Αποθεώθηκε ο Μίκης Θεοδωράκης στο ιστορικό Konzerthaus της Βιέννης

«Σπάνια στη ζωή μου έζησα παρόμοιες συγκινητικές στιγμές»

Αποθεώθηκε ο Μίκης Θεοδωράκης στο κατάμεστο και ιστορικό Konzerthaus της Βιέννης, όπου παρευρέθηκε για τη συναυλία που διοργανώθηκε προς τιμήν του. Δύο χιλιάδες θεατές σηκώθηκαν όρθιοι και χειροκροτούσαν επί τρία λεπτά το σπουδαίο Έλληνα συνθέτη.

«Σπάνια στη ζωή μου έζησα παρόμοιες συγκινητικές στιγμές. Και το γεγονός ότι αυτά συνέβησαν στην αίθουσα - σύμβολο της συμφωνικής μουσικής με συνεκλόνισε» δήλωσε συγκινημένος ο Μίκης Θεοδωράκης.
Μόλις το βράδυ της Παρασκευής εμφανίστηκε στο θεωρείο τού ιστορικού Konzerthaus της Βιέννης, κρατώντας από το μπράτσο την κόρη του Μαργαρίτα και τον αγαπημένο του εγγονό Στέφανο και με το χέρι στην καρδιά υποκλίθηκε στον κόσμο, ευχαριστώντας τον.
«Τα κλασικά του Μίκη Θεοδωράκη» πλαισιώθηκαν μουσικά από την ορχήστρα Wiener Kammer, μία από τις πιο γνωστές της Αυστρίας και ολόκληρου του κόσμου, ενώ η ερμηνεία της Μαρίας Φαραντούρη στο «Μαουτχάουζεν» συγκίνησε το κοινό.
Στο δεύτερο μέρος, παρουσιάστηκε το «Ρέκβιεμ», με τις χορωδίες της Singakademie να συνοδεύουν την ορχήστρα (που διηύθυνε ο γνωστός μαέστρος Στέφαν Βλάνταρ), τον τενόρο Ντάνιελ Σέραφιρ, τη μέτζο σοπράνο Λίζα Μαρία Τζανκ και τη σοπράνο Μάρα Μάσταριλ, και τον λόγο του Ιωάννη Δαμασκηνού να ταιριάζει τόσο πολύ στην Ελλάδα του σήμερα.
Ο επίλογος έγινε με τον «Ζορμπά» και τον γνωστό συνθέτη Αλέξανδρο Καρόζα, που ήταν και ο διοργανωτής της συναυλίας, να παίρνει το μπουζούκι και να δίνει ρυθμό στην αίθουσα που με παλαμάκια συνόδεψε την ορχήστρα για ένα φινάλε αποθεωτικό, όπως αξίζει στον Θεοδωράκη.
Τα εισιτήρια της συναυλίας είχαν εξαντληθεί προπολλού, ενώ πολλοί ήταν οι Έλληνες θεατές που δεν έχασαν τη μοναδική βραδιά.