Νέο «χτύπημα» Παλαγγιά για Αμφίπολη: «Για πολιτικούς λόγους λένε ότι είναι μακεδονικός ο τάφος»

Επιμένει ότι το ταφικό μνημείο είναι του 1ου αι. π.Χ

«Πιστεύω πως είναι πολιτικός ο λόγος για τον οποίο όλοι επιμένουν ότι είναι μακεδονικός ο τάφος. Δεν έχει σχέση με την ε��ιστήμη. Πιστεύω ότι γίνεται για πολιτικούς λόγους. Η κ. Περιστέρη εξαρτάται από την κυβέρνηση για την χρηματοδότηση. Πως θα το σκάψει όλο αυτό το μνημείο; Έχουν ανάγκη από πολλά χρήματα», υποστήριξε μιλώντας στο Mega, η καθηγήτρια κλασσικής αρχαιολογίας Όλγα Παλαγγιά.

Και συνέχισε λέγοντας: «Εγώ πιστεύω ότι όλη αυτή η ιστορία έγινε γιατί βρέθηκε στην Μακεδονία.Αν είχε βρεθεί ο τάφος στην Τεγέα ή την Πελοπόννησο δε θα έδινε κανείς σημασία. Το μνημείο αυτό είναι καταπληκτικό, έχει πολύ μεγάλη αξία, αλλά επειδή είναι στην Μακεδονία υπάρχει μια ευαισθησία στον κόσμο».

Η ίδια ��πανέλαβε ότι ο τάφος δεν είναι μακεδονικού τύπου και ότι δεν χτίστηκε τον 4ο αλλά τον 1ο π.Χ. αιώνα: «Εγώ λέω ότι μπορεί να είναι του 1ου αιώνα π.Χ. Έλληνες έχουν κατασκευάσει το μνημείο, σε ελληνικό έδαφος βρίσκεται, αλλά πιστεύω ότι έχει χρηματοδοτηθεί από Ρωμαίους. Όσα χρήματα υπήρχαν από την εκστρατεία είχαν φαγωθεί, δεν νομίζω ότι είχαν τη δυνατότητα μετά από χρόνια μαχών και πολέμων Έλληνες τον πρώτο αιώνα π.Χ. να κατασκευάσουν ένα τέτοιο μνημείο».

Η κ. Παλαγγιά ανέφερε ότι το μνημείο παραπέμπει στα χρόνια του Αυγούστου: «Λέω ότι θυμίζουν το μαυσωλείο του Αυγούστου, ακόμη και οι Σφίγγες υπήρχαν στη σφραγίδα του Αυγούστου. Οι Ρωμαίοι είχαν την τάση να αντιγράφουν τα ελλην��κά μνημεία. Πολύ πιθανό ο Αύγουστος να έκανε πρώτα το μνημείο αυτό και στη συνέχεια περίπου 15 χρόνια μετά έφτιαξε το μαυσωλείο στη Ρώμη».

Η ίδια πιστεύει ότι στην Αμφίπολη δεν είναι μόνο ένας ο νεκρός, αλλά περισσότεροι: «Πιστεύω ότι χτίστηκε ως ηρώο για τη μάχη των Φιλίππων. Το γεγονός ότι δεν έχει θυρόφυλλα δείχνει ότι το μνημείο ήταν επισκέψιμο, αντίθετα όλοι οι μακεδονικοί τάφοι ήταν σφραγισμένοι. Για τον λόγο αυτό λέω ότι είναι μεταγενέστερο και όχι μακεδονικού τύπου».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top