Προϊόν photoshop η φωτογραφία που κέρδι��ε το «World Press Photo of the Year 2012»;

Kινδυνεύει να χάσει το βραβείο ο Σουηδός Paul Hansen

Προϊόν photoshop η φωτογραφία που κέρδισε το «World Press Photo of the Year 2012»;
​Το πιο διάσημο βραβείο φωτογραφίας τύπου κινδυνεύει να χάσει ο Σουηδός Paul Hansen, που με τη φωτογραφία του με τα νεκρά παιδιά στη Γάζα, είχε βραβευτεί με το «World Press Photo of the Year 2012».
H φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 20 Νοεμβρίου 2012 στη Γάζα και απαθανατίζει τη μεταφορά του τρίχρονου Muhammad και του δίχρονου αδελφού του Suhaib Hijazi, που σκοτώθηκαν στο σπίτι τους από ισραηλινή βομβιστική επίθεση, αναλύθηκε από έναν ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα, ο οποίος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, αν και το γεγονός που απεικονίζει είναι πραγματικό, «η φωτογραφία έχει υποστεί ένα γενναίο post-production» γεγονός που στην πραγματικότητα την καθιστά πλαστή!
Ο αναλυτής εικόνας Neal Krawetz απέδειξε πως πρόκειται για προϊόν Photoshop και συγκεκριμένα για σύνθεση τριών ξεχωριστών φωτογραφιών σε διαφορετικό χρόνο. Ο αναλυτής κατάφερε να εντοπίσει τα αποτυπώματα που αφήνει το «ιστορικό» του Photoshop στην εικόνα ενώ εντόπισε και αναλογίες pixel που μια μη «επεξεργασμένη» φωτογραφία δεν μπορεί να έχει!
Σαφώς πολλοί τάχθηκαν υπέρ της γνωμοδότησης του αναλυτή, ενώ το World Press Photo Foundation ανακοίνωσε ότι θα διεξαγάγει παραπάνω έρευνα προκειμένου να καταλήξει αν η βραβευμένη φωτογραφία θα διατηρήσει τον τίτλο της ή όχι.
Το βραβείο δεν έχει αφαιρεθεί ακόμη από Paul Hansen, αλλά λέγεται ότι είναι θέμα χρόνου. Ο ίδιος ο φωτογράφος πάντως συνεχίζει να υποστηρίζει την αυθεντικότητα της φωτογραφίας, η οποία εξακολουθεί να υπάρχει στην κεντρική σελίδα του World Press Photo Awards και υποστηρίζει πως οι αμφισβητήσεις αυτές έχουν δόλια κίνητρα.
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top