Πολιτιστική κληρονομιά: Βιβλίο του 15ου αιώνα πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 1,4 εκ. ευρώ!

Πολύτιμο κομμάτι της σλοβενικής πολιτιστικής κληρονομιάς

​Ένα χειρόγραφο βιβλίο του 15ου αιώνα πωλήθηκε σε ιδιώτη, που ήθελε να παραμείνει ανώνυμος, σε δημοπρασία στο Λονδίνο έναντι 1,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Το βιβλίο, το οποίο απέκτησε τρεις αιώνες αργότερα ο γεννημένος στη Λιουμπλιάνα, βαρόνος Γιόζεφ Έρμπεργκ Κάλασαντς θεωρείται σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σλοβενίας!

Πιστεύεται ότι γράφτηκε μεταξύ 1430 και 1435 στη Βιέννη, για λειτουργική χρήση του Πατριαρχείου της Ακουιλία, πουλήθ��κε σε δημοπρασία του οίκου Κρίστις ως μέρος συλλογής που αποκτήθηκε από τις οικογένειες Μπράιτ, Τόμσον και Γέιτς από την αρχή του 1800 έως το 1940. Ο βαρόνος Γιόζεφ Έρμπεργκ Κάλασαντς ήταν βοτανολόγος, ιστορικός πολιτισμού, συλλέκτης και προστάτης των τεχνών στο Δουκάτο της Καρνιόλα.

Ειδικοί θεωρούν πως το βιβλίο που πουλήθηκε αποτελεί σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σλοβενίας, που δυστυχώς είχε την ίδια τύχη με το 99% της γραπτής κληρονομιάς της χώρας από τη μεσαιωνική περίοδο.

Ο οίκος δημοπρασιών ανακοίνωσε ότι ανέμενε να λάβει 620.000 έως 992.000 ευρώ για το χειρόγραφο, αλλά το υπουργείο της Σλοβενίας είχε να διαθέσει συνολικά 250.000 ευρώ φέτος, για την απόκτηση έργων κινητής πολιτιστικής κληρονομιάς για Μουσεία και γκαλερί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top