«Έφυγε» από τη ζωή ο πρωτομάστορας των ειδικών οπτικών εφέ, Ρέι Χαριχάουζεν

Στο έργο του βασίζονται οι σύγχρονοι σκηνοθέτες ταινιών επιστημονικής φαντασίας

«Έφυγε» από τη ζωή ο πρωτομάστορας των ειδικών οπτικών εφέ, Ρέι Χαριχάουζεν

​Ο πολυβραβευμένος Ρέι Χαριχάουζεν για τα ειδικά οπτικά εφέ του και του στοπ μόσιον, άφησε την τελευταία του πνοή στο Λονδίνο, σε ηλικία 93 ετών.

Το έργο αποτέλεσε βάση πάνω στην οποία κινούνται οι σημερινοί θρύλοι Στίβεν Σπίλμπεργκ, Πίτερ Τζάκσον, Τζέιμς Κάμερον, Τζον Λάντις, Τζορτζ Λούκας.

Γεννήθηκε στο Λος Άντζελες το 1920. Επηρεάστηκε αφάνταστα από την ταινία «Κινγκ Κονγκ» (1933) και αρχικά έφτιαχνε μόνος ταινίες στο γκαράζ του σπιτιού του χρησιμοποιώντας την τεχνική του στοπ μόσιον.

Πολύ σύντομα έγινε στενός φίλος του συγγραφέα Ρέι Μπράντμπερι, ο οποίος διέπρεψε στην λογοτεχνία φαντασίας.

Για τα επόμενα 45 χρόνια το όνομά του έγινε συνώνυμο της φιλμικής καινοτομίας, βάζοντας την σφραγίδα του σε μερικές από τις πιο διάσημες περιπέτειες του είδους όπως οι «Mighty Joe Young» (1949), «It Came From Beneath The Sea» (1955), «20 Million Miles to Earth» (1957), «Mysterious Island» (1961), «One Million Years BC» (1966), «The Valley Of Gwangi» (1969), τρεις ταινίες με τον Σεβάχ και το «Clash Of The Titans» (1981). Η πιο διάσημη στιγμή του αναμφισβήτητα υπήρξε το animation των επτά σκελετών στο «Jason And The Argonauts» (1963), μια σεκάνς που όπως ο ίδιος ομολόγησε του πήρε τρεις μήνες για να την σχεδιάσει.

Η Αμερικάνικη Ακαδημία Τεχνών και Κινηματογράφου τον τίμησε με ένα ειδικό βραβείο (Gordon E. Sayer Award) για την συνολική του προσφορά στην έβδομη τέχνη, το 1992. Έχει κατακτήσει άλλα τρία βραβεία από την Ακαδημία Φανταστικού Κινηματογράφου.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top