Δημοπρατήθηκε το Νόμπελ του «πατέρα» του Dna, Φράνσις Κρικ για 2.27 εκατ. δολάρια

Στο σφυρί και η επιστολή προς το γιό του που ανέφερε την ανακάλυψη

Δημοπρατήθηκε το Νόμπελ του «πατέρα» του Dna, Φράνσις Κρικ για 2.27 εκατ. δολάρια
​Ένα από τα διασημότερα μετάλλια Νόμπελ στην ιστορία, αυτό που δόθηκε το 1962 στον βρετανό βιολόγο Φράνσις Κρικ, ο οποίος, μαζί με τον αμερικανό Τζέημς Γουότσον και τον επίσης βρετανό Μόρις Γουίλκινς, ανακάλυψαν στο πανεπιστήμιο Cambridge τη διπλή έλικα του μορίου του DNA, βγήκε σε δημοπρασία και αποκτήθηκε από έναν κινεζο-αμερικανό επιχειρηματία αντί 2.270.000 δολαρίων, έναντι αρχικής εκτίμησης 500.000 δολαρίων.
Μαζί δημοπρατήθηκαν και κάποια προσωπικά αντικείμενα του βιολόγου, ενώ παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν γι’ αυτή τη δημοπρασία, η εγγονή του Κρικ, Κέντρα, δήλωσε ότι η οικογένεια αποφάσισε να προχωρήσει στη δημοπράτηση των προσωπικών αντικειμένων προκειμένου να αντλήσει χρήματα υπέρ ενός νέου ινστιτούτου ιατρικής έρευνας στο Λονδίνο, που θα φέρει το όνομα του παππού της.
Αναλυτικότερα, το 20% των συνολικών εσόδων της δημοπρασίας θα δοθούν στο υπό δημιουργία Ινστιτούτο Φράνσις Κρικ που θα εγκαινιαστεί το 2015, το 50% θα δοθούν στο Ινστιτούτο Βιολογικών Επιστημών Salk της Καλιφόρνιας, όπου ο Κρικ υπήρξε καθηγητής επί πολλά χρόνια μετά το Κέμπριτζ, ενώ το υπόλοιπο 30% θα καταλήξει στον γιό του Μάικλ και στα άλλα μέλη της οικογένειάς του.
Να σημειώσουμε πως την Τετάρτη μία επιστολή που είχε γράψει ο βραβευμένος με Νομπέλ Φράνσις Κρικ προς τον γιο του, στην οποία περιέγραφε την ανακάλυψη της δομής του DNA, βγήκε στο σφυρί και πουλήθηκε στην τιμή ρεκόρ των έξι εκατομμυρίων δολαρίων, όπως ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Christie's.
Ο βιολόγος είχε γράψει την επιστολή προς τον 12χρονο γιο του Μάικλ Κρικ το 1953, λίγες μέρες πριν ανακοινώσει την ανακάλυψη της δομής του DNA που χάρισε στον ίδιο και στον συνεργάτη του Τζέιμς Ουότσον το βραβείο Νομπέλ το 1962.
Ο Κρικ περιγράφει στον γιο του ότι είναι η πρώτη φορά που κάποιος καταγράφει πως «η ζωή πηγάζει από την ζωή», έχοντας σχεδιάσει το γνωστό πλέον σχήμα της διπλής έλικας του DNA.
Ο Κρικ πέθανε το 2004 σε ηλικία 88 ετών. Το προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία ήταν 3,4 εκατομμύρια δολάρια για μία επιστολή του Αβραάμ Λίνκολν, το 2008.
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top