Έφυγε από τη ζωή ο Ρίτσαρντ Ατένμπορο, ένας από τους «μεγάλους» του σινεμά

Απεβίωσε πέντε ημέρες πριν από τα 91α γενέθλιά του

​Σε ηλικία 90 ετών έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Ατένμπορο, που είχε χαρακτηριστεί ένας από τους «μεγάλους» του σινεμά.

Ο Βρετανός καλλιτέχνης απεβίωσε την Κυριακή, πέντε ημέρες πριν από τα 91α γενέθλιά του.

Ο Ατένμπορο που ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός (πριν τον κερδίσει η σκηνοθεσία), κατάφερε το 1982 να κερδίσει οχτώ Οscar για την επική ταινία «Γκάντι», συμπεριλαμβανομένου και ��υτού του «Καλύτερου Σκηνοθέτη».


Ο «Γκάντι», τον καθιέρωσε ως μια από τις γνωστότερες προσωπικότητες του κινηματογράφου από τη Βρετανία, με την παραγωγή της να κοστίζει 22 εκατομμύρια δολάρια.



Ως ηθοποιός ερμήνευσε απροσάρμοστους και αδικημένους χαρακτήρες σε ταινίες που γυρίστηκαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως στις ταινίες «Brighton Rock», «Seance on a Wet Afternoon» και «10 Rillington Place». Επίσης, εμφανίστηκε στη «Μεγάλη Απόδραση», καθώς και στα δύο πρώτα «Jurassic Park».

Γνωστή ήταν και η φιλία του με την πριγκίπισσα Νταιάνα, της οποίας ο Πρίγκιπας Κάρολος είχε ζητήσει να της γράφει τους λόγους.

Το 1976 χρίστηκε ιππότης από τη βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας Ελισάβετ ενώ το 1993 του απονεμήθηκε ο τίτλος του βαρόνου.

Από το 1945 ήταν παντρεμένος με την Σίλα Σίμς, με την οποία και απέκτησε τρία παιδιά.


Το 2008, ένα εγκεφαλικό τον καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι, και έκτοτε η υγεία του πήρε την κάτω βόλτα.

«Η ηθοποιία του στο Brighton Rock ήταν λαμπρή, η σκηνοθεσία του στο Γκάντι ήταν καταπληκτική. Ο Ρίτσαρντ Ατένμπορο ήταν ένας από τους μεγάλους του κινηματογράφου», ανέφερε σε συλλυπητήριο μήνυμά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.