Ιστορίες για παιδιά και τους γονείς τους: Τα παραμύθια της Άνθιας Ναυρίδη

Παρουσίαση την Τετάρτη 11/12 στη Στοά του Βιβλίου

​Το βιβλίο περιλαμβάνει τρία φαινομενικά απλά παραμύθια που απευθύνονται στα παιδιά για να διαβαστούν μαζί με τους γονείς τους. Τα παραμύθια της Άνθιας Ναυρίδη, εικονογραφημένα από την Σμαράγδα Ναυρίδη, ανταποκρίνονται στα αναπτυξιακά ζητήματα που αντιμετωπίζουν όλα τα παιδιά (αλλά και οι γονείς τους) καθώς μεγαλώνουν.

Με τον τρόπο αυτό αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο τόσο για τους ίδιους τους γονείς, όσο και για τους επαγγελματίες της εκπαίδευσης και της παιδοψυχολογίας και ψυχοθεραπείας.

Γράφει η Inge-Martine Pretorius, PhD, DPsych, Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών και εφήβων στο Anna Freud Centre, Λονδίνο, Μέλος του συλλόγου παιδοψυχοθεραπευτών για το βιβλίο ‘Ιστορίες για παιδιά και τους γονείς τους’.

‘[…] Το φανταστικό ουράνιο τόξο στο “Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα ουράνιο τόξο”, ενθαρρύνει το φανταστικό παιχνίδι αψηφώντας τους νόμους της φύσης (και τη γονεϊκή τάση προς την ορθότητα και τη διδαχή). Είναι μια γοητευτική ιστορία γύρω από την ενσυναίσθηση, τη συντροφικότητα και την ικανότητα να αντιλαμβάνεται κανείς την ομορφιά. Πάνω από όλα είναι ένα σπουδαίο μάθημα για τη δύναμη που έχει η φαντασία – να αποκαθιστά το μαγικό και άπιαστο ουράνιο τόξο.

“Τα δυο βατραχάκια που κατάφεραν να γίνουν φίλοι” πραγματεύεται το βαθύτερο φόβο του παιδιού ότι η έλευση ��νός αντίζηλου, οδηγεί στην αποδυνάμωση και στην απώλεια. Περνώντας από την οργή στη συμφιλίωση, τα δυο βατραχάκια ενδυναμώνουν τη σχέση τους. Συνειδητοποιούν, ότι αντί να εκμηδενίζει το ένα το άλλο, γίνονται και τα δυο πλουσιότερα, μέσα από τη δυνατότητα να μοιράζονται τις εμπειρίες τους.

Το “Μητέρα και κόρη: δυο φωτεινές πυγολαμπίδες” είναι μια σπαραχτική ιστορία γύρω από την απώλεια της παντοδυναμίας του παιδιού, που επιτρέπει την ανάδυση της συνείδησης, αλλά παράλληλα απειλεί και να οδηγήσει στην ατολμία και στην αναστολή. Το γεγονός ότι ο αναγνώστης δεν βλέπει ότι η αντανάκλαση της μητέρας πυγολαμπίδας στο νερό είναι πιο λαμπερή, όπως πιστεύει η μικρή πυγολαμπίδα, μας υπενθυμίζει να κοιτάμε μέσα από τα μάτια της μικρής πυγολαμπίδας και όχι μόνο μέσα από τα δικά μας.

Όμως, οι σημειώσεις που απευθύνονται στους γονείς, στο τέλος κάθε ιστορίας, είναι που κάνουν αυτό το βιβλίο μοναδικό. Οι συμβουλές αυτές, βοηθούν τους ενήλικες να ξαναβρούν τον παιδικό εαυτό τους και μέσα από αυτό να έρθουν πιο κοντά με τα παιδιά τους. Συγγραφέας και καλλιτέχνης έχουν στήσει μια απολαυστική γιορτή για τις αισθήσεις, που αφήνει μια γλυκιά γεύση από μέλι, που διαρκεί για πολλή ώρα μετά την ανάγνωση του βιβλίου’.
Η Άνθια Ναυρίδη είναι Κλινική Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος.
Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (Msc) στο UCL & Anna Freud Centre του Λονδίνου. Είναι διδάκτορας Κλινικής Ψυχολογίας του Παντε��ου Πανεπιστημίου. Από το 2003 είναι επιστημονική συνεργάτης του Αιγινήτειου Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 2011 της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «η Αγία Σοφία», όπου οργάνωσε και είναι υπεύθυνη των Ομάδων Γονέων-Νηπίων (Parent – Toddler Groups). Εργάζεται ως ψυχολόγος στη Σχολή Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου ενώ είναι σύμβουλος και σε άλλα νηπιαγωγεία. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει με τη συγγραφή κεφαλαίων σε επιστημονικά βιβλία.

Η Σμαράγδα Ναυρίδη σπούδασε Graphic Design (BA), στη Σχολή Βακαλό, (2002). Ανάμεσα στις δραστηριότητες της είναι η εικαστική επιμέλεια βιβλίων, η δημιουργία αφισών και επικοινωνιακών εντύπων. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στο χώρο του ενδύματος, έχοντας επιμεληθεί και σχεδιάσει σειρές ρούχων για παιδιά και μεγάλους.
Στοά του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου, Αθήνα
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, στις 7 μ.μ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top