Έφυγε από τη ζωή ο Γάλλος φιλόσοφος και ψυχαναλυτής Ζαν-Μπερτράν Πονταλίς

Υπήρξε στο επίκεντρο της διανοητικής ζωής της Γαλλίας

​Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών ο Γάλλος φιλόσοφος, ψυχαναλυτής, συγγραφέας και εκδότης Ζαν-Μπερτράν Πονταλίς.

Ο Πανταλίς υπήρξε άνθρωπος των γραμμάτων, της διανόησης αλλά και βασικός συντελεστής στη μετάφραση του φροϋδικού έργου στα γαλλικά.
Γεννημένος στο Παρίσι το 1924, ήταν διδάκτωρ ψυχολογίας, διευθυντής ερευνών στο εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Γαλλίας, δοκιμιογράφος και μυθιστοριογράφος, διευθυντής και επιμελητής εκδοτικών σειρών στον οίκο Gallimard, ενώ βρισκόταν στο επίκεντρο της διανοητικής και ψυχαναλυτικής ζωής στη Γαλλία μισό αιώνα τώρα.
Αναλυόμενος του Λακάν, αποτέλεσε κεντρική μορφή στην ιστορία του γαλλικού ψυχαναλυτικού κινήματος και στις εξελίξεις που οδήγησαν, μετά τη ρήξη με τον Λακάν, στην ίδρυση της Ψυχαναλυτικής Ένωσης Γαλλίας (Α.Ρ.F.) το 1964.
Η διεθνής απήχηση του έργου του οφείλεται στο «Λεξιλόγιο της ψυχανάλυσης» (1967), το οποίο συνέγραψε με τον Ζαν Λαπλάνς, αλλά και στην έκδοση της περίφημης «Nouvelle revue de psychanalyse» (1970-1994), που την διηύθυνε μέχρι το τέλος της.

Το αυτοβιογραφικό του έργο «Η αγάπη των απαρχών» (βραβείο Femina-Vacaresco) έχει μεταφραστεί σε πέντε γλώσσες.

Είχε τιμηθεί το 2006 με το Βραβείο Medicis για το βιβλίο του «Frere du precedent», ενώ το 2011 τιμήθηκε από τη γαλλική Ακαδημία με το βραβείο λογοτεχνίας.