Άνοιξε ένα από τα αιωνόβια θέατρα της χώρας, το «Μαλλιαροπούλειον Θέατρον» της Τρίπολης

Χρονολογείται από το 1910!

​Άνοιξε για το κοινό ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα αιωνόβια θέατρα της χώρας, το «Μαλλιαροπούλειον Θέατρον» της Τρίπολης, στις 22 Μαρτίου.

Πρόκειται για ένα θέατρο-έμβλημα για την πόλη, αφού η ιστορική της πορεία συνυφαίνεται με τον περιπετειώδη βίο αυτού του θεάτρου.

Δώρο του γιατρού Ιων. Μαλλιαρόπουλου στο κοινό της πόλης, φτιαγμένο πάνω στα σχέδια του Αρχιτέκτονα των Ανακτόρων, Αναστασίου Μεταξά, εγκαινιάστηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1910 και φιλοξένησε έκτοτε πάμπολλα θεατρικά σχήματα, με τους πιο ονομαστούς πρωταγωνιστές του ελληνικού θεάτρου. Η συνήθης πρακτική των «αρμοδίων αρχών», όσον αφορά τα δημόσια κτίρια, το παρέδωσε πολύ νωρίς στη δικαιοδοσία της φθοράς, ενώ πρόθυμα βοήθησαν προς την ίδια κατεύθυνση και οι περιπέτειες της χώρας, ιδιαίτερα από 1940 και εντεύθεν.

Μέχρι τα μέσα του 1960 (φιλοξενούσε) στοιχειωδώς κάποιους περιοδεύοντες θιάσους και παντός είδος εκδηλώσεις των εντοπίων, κυρίως όμως, λειτουργούσε ως κινηματογράφος. Μία δεκαετία νωρίτερα είχαν ήδη αρχίσει να πληθαίνουν οι φωνές που έβλεπαν ότι με το γκρέμισμά του θα απελευθερωνόταν το πιο κεντρικό και ακριβό οικόπεδο της πόλης, κατάλληλο για άλλες, περισσότερο επικερδείς χρήσεις…

Αυτές οι φωνές «δικαιώθηκαν» και τυπικά κατά την περίοδο της δικτατορίας, με την έκδοση απόφασης για την κατεδάφισή του, την οποία προσυπέγραψε κατά το έτος 1975 και η συγκυρία, καθώς τότε κατέρρευσε και η στέγη του κτιρίου.
Συ��χρόνως όμως, άρχισαν να εκδηλώνονται πιο έντονα εκείνοι που αντιδρούσαν στην προοπτική της ισοπέδωσης ενός ιστορικού κτιρίου. Κι επειδή σ’ αυτούς ανήκαν και μερικοί διακεκριμένοι πνευματικοί άνθρωποι των Αθηνών, οι δημοτικές αρχές άρχισαν πλέον να «τείνουν ευήκοον ούς» και έτσι άνοιξε ο μετ’ εμποδίων και παλινωδιών μακρύς δρόμος για τη διάσωση και επαναλειτουργία του.
Η τελευταία «πράξη» αυτού του περιπετειώδους έργου ήταν η πρόσφατη εκ βάθρων ανακαίνιση του Θεάτρου, που επισφραγίστηκε με την τελετή των εγκαινίων στις 29 Δεκεμβρίου 2010. Η τελετή αυτή ωστόσο, δεν συνοδεύτηκε και από την έναρξη λειτουργίας του Θεάτρου.

Έτσι, η 22η Μαρτίου 2013 είναι ουσιαστικά η πρώτη μέρα της νέας περιόδου ζωής ενός αρκετά ταλαιπωρημένου θεατρικού χώρο, που δίκαια διεκδικεί εφ’ εξής να παίξει, χωρίς άλλες δυσάρεστες περιπέτειες, το ρόλο του…!

Εντός του Απριλίου: Η θεατρική ομάδα Τρίπολης θα παρουσιάσει το έργο του Φρ. Ντύρρενματ "Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας"

Εντός του Μαϊου: Η Νένα Μεντή θα ζωντανέψει και στη σκηνή του Μαλλιαροπουλείου Θεάτρου τα πάθη της θρυλικής "Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου".

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top