Με ηλεκτρόδια θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν τα μυστικά στον τάφο της Αμφίπολης!

Θα χρησιμοποιηθούν οι μέθοδοι της ηλεκτρικής χαρτογράφησης και τομογραφίας

Με ηλεκτρόδια θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν τα μυστικά στον τάφο της Αμφίπολης!

Τη μέθοδο της ηλεκτρικής τομογραφίας θα χρησιμοποιήσουν οι επιστήμονες του εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ και μέσα σε 7 έως 10 μέρες αναμένεται να έχουν απτά αποτελέσματα και «εικόνες» για το εσωτερικό του λόφου Καστά στην Αμφίπολη.

Από το υπουργείο Πολιτισμού υπήρξε θετική απάντηση για την ανάληψη του έργου, σύμφωνα με τον διευθυντή του εργαστηρίου και καθηγητή του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Γρηγόρη Τσόκα. Ο ίδιος μάλιστα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τη γ.γ του υπουργείου, Λίνα Μενδώνη, ενημέρωσε και για το χρόνο που θα χρειαστεί ώστε η ανασκαφική ομάδα της Κ. Περιστέρη να έχει στα χέρια της τα αποτελέσματα της διασκόπησης για το σύνολο του λόφου.

Η συγκεκριμένη μέθοδος προβλέπει την καλωδίωση τμηματικά του εδάφους και την εισαγωγή ρεύματος στη γη με τη βοήθεια ηλεκτροδίων. Στη συνέχεια γίνεται μέτρηση της διαφοράς δυναμικού και της κατανομής της αντίστασης με ένα αρκετά περίπλοκο και αναπτυγμένο αλγόριθμό που έχουν επινοήσει οι επιστήμονες του εργαστηρίου, στοιχεία που βοηθούν στην τρισδιάστατη απεικόνιση του υπεδάφους.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γρηγόρη Τσόκα, οι μέθοδοι γεωφυσικής διασκόπησης εφαρμόζονται πλέον στην εξερεύνηση αρχαιολογικών χώρων σε παγκόσμια κλίμακα. Το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής υπήρξε πρωτοπόρο σ΄αυτόν τον τομέα, αφού όχι μόνο άρχισε να τις εφαρμόζει από τις αρχές της δεκαετίας του '80 με ευθύνη του ίδιου, αλλά και να τις εξελίξει επιστημονικά, παρουσιάζοντας αυτές στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Για την πραγματοποίηση της έρευνας στον λόφο Καστά θα χρησιμοποιηθούν οι μέθοδοι της ηλεκτρικής χαρτογράφησης και της ηλεκτρικής τομογραφίας. Η τελευταία έχει πολύ μεγαλύτερη διεισδυτικότητα από την πρώτη και επιπλέον είναι ικανή να απεικονίσει τρισδιάστατα το υπέδαφος. Όσο μεγαλύτερα είναι τα αρχαία αρχιτεκτονικά υπολείμματα (π.χ. ένας ογκώδης μακεδονικός τάφος) μέσα στο υπέδαφος τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα της απεικόνισης, σύμφωνα με τον κ. Τσόκα.

Την ίδια ώρα, οι εργασίες αντιστήριξης και στερέωσης της θεμελίωσης του τρίτου ταφικού θαλάμου, ο οποίος είναι έντονα καταπονημένος, συνεχίστηκε χθες από τη διεπιστημονική ομάδα στο ταφικό μνημείο του λόφου Καστά στην Αμφίπολη. Προηγήθηκε η απομάκρυνση των πώρινων λίθων κυρίως στη δυτική πλευρά που αποκάλυψε την κατάσταση θεμελίωσης. Να σημειωθεί ότι στην πλευρά αυτή οι λίθοι παρουσίαζαν υποχώρηση λόγω καθίζησης της επίχωσης. Παράλληλα συνεχίστηκαν στο εσωτερικό του τάφου οι εργασίες από εξειδικευμένο προσωπικό της Εγνατίας Οδός Α.Ε. το οποίο τοποθετεί ειδικά μηχανήματα που θα παρακολουθούν συνεχώς την κατάσταση στατικότητας του χώρου. Επίσης στο εξωτερικό του μνημείου γίνονται εργασίες για τη δημιουργία δικτύου απορροής των υδάτων.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top