«Γραφειοκρατικό Σκότος- Ο Χρόνος του Νόμου»: Το νέο βιβλίο της Ομότιμης Καθηγήτριας Ι. Τσιβάκου

Εντρυφά στα αίτια που συνέβαλαν στην παραμόρφωση της ελ. δημόσιας διοίκησης

«Γραφειοκρατικό Σκότος- Ο Χρόνος του Νόμου»: Το νέο βιβλίο της Ομότιμης Καθηγήτριας Ι. Τσιβάκου

​Το βιβλίο «Γραφειοκρατικό Σκότος- Ο Χρόνος του Νόμου» της Ιωάννας Τσιβάκου, Ομότιμης Καθηγήτριας του Παντείου Πανεπιστημίου στο αντικείμενο της Οργάνωσης και Διοίκησης, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ι. Σιδέρης».

Ποιός είναι ο Xρόνος των θεσμών που ορίζει τελικά τη ζωή μας; Με τι τρόπο εισχωρεί στις συναλλαγές μας με τους άλλους, ιδίως σε όσες έχουν να κάνουν με το κράτος, διαμορφώνοντας συμπεριφορές και σχέσεις;

Το Γραφειοκρατικό Σκότος αποκαλύπτει πως όχημα για τις κοινωνικές διεισδύσεις του θεσμικού χρόνου είναι ο Nόμος, ενώ το περιούσιο πεδίο για τον εγχρονισμό του Νόμου και την εκνομίκευση του Χρόνου είναι η Γραφειοκρατία. Όσοι δεν πειθάρχησαν στις απαιτήσεις της, όπως η ελληνική δημόσια διοίκηση, παρέμειναν στα περιθώρια των κοινωνικών συστημάτων που ανέδειξε η νεωτερικότητα, παλεύοντας σήμερα να προσαρμοσθούν στις ταχύτητες ενός Χρόνου που υπαγορεύει τις προσταγές του Νόμου.

image003.jpg
Αξιοποιώντας τις αλληλεπιδράσεις του Νόμου και του Χρόνου, όπως προβάλλουν από την εμπειρία και τον φιλοσοφικο-κοινωνικό στοχασμό, το κείμενο εντρυφά στα αίτια που συνέβαλαν για εκατόν ογδόντα περίπου χρόνια στην παραμόρφωση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα το ανθρώπινο δυναμικό της, το εμποτισμένο με οικογενειακά ήθη και ρομαντικά ιδεώδη, να προσλάβει τελικά τα στερεοτυπικά χαρακτηριστικά του αδιάφορου και αδρανούς εργαζομένου. Παρόλα αυτά, η διεξοδική ανάλυση αλλά και οι αντλούμενες πληροφορίες από την παγκόσμια πρακτική παροτρύνουν τον αναγνώστη να διαλογισθεί πάνω στις δυνατότητες για την έξοδο όχι μόνο της δημόσιας διοίκησης, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας από τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιπέσει.

Γνώμες καθηγητών για το βιβλίο:

«Τούτο το πιο πρόσφατο βιβλίο της Ιωάννας Τσιβάκου εμφορείται από βαθύ φιλοσοφικό προβληματισμό, που τον ασκεί μάλιστα με επιδεξιότητα σε ζητήματα δημόσιας διοίκησης και γραφειοκρατίας, αλλά και ενδιαφέρον για τα προβλήματα στους δύσκολους καιρούς μας.

Διαβάζοντάς το, μας προσφέρει τη δυνατότητα να αφουγκραστούμε το βουερό πλησ��ασμα καταστάσεων και εξελίξεων, το ακριβές νόημα των οποίων είναι ακόμα απροσπέλαστο και αινιγματικό. Ίσως όμως έτσι καταφέρουμε να ισορροπήσουμε καλύτερα πάνω στο τεντωμένο νήμα της αιώνιας στιγμής του τώρα (του νυν και αιέν του κόσμου, καθώς λέγει ο ποιητής).

Το γραφειοκρατικό Σκότος δείχνει πως η γραφειοκρατική αποτελεσματικότητα συνδέεται με τον χρόνο και την ενσωμάτωσή του στον νόμο· την τάση του διοικητικού χρόνου, εν σχέσει με το πολιτισμικο-ιστορικό του πλαίσιο, να ακινητεί ανάμεσα στις δύο αντιτιθέμενες δυνάμεις, εκείνες του παρελθόντος και του μέλλοντος, επιχειρώντας σαν πάνω σε τεντωμένο σκοινί τη μετάβαση από τη μια στην άλλη» σχολίασε ο Αντώνης Μακρυδημήτρης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Η Ιωάννα Τσιβάκου αναδεικνύει με ενάργεια και αναλυτική διεισδυτικότητα τη βαθύτερη διάσταση της δημόσιας διοίκησης και τους τρόπους με τους οποίους η οργάνωση των δημοσίων υπηρεσιών απηχεί ιστορικές εμπειρίες εγχαραγμένες σε νοοτροπίες, συμπεριφορές και αξιακά πρότυπα. Η εκτελεστική ικανότητα των προηγμένων εθνών της Δύσης δεν είναι αποτέλεσμα μόνο διοικητικών τεχνικών. Αντανακλά πρωτίστως μακρές κοινωνικές διεργασίες που διαμόρφωσαν νέες αντιλήψεις για τον χρόνο και τον χώρο και πάνω σε αυτές οικοδόμησαν τη γραφειοκρατία τους. Το Γραφειοκρατικό Σκότος αποτελεί δημιουργική ερμηνεία της διοικητικής καχεξίας του ελληνικού κράτους και των ιστορικών συνθηκών που τη διαμόρφωσαν, δείχνοντας τις βαθύτερες αντιστάσεις της κοινωνίας μας για την έξοδο της χώρας από την τρέχουσα δυσχερή συγκυρία» έγραψε ο Γιάννης Καλλίνικος, Professor, London School of Economics.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top