Αμφίπολη: Την "Αρπαγή της Περσεφόνης" απεικονίζει το ψηφιδωτό- Δείτε τις πρώτες εικόνες

Ενισχύεται η άποψη πως πρόκειται για βασιλικό τάφο

Αμφίπολη: Την "Αρπαγή της Περσεφόνης" απεικονίζει το ψηφιδωτό- Δείτε τις πρώτες εικόνες

​Σε όλο του το μεγαλείο αποκαλύφθηκε το ψηφιδωτό της Αμφίπολης όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, στους δημοσιογράφους από το Υπουργείο Πολιτισμού.

736685_persefoni22.jpg
Επιβεβαιώθηκε και επίσημα το σενάριο το οποίο ήθελε το πρόσωπο που έλειπε πλάι στο γενειοφόρο άντρα να είναι η Περσεφόνη και πλέον είναι βέβαιο ότι αναπαριστά την αρπαγή της θεάς από τον Πλούτωνα. Η Περσεφόνη έχει κόκκινα μαλλιά, φορά λευκό χιτώνα που συγκρατείται στο ύψος του στήθους με μία λευκή ταινία και έχει μία τραγική μορφή. Το χέρι της είναι υψωμένο προς τα πάνω. Ο χιτώνας του Πλούτωνα έχει κόκκινο χρώμα ενώ του Ερμή κίτρινο.

perdefoni2.jpg
Το ψηφιδωτό μετά την αποκάλυψη πλύθηκε με ειδικό τρόπο και έγινε αμέσως επικάλυψη με φύλλα φελιζόλ. Από πάνω μπήκε ειδικό δάπεδο ώστε να μπορέσουν οι αρχαιολόγοι να προχωρήσουν στα ενδότερα του τάφου.

persofoni3.jpg
Πρόκειται για την πρώτη φορά που βρίσκεται τέτοια αναπαράσταση σε ψηφιδωτό σε τάφο και όλα δείχνουν ότι έχει σχέση με τη βασιλική οικογένεια της Μακεδονίας. Όπως σας γράψαμε και νωρίτερα στο star.gr, η γ.γ του Υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σχετικά με τον ένοικο του τάφου, ενώ δεν απέκλεισε το γεγονός να έχει βρεθεί εκεί το πτώ��α του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

persefoni4.jpg
Όπως αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού: «Είναι εκπληκτική η παράσταση όχι μόνον για τον χρωματικό της πλούτο, αλλά και για την τέλεια εκτέλεση του σχεδίου. Στην παράσταση του ψηφιδωτού παρουσιάζεται και η τρίτη διάσταση, ιδιαίτερα στην απεικόνιση του ψυχοπομπού και της Περσεφόνης. Είναι φανερό ότι η παράσταση παραπέμπει και στην αντίστοιχη της αρπαγής της Περσεφό��ης, στον λεγόμενο Τάφο της Περσεφόνης, στο βασιλικό νεκροταφείο των Αιγών. Όμως η παράσταση της αρπαγής της Περσεφόνης, στις Αιγές είναι τοιχογραφία».

Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι εργασίες στο ταφικό μνημεί�� και αφαιρούνται τα χώματα από την ανασκαφή Λαζαρίδη.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top