Απεβίωσε ο Μιχάλης Αδάμης, ένας από τους σημαντικότερους θεμελιωτές της ελληνικής μουσικής

Υπήρξε πρωτοπόρος στην ηλεκτρονική μουσική

​Έφυγε από τη ζωή ο συνθέτης και ερευνητής Μιχάλης Αδάμης, ένας από τους σημαντικότερους θεμελιωτές της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής, σε ηλικία 84 ετών. Υπήρξε πρωτοπόρος στην ηλεκτρονική μουσική και ιδρυτής του πρώτου ηλεκτρονικού μουσικού εργαστηρίου στη χώρα μας το 1965.
Ο Mιχάλης Aδάμης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1929 και σπούδασε στην Αθήνα ευρωπαϊκή και βυζαντινή Μουσική, καθώς και θεολογία. Στο Πανεπιστήμιο Μπραντάις της Βοστόνης ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη σύνθεση, την ηλεκτρονική μουσική και τη βυζαντινή μουσικο-παλαιογραφία.
Έχει συνθέσει περισσότερα από 300 έργα, μεταξύ αυτών τα γνωστά: «Αποκάλυψη – έκτη σφραγίδα», «Τετέλεσται», «Ορέστης», «Παραμύθι», «Συμφωνιέττα», «Λειτουργικό Κοντσέρτο» και για ηλεκτρονική μουσική τα «Προσχήματα», «Κοριολανός» κ.ά.
Ο συνθέτης έγραψε επίσης μουσική για αρχαίες τραγωδίες, εκκλησιαστική καθώς και διάφορες μελέτες για τη μουσική του Βυζαντίου.
Μάλιστα, κατά το 11ο Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρίας Μουσικολογίας που έγινε στη Κοπεγχάγη το 1972 ανακοίνωσε επίσημα την ανακάλυψη του αρχαιότερου δείγματος πολυφωνικής μουσικής στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία κατά τον 14ο-15ο αιώνα.
Το 1962 ο Μιχάλης Αδάμης τιμήθηκε από τον Βασιλέα Παύλο με το Χρυσό Σταυρό του Φοίνικα, ενώ το 1964 και 1965 τιμήθηκε με το Μουσικό Βραβείο «Σάμουελ Βέσχλερ».
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top