες θα είναι δύσκολες», είπε χαρακτηριστικά.

Το άρθρο αναφέρει ότι οι Έλληνες δεν ενδιαφέρονται για τον δανεισμό τους ούτως ή άλλως: «Αυτό είναι λυπηρό, διότι αυτά τα Γλυπτά ανήκουν σε όλους. Είναι σημαντικό να μπορεί να τα δει κανείς σε διαφορετικά σημεία».

Ακόμα, ο ΜακΓκρέγκορ δήλωσε πως τα έργα, επίσημα, δεν ανήκουν στη βρετανική κυβέρνηση, αλλά στο Βρετανικό Μουσείο, που είναι ο διαχειριστής και ο νόμιμος υπόχρεος έναντι του κοινού!

Εν τω μεταξύ το βράδυ της Πέμπτης, το Βρετανικό Μουσείο ανέβασε στο Instagram, φωτογραφίες από τα γλυπτά του Παρθενώνα και άλλους αρχαιοελληνικούς θησαυρούς, και τα σχόλια των χρηστών μόνο καλά δεν είναι.

fghfghsg.jpg
«Πρέπει να τα δούμε στην πατρίδα τους, πηγαίνετε στο Μουσείο της Ακρόπολης είναι υπέροχο» γράφει ένας χρήστης.

«Επιτέλους δώστε τα πίσω», γράφει ένας άλλος, ενώ από κάτω ένας τρίτος προσθέτει: «Ανήκουν στην Ελλάδα. Τελεία και παύλα».

«Είναι πολύ ντροπή που προωθείτε μέσα από το instagram την κλεψιά σας και την προδοσία στα Γλυπτά του Παρθενώνα, αντί να παραδεχτείτε το λάθος σας και να τα επιστρέψετε» γράφει μια χρήστρια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top