Αύγουστος Κορτώ: «Με έπιασε ταραχή όταν είδα την Λένα Παπαληγούρα να παίζει τη μητέρα μου»

Η παράσταση θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

​Με αφορμή την δραματοποίηση του βιβλίου «Το Βιβλίο της Κατερίνας» ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ μιλά για τα συναισθήματά του βλέποντας τη Λένα Παπαληγούρα να ενσαρκώνει την μητέρα του και δηλώνει «γράφοντας την «Κατερίνα» ξόφλησα με το πένθος κι εξιλεώθηκα ως γιος».

korto660.jpg
Ο σκηνοθέτης Γιώργος Νανούρης ανεβάζει στη σκηνή του Ιανού το έργο «Το Βιβλίο της Κατερίνας» του Αύγουστου Κορτώ, το ��ποίο έχει συγκινήσει κοινό και κριτικούς και αναφέρεται σε μία γυναίκα, τη μητέρα του συγγραφέα, που παλεύει με τη σχιζοφρένεια.

Πώς αλλάζει η ζωή ενός παιδιού όταν το σημαδεύει, στην αρχή της ζωής του η εκούσια αναχώρηση της μάνας του; Ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ μίλησε στο ΑΠΕ για τη δύσκολη προσωπική του διαδρομή ώσπου να φθάσει στη λύτρωση της συγγραφής:

«Δεν μπορώ καν να διανοηθώ πώς θα ήταν η ζωή μου χωρίς τη βαριά τούτη σκιά. Καλύτερη, υποθέτω. Πιο ξέγνοιαστη, με λιγότερη οδύνη. Ωστόσο, αρνούμαι να μεμψιμοιρήσω. Ό,τι έγινε έγινε. Σαφώς η συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου λειτούργησε λυτρωτικά και πολύ περισσότερο από προηγούμενα βιβλία, όπου η μητρική μορφή έφερε το ένδυμα της μυθοπλασίας. Γράφοντας την ''Κατερίνα'' ξόφλησα με το πένθος κι εξιλεώθηκα ως γιος».

Την Κατερίνα, την ηρωίδα του βιβλίου που παλεύει με τη σχιζοφρένεια, ζωντανεύει στη σκηνή του Ιανού, η Λένα Παπαληγούρα την οποία συνοδεύει μουσικά ο Λόλεκ.

korto7.jpg
«Όταν διάβασα το βιβλίο γοητεύτηκα αφάνταστα και από την ιστορία του προσώπου και από τη γραφή του Κορτώ. Είναι υπέροχο βιβλίο, έχει ευαισθησία και χιούμορ, συνδυάζει εφυία και καλοσύνη. Συγκινήθηκα πολύ αλλά και γέλασα πολύ.Το γεγονός ότι είναι τόσο προσωπικό και διαχειρίζεται το θέμα της απώλειας με τόσο ουσιαστικό τρόπο με άγγιξε βαθιά. Το διάβασα απνευστί, οπότε όταν μου είπε ο Γιώργος Νανούρης τ��ν ιδέα του να το δραματοποιήσουμε ένιωσα τεράστια χαρά και είπα αμέσως ναι. Νιώθω τιμή που ζωντανεύω αυτό το πρόσωπο» είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η Λένα Παπαληγούρα και συμπλήρωσε για τις δυσκολίες του ιδιαίτερου μονολόγου της:

«Αρχικά μας δυσκόλεψε όλους η επιλογή του τελικού υλικού γιατί είναι τόσο ωραίο όλο το βιβλίο που δυσκολευτήκαμε να αποφασίσουμε ποια αποσπάσματα θα ακουστούν. Επίσης το γεγονός ότι μιλά για πρόσωπα που έχουν υπάρξει, κάνει την προσέγγιση τους από τον ηθοποιό πιο δύσκολη. Τέλος η γρήγορες εναλλαγές της πρωταγωνίστριας από την απόγνωση στο χιούμορ που είναι αυτές που δίνουν στο βιβλίο τη ξεχωριστή του δυναμική κι άρα δε θα μπορούσαν να λείπουν από τη δραματοποίηση».

Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Γιώργος Νανούρης θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014 στις 21:00 στον Ιανό.

Κρατήσεις: IANOS, τηλ. 210 32 17 810, Σταδίου 24 και στο www.ianos.grρατήσεις: IANOS, τηλ. 210 32 17 810, Σταδίου 24 και στο www.ianos.gr

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top