Ο Γρηγόρης Γαϊτανάρος επεκτείνει τον ρυθμό του καιόμενος στο θέατρο Σημείο

Σεμινάριο αυτοσχεδιασμού & σύνθεσης της κίνησης στις παραστατικές τέχνες

Ο Γρηγόρης Γαϊτανάρος επεκτείνει τον ρυθμό του καιόμενος στο θέατρο Σημείο

Ο Γρηγόρης Γαϊτανάρος γεννήθηκε το 1984 στον Πειραιά. Τελείωσε τη Νομική Κομοτηνής, σπούδασε Χορό στο Παρίσι, Πολεμικές τέχνες στην Ινδία και έχει κάνει Μεταπτυχιακό στον Εκπαιδευτικό Σχεδιασμό για τις Παραστατικές Τέχνες στο Middlesex University of London.

Αντικείμενο του ο Χορός, το Θέατρο και η Performance ή αλλιώς οτιδήποτε περιέχει την τέχνη της Κίνησης ή την έννοια της. Τα τελευταία πέντε χρόνια ζει και εργάζεται στην Αθήνα σχεδιάζοντας ή συμμετέχοντας σε παραστάσεις ή performances σε συνεργασία με μουσικούς, χορογράφους, σκηνοθέτες, εικαστικούς, ηθοποιούς, χορευτές και designers.

σασσααααααααααα.jpg

Έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ, όπως το φεστιβάλ Φιλίππων, το φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, το Page 31, το Kinitiras In Progress festival, το 9o & 10o φεστιβάλ Ελλήνων Χορογράφων κ.α. Διδάσκει Χορό, Πολεμικές Τέχνες και Σωματικό Θέατρο σε σχολές χορού, θέατρα και ομάδες. Έχει δημιουργήσει την ομάδα παραστατικών τεχνών Face the Fact, της οποίας φιλοσοφία είναι η δημιουργική αντιμετώπιση του οποιουδήποτε γεγονότος προκύψει εσωτερικά ή εξωτερικά κατά τη ζωντανή διαδικασία της έκθεσης στο κοινό.

Πιστεύει ότι οι Παραστατικές Τέχνες πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ένα ενιαίο αδιαίρετο σύνολο και όχι ως ξεχωριστές κατευθύνσεις, πεποίθηση που τον οδήγησε στην έρευνα του για τη συνολική εκπαίδευση των Παραστατικών Τεχνών, η οποία έχει τον τίτλο ‘’Επεκτείνοντας τον Ρυθμό’’. Όπως ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά: ‘’Η τέχνη που μπορεί να ενώσει τις παραστατικές τέχνες και να αποτελέσει τη βάση για την αδιαίρετη εκπαίδευση και πρακτική τους είναι η τέχνη της Κίνησης. Αυτή η τέχνη ενυπάρχει σε κάθε είδους παραστατική τέχνη, στη μουσική, το χορό, το θέατρο και την performance, με τη μορφή του ρυθμού. Αν το κάθε ξεχωριστό είδος επεκτείνει τον ρυθμό του, τότε μπορούν να συμβούν μαγικά πράγματα’’.

Αυτήν την περίοδο, διδάσκει το Σεμινάριο Αυτοσχεδιασμού & Σύνθεσης της Κίνησης στις Παραστατικές Τέχνες ‘’Επεκτείνοντας τον Ρυθμό’’ στο Θέατρο Σημείο, με ζωντανή μουσική του Γιώργου Βαρουτά και εικαστική επιμέλεια της Μικέλας Τσόντζου. Επίσης στο Σημείο, χορογραφεί και ερμηνεύει την παράσταση ‘’Καιομένη’’ του Γιον Φόσσε, μαζί με την Ιωάννα Μακρή, σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή και σκηνικά Γιώργου Πάτσα.

Το «Επεκτείνοντας τον Ρυθμό» είναι μία έρευνα σε εξέλιξη που μέχρι τώρα έχει σημειώσει τέσσερα σεμινάρια, δύο εκ των οποίων παρουσιάστηκαν στο κοινό στο Θέατρο Σημείο (2013) και στο Βυρσοδεψείο (2012), μία live performance που παρουσιάστηκε στο Quasi Studio (2013) και τέσσερις video performances (2012, 2013, 2014).

Η έρευνα προτείνει μια νέα κωδικοποίηση της γλώσσας της Κίνησης, εμπνευσμένη από την 4η διάσταση του Χρόνου. Αυτός ο πρωτότυπος κώδικας περιλαμβάνει ολόκληρο το φάσμα των σημείων του Χρόνου, το οποίο αποτελείται από τα εξής στοιχεία: τη ροή, τους τονισμούς, τις ρυθμικές προτάσεις και τις παύσεις. Ο παρών κώδικας τυγχάνει εφαρμογής στο σύνολο των παραστατικών τεχνών λόγω της οικουμενικής υπόστασης των σημείων-λέξεων που χρησιμοποιεί και ο σκοπός του είναι να βελτιώσει την ενδοεπικοινωνία των ζωντανών τεχνών και να απελευθερώσει τη διαδικασία της ερμηνείας και της σύνθεσης.

Μέσα από το παρόν σεμινάριο των τεσσάρων δίωρων συναντήσεων (8 ώρες συνολικά) θα μελετηθεί η ηχοκινητική διάσταση του κώδικα με έμφαση στις δραματουργικές επεκτάσεις της.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ενήλικες σπουδαστές και δασκά��ους Χορού και Θεάτρου, σε performers, χορογράφους, μουσικούς, εικαστικούς, θεατρολόγους και σκηνοθέτες, καθώς και σε ερασιτέχνες με προηγούμενη εμπειρία και σε άτομα που ασχολούνται με τις πολεμικές τέχνες και την yoga.

Θέατρο Σημείο (Χαριλάου Τρικούπη 4, Καλλιθέα – πίσω από την Πάντειο)

Παράσταση Καιομένη: Πρεμιέρα 10/10 | Παρ – Σαββ 21:30 | Κυρ 19:30

Σεμινάριο Επεκτείνοντας τον Ρυθμό: 20, 27/10 & 3,10/11 | 17:00 – 19:00

Πληροφορίες – Κρατήσεις Θέσεων: 2109229579

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top