«Μαύρα μάτια»-Ο Μάρκος Βαμβακάρης & η συριανή κοινωνία: Παρουσίαση βιβλίου του Μάνου Ελευθερίου

«Εμπνέομαι από οτιδήποτε. Από μια λέξη, από μια συνάντηση...»

​Το νέο του βιβλίο παρουσίασε ο Μάνος Ελευθερίου με τίτλο: «Μαύρα μάτια»- ο Μάρκος Βαμβακάρης και η συριανή κοινωνία στα χρόνια 1905-1920.

Ο ίδιος ο συγγραφέας δήλωσε : «Εμπνέομαι από οτιδήποτε. Από μια λέξη, από μια συνάντηση, από μια κάποιον που βλέπω στο δρόμο, από κάτι που διαβάζω στην εφημερίδα, από αυτούς που δίνουν συνε��τεύξεις στις τηλεοράσεις…»

Το βιβλίο αφορά σ’ένα οδοιπορικό στα πρώτα δεκαπέντε χρόνια της ζωής του Μάρκου Βαμβακάρη στη Σύρα. Η προσωπική μαρτυρία του ίδιου του Βαμβακάρη είναι μια εξαίσια δημοτική γλώσσα. Από την άλλη, στις περιγραφές των εφημερίδων για τους χορούς, στις αστυνομικές διατάξεις και στα δικαστικά έγγραφα, που φωτίζουν περισσότερο την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της συριανής κοινωνίας εκείνου του καιρού, η καθαρεύουσα δίνει τα φτερά αυτής της σκοτεινής κι ωστόσο λαμπρής, για πολλά πράγματα, εποχής. Μέσα σ’ αυτό τον ευλογημένο χώρο και δίπλα σ’ αυτά τα γεγονότα και σ’ αυτή τη γλώσσα, πρόλαβε να ζήσει τα νεανικά του χρόνια (από το 1905 έως το 1920) ο Μάρκος Βαμβακάρης. Αυτό το καλειδοσκοπικό κείμενο πλαισιώνεται από πλούσιο αρχειακό, εικονογραφικό υλικό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top