Μαρία Πρωτόπαππα- Βασίλης Μπισμπίκης: Μιλούν για τον «Aγαπητικό της Βοσκοπούλας»

Έκανε πρεμιέρα το Σάββατο στο Παλλάς

Για την παράσταση ο «Aγαπητικός της Βοσκοπούλας», η οποία έκανε πρεμιέρα το περασμένο Σάββατο στο Παλλάς, μίλησαν δύο εκ των πρωταγωνιστών, η Μαρία Πρωτόπαππα και ο Βασίλης Μπισμπίκης.


Όπως σας έχουμε γράψει από το star.gr, το δραματικό ειδύλλιο ο «Αγαπητικός της Βοσκοπούλας» είναι ένα ελληνικό, ποιητικό, λαϊκό έργο γραμμένο σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο που διατηρείται αυθεντικός στην παράσταση και εμπλουτίζεται με δημώδη τραγούδια και χορογραφίες. Πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπημένα και δημοφιλή έργα του νεοελληνικού ρεπερτορίου με 10.000 παραστάσεις στην θεατρική πορεία του, με πρώτη παράσταση το 1894 στην Οδησσό και 4 κινηματογραφικές μεταφορές με ηθοποιούς θρύλους του ελληνικού σινεμά.

«Διάβασα το έργο ξημερώματα και μου φάνηκε παράξενο. Όμως με μάγεψε! Όλα είναι προκλητικά και όλα είναι δύσκολα και εύκολα» ανέφερε η Μαρία Πρωτόπαππα ενώ ο Βασίλης Μπισμπίκης πρόσθεσε: «Θα έλεγα πως και για μένα το πιο ερεθιστικό στοιχείο ήταν οι συντελεστές της παράστασης και μετά το έργο. Το ότι θα συνεργαζόμουν με την Μαρία, την οποία θαυμάζω, τη Ραένη Πιττάκη, τον Χρήστο Στέργιογλου, αλλά και όλα τα παιδιά. Διαβάζοντας το έργο και την ιστορία του με συγκίνησε. Επίσης το ίδιο το «Παλλάς» ήταν μεγάλο βήμα για μένα. Μια πρόκληση που την δέχθηκα με μεγάλη χαρά».

Χωρίς φολκλόρ και ηθογραφική διάθεση, η παράσταση αναδεικνύει τη διαχρονική ποίηση του κειμένου του Δ. Κορομηλά και το μοναδικό και σπάνιο χαρακτηριστικό του, δηλαδή το ότι αυτή η ιστορία τα περιέχει όλα έρωτα, ίντριγκα, φόβο, αναγνώριση, κάθαρση, περηφάνεια ενώ οι ήρωές του συνομιλούν κάθε λεπτό με τη ζωή και το θάνατο.

«Φοράμε φουστανέλες, αλλά δεν είναι αυτές οι άσπρες που ξέρουμε, έχουν πιο έθνικ χρώμα» ανέφερε ο Βασίλης Μπισμπίκης.

«Πρόκειται για μια ιδιότυπη αισθητική. Δεν κάνουμε αναπαράσταση του παρελθόντος, δεν πάμε να κάνουμε το αληθινό χωριό αλλά το μυθικό. Ένα παραμυθένιο χωριό» πρόσθεσε η Μαρία Πρωτόπαππα.