Στο σφυρί τα κεραμικά της ιδιωτικής συλλογής του Πικάσο!

Εξυμνούν την ευτυχισμένη περίοδο της ζωής του ζωγράφου

​Ένα μεγάλο σύνολο με περισσότερα από 100 κεραμικά του Πάμπλο Πικάσο αναμένεται να βγουν σε δημοπρασία στις 19 Μαρτίου στο Λονδίνο από τον οίκο Σόθμπις.
Ο ζωγράφος δούλεψε αυτά τα κεραμικά κυρίως μετά τον Πόλεμο, τα οποία παριστάνουν ζώα και ανθρώπους σε πιάτα, μπολ, βάζα και κανάτια. Όλα είναι από την ιδιωτική συλλογή του Πικάσο, ενώ οι τιμές εκκίνησης τους κυμαίνονται μεταξύ 2.000 και 30.000 λιρών.
Ήταν το 1947 όταν ο 65άρης τότε Πικάσο μαθήτευσε στο φημισμένο εργαστήριο κεραμικής Madura στο Βαλωρίς, μια περιοχή με πλούσια παράδοση στην αγγειοπλαστική από τα Ρωμαϊκά Χρόνια.
Τα κεραμικά που δημιούργησε στο Βαλωρίς εξυμνούν την προσωπική ευτυχία του ζωγράφου , καθώς εκεί απέκτησε με την ερωμένη του Φρανσουάζ Ζιλό τον γιο του Κλοντ, ο οποίος πήρε το όνομά του από τον προστάτη άγιο των κεραμοποιών, και δύο χρόνια μετά την κόρη του Παλόμα!
Εκεί, όμως, γνώρισε και την επόμενη, και τελευταία, μούσα του, την 25χρονη τότε Ζακλίν Ροκ, η οποία εργαζόταν στο εργαστήριο αγγειοπλαστικής του Βαλωρίς, αφού είχε εγκαταλείψει στην Αφρική τον πρώην σύζυγό της, έναν Γάλλο, ανώτατο δημόσιο υπάλληλο των αποικιών. Ο γάμος τους έγινε το 1961 και παρέμειναν μαζί έως το τέλος της ζωής του Πικάσο, το 1973, σε ηλικία 92 ετών. Η Ζακλίν ή��αν το κυριότερο μοντέλο και η πηγή έμπνευσης των όψιμων έργων του.
Η δημοπρασία, εκτός από τα κεραμικά, περιλαμβάνει κι άλλα έργα του Πικάσο, καθώς επίσης έργα Μιρό, Γουόρχολ κ.ά.