«Ξημερώνει»: Κυκλοφορεί τo ανέκδοτο και πρώτο ερωτικό δράμα του Νίκου Καζαντζάκη!

Πραγματεύεται το ηθικό δίλημμα και το συναισθηματικό μαρτύριο της Λαλούς

​Στα βιβλιοπωλεία κυκλοφορεί το πρώτο ερωτικό δράμα του Νίκου Καζαντζάκη, ανέκδοτο μέχρι σήμερα, όπως ανακοίνωσαν οι εκδόσεις «Καζαντζάκη».
Το «Ξημερώνει» γράφτηκε για το θέατρο το 1906 και υποβλήθηκε το 1907 στον Παντελίδειο Δραματικό Αγώνα του Εθνικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η συγκεκριμένη έκδοση είναι η πρώτη σχολιασμένη απόδοση του ερωτικού θεατρικού έργου του Νίκου Καζαντζάκη, βασισμένη στο χειρόγραφο που υποβλήθηκε στον Παντελίδειο Δραματικό Αγώνα, το οποίο φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.
F53580689CEBD57E098AAFE1296BBE0F.jpg

Το έργο πραγματεύεται το ηθικό δίλημμα και το συναισθηματικό μαρτύριο της πρωταγωνίστριας, Λαλούς, η οποία είναι δέσμια του προσωπικού της πόθου αλλά και του επιβαλλόμενου κοινωνικού καθωσπρεπισμού.
Ο Νίκος Καζαντζάκης εμπνεύστηκε από την εποχή του, ενώ η ιστορία μοιάζει με το μυθιστόρημα του Τολστόι, Άννα Καρένινα.
Το βιβλίο κυκλοφορεί με επιστημονική εισαγωγή του καθηγητή Γεράσιμου Ζώρα, ενώ στο Επίμετρο της έκδοσης παρατίθενται τα δύο σωζόμενα χειρόγραφα του δράματος, ένα σύντομο σημείωμα των επιμελητών Νίκου Μαθιουδάκη και Αθανάσιου Καρασίμου, καθώς και πλούσιο πληροφοριακό υλικό.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top