ΑΥΤΗ είναι η ιστορία των γλυπτών που εκλάπησαν από τον Έλγιν

Όνειρο ζωής για την Μελίνα Μερκούρη ο επαναπατρισμός των μαρμάρων του Παρθενώνα!

​Τα μάρμαρα του Παρθενώνα, που από το 1816 βρίσκονται στο Βρετανικό μουσείο, δεν είναι μεμονωμένα έργα τέχνης, αλλά αετώματα, μετόπες και τμήματα της ζωφόρου του Παρθενώνα, που αποσπάστηκαν και εκλάπησαν, από τον Βρετανό, λόρδο Έλγιν.

Η ελπίδα για την επιστροφή τους εκεί όπου ανήκουν δεν είναι μόνο δική μας, αφού με το πέρασμα του χρόνου, έχει μπει και στις συνειδήσεις σχεδόν όλου του κόσμου...

Ο David Hill, πρόεδρος της διεθνούς επιτροπής για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα δήλωσε ότι: «Με το νέο μουσείο οι Βρετανοί δεν έχουν πλέον κανέναν λόγο να κρατούν τα μισά από τα γλυπτά του Παρθενώνα και θα έπρεπε να επανενωθούν μ' αυτά που δεν έφυγαν ποτέ από την Ελλάδα».

Το μνημείο έχασε το μισό σχεδόν από γλυπτό του διάκοσμο, όταν ο 'Ελγιν, κατάφερε να τον αποκαθηλώσει... δήθεν για τη μέτρηση και την αποτύπωσή του σε σχέδια. Μόνο που την ίδια περίοδο, λέγεται πως σχεδίαζε τη διακόσμηση του αρχοντικού του στη Σκωτία!

Από την πρώτη στιγμή της αφαίρεσης των Γλυπτών του μνημείου άρχισαν οι αντιδράσεις για την κλοπή τους, αλλά και οι προσπάθειες επαναπατρισμού τους.

Το 1984 όμως αποτέλεσε έτος σταθμό, με την τότε Υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη να... ορθώνει το ανάστημά της, διεκδικώντας επίσημα την επιστροφή των μαρμάρων στη γενέτειρα τους. Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε η στιγμή που στρίμωξε "δυναμικά" τον επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου, όπως θα δείτε στο βίντεο!

Σήμερα φτάνουμε στη γοητευτική σύζυγο Κλούνεϊ-Αμάλ Αλαμουντίν, που ασχολείται με το θέμα από το 2011. Με την επίσκεψή της στην Αθήνα ετοιμάζεται να ενισχύσει νομικά τη... μεγάλη μάχη για τη μεγάλη υπόθεση της Επανένωσης των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, άλλωστε, έχει κρατηθεί κενός χώρος για τη μεγάλη μέρα της επιστροφής στο... σπίτι τους!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top