20 χρόνια χωρίς την Μελίνα Μερκούρη: Την «τελευταία Ελληνίδα θεά»

«Οδός Μελίνας Μερκούρη» στο Μουσείο Μπενάκη

Πρώτη ανάρτηση: 06/02/2014 09:22

Δυναμική, μαχητική, οραματίστρια, με πάθος για τη ζωή και ανεξάντλητη αγάπη για την Ελλάδα.Η απουσία της Μελίνας Μερκούρη μετρά 20 ολόκληρα χρόνια. Η σφραγίδα που άφησε πίσω της, όμως, με το έργο της για τον πολιτισμό παραμένει ανεξίτηλη.

Η Αμαλία - Μαρία, όπως ήταν το βαπτιστικό της όνομα, γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου στην Αθήνα. Ήταν η αγαπημένη εγγονή του δημάρχου Αθηναίων Σπύρου Μερκούρη και κόρη του βουλευτή της ΕΔΑ και υπουργού Σταμάτη Μερκούρη. Έγινε ηθοποιός με διεθνή αναγνώριση.

Διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού και πρέσβειρα της ελληνικότητας παγκοσμίως. Και ήταν αυτή η αγάπη της για την Ελλάδα… για τους Έλληνες… που την έκαναν γυναίκα σύμβολο του ελληνικού ταμπεραμέντου, της ελληνικής λεβεντιάς και της λατρείας για την χώρα. Το μεγάλο της όραμα...ήταν η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Είκοσι χρόνια μετά από εκείνο το πρωινό της 6ης Μαρτίου του 1994 που η Μελίνα έφυγε από τη ζωή, το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη και το Μουσείο Μπενάκη, οργανώνουν από κοινού την έκθεση «Οδός Μελίνας Μερκούρη».

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο αδελφός της Σπύρος Μερκούρης, η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της Ουνέσκο κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη που γνώριζε καλά το όραμα της Μελίνας Μερκούρη, και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη», Χριστόφορος Αργυρόπουλος.

«Με την Μελίνα Μερκούρη αυτή τη σπουδαία Ελληνίδα, μας συνέδεε μια μεγάλη και ειλικρινής φιλία.Μοιράστηκα πολλές φορές μαζί της το όραμα της, την έμπνευση της και τους αγώνες της για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Μέσα από τη διεθνή μου δράση στην Ουνέσκο, ως υπεύθυνη της πολιτιστικής κληρονομιάς, εδώ και πολλά χρόνια, αγωνίζομαι και θα αγωνίζομαι με όλες τις δυνάμεις μου για αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια που γίνεται για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα», δήλωσε η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

«Η Μελίνα αγαπούσε πάρα πολύ την Ελλάδα ήθελε να την κάνει σεβαστή να της δώσει κύρος», είπε ο αδερφός της Μελίνας, Σπύρος Μερκούρης.

«Αν με ρωτήσετε εάν θα ζω όταν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα επιστρέψουν στην Ελλάδα, σας λέω πως ναι, θα ζω. Αλλά κι αν ακόμη δεν ζω πια, θα ξαναγεννηθώ», είχε δηλώσει η Μελίνα Μερκούρη με τα μεγάλα υγρά μάτια της να φανερώνουν πόσο σημαντικός ήταν γι' αυτήν ο αγώνας της επιστροφής των μαρμάρων.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη», Χριστόφορος Αργυρόπουλος, δήλωσε:

«Όταν μιλούσε για την επιστροφή, μιλούσε για την αρτίωση ενός μοναδικού έργου τέχνης».

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες της, από το θέατρο, τον κινηματογράφο και την πολιτική.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO.