Έκθεση Γλυπτικής «Η Πομπή» του διεθνούς φήμης Ηπειρώτη καλλιτέχνη, Θεόδωρου Παπαγιάννη

Από 27 Οκτωβρίου 2012 έως 31 Ιανουαρίου 2013 στη Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας «Γ. Μόραλης»

​H Έκθεση Γλυπτικής με τίτλο "Η Πομπή" του διεθνούς φήμης Ηπειρώτη καλλιτέχνη και καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, Θεόδωρου Παπαγιάννη, φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας «Γ. Μόραλης», από 27 Οκτωβρίου 2012 – 31 Ιανουαρίου 2013, με έργα που εξασφάλισαν οι Φίλοι Πινακοθήκης Άρτας.
Πρό��ειται για μια έκθεση πολύ σημαντική για την Ήπειρο, που οφείλεται αποκλειστικά στο σημαντικό έργο και τις προσπάθειες των μελών του Δ.Σ της Πινακοθήκης.
glupta4.jpg
Η έκθεση παρουσιάζει μια πομπή από γλυπτά και μικρογλυπτά, πήλινες μορφές με παραδοσιακές ενδυμασίες, καθώς και μεγάλα γλυπτά, έργα φιλοτεχνημένα από τα αποκαΐδια του Πολυτεχνείου. Μια μεγάλη, πολυπληθής πομπή που αποτελείται από μικρές πήλινες μορφές ξεκινά από το σκοτάδι και πορεύεται προς το φως. Γλυπτά του Θεόδωρου Παπαγιάννη κοσμούν πολλούς δημόσιους χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς επίσης περιλαμβάνονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές μουσείων και πινακοθηκών, όπως η Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Βορρέ, η Εθνική Γλυπτοθήκη, το Προεδρικό Μέγαρο, κλπ.
Η Πομπή αποτελεί ένα δείγμα του κατ’ εξοχήν ανθρωποκεντρικού έργου του Θ. Παπαγιάννη που έχει να επιδείξει αναρίθμητα σχέδια, μεγάλους ανδριάντες και χυτά αγάλματα, μικρογλυπτά και γλυπτικές εγκαταστάσεις που παραπέμπουν με απαράμιλλο τρόπο σε μια ελληνικότητα και στο φως του μεσογειακού τοπίου κατά τρόπο μοναδικό. Ιδιαίτερη θέση στο έργο του δημιουργού έχουν τα ειδώλια, με μια αρχαιοτυπική Μυκηναϊκή φόρμα που ανανεώνεται με σύγχρονα στοιχεία, καθώς επίσης, σειρές αγαλματιδίων και ένθετα υλικά.
Σ’ αυ��ά εντάσσονται οι περίφημες «πασσαλόμορφες φιγούρες» των οποίων το κύριο υλικό προέρχεται από τα αποκαΐδια του Πολυτεχνείου που συνέλλεξε ο καλλιτέχνης μετά την καταστροφή του ιστορικού κτιρίου από καταληψίες. Ξεχωριστή θέση στην έκθεση έχει και ο Άρτος. Πήλινα ομοιώματα ψωμιών (καρβέλια) έχοντας πίσω τους στοιβαγμένα σακιά με σιτάρι.
glupta1.jpg
« “Η Πομπή” είναι η πορεία του ανθρώπου για την επιβίωση, αυτό που αιώνες κάνει ο κόσμος, να μετακινείται για την τροφή του. Σ' αυτή την πορεία ο άνθρωπος είχε την ανάγκη να δημιουργεί αρχηγούς, να δημιουργεί γείτονες, θεούς. Και καταλήγει στο ψωμί”, είπε o ίδιος ο γλύπτης.
Ο Θεόδωρος Παπαγιάννης γεννήθηκε στο Ελληνικό Ιωαννίνων το 1942. Σπούδασε στην Α.Σ.Κ.Τ. Αθηνών µε υποτροφία και δάσκαλο τον Γιάννη Παππά. Εκτός του καλλιτεχνικού διπλώματος πήρε και θεωρητικό, καθώς και δίπλωμα των εργαστηρίων εφαρµοσµένων τεχνών της ίδιας σχολής στη χαλκογλυπτική και την γυψοτεχνική µε δάσκαλο τον Νίκο Κερλή. Το 1966 - 68 Μελέτησε µε διετή υποτροφία εσωτερικού του ΙΚΥ την αρχαιοελληνική τέχνη και την τέχνη της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Συνέχισε τις σπουδές του µε μια σειρά από ενημερωτικά ταξίδια τόσο στο Μεσογειακό χώρο, τον οποίο θεωρεί κοιτίδα του πολιτισμού και πηγή ανεξάντλητη, όσο και στην Ευρώπη. Ταξίδεψε στην Κρήτη, στην Αίγυπτο, στα παράλια της Μικράς Ασίας και στην Κωνσταντινούπολη. Το 1970 άρχισε την πανεπιστημιακή του καριέρα µε τον διορισμό του ως βοηθός στην Α.Σ.Κ.Τ. στο εργαστήριο γλυπτικής του Γιάννη Παππά.
Μετεκπαιδεύτηκε στο Παρίσι παρακολουθώντας μαθήματα που αφορούσαν τα νεότερα υλικά γλυπτικής στα εργαστήρια των S. Mouille, G. Vineent και Μ. Rafestin στην Ecole Nationale Superieur des Art Appliques et des Metiers d’ Άrt.
195.jpg
Το 1987 εκλέχθηκε αναπληρωτής καθηγητής στην Α.Σ.Κ.Τ. της Αθήνας. Το 1997 Με εκπαιδευτική άδεια (Sabbatical) επισκέφτηκε για 6 μήνες την Αμερική, κυρίως τη Ν. Υόρκη. Τα τελευταία 17 χρ��νια, ως Διευθυντής του Α’ Εργαστηρίου Γλυπτικής, ο Θ. Παπαγιάννης πρωταγωνιστεί στη διοργάνωση Συμποσίων Γλυπτικής σε πολλές πόλεις της Ελλάδος και της Κύπρου δημιουργώντας μεγάλα γλυπτά για το δημόσιο χώρο. Επίσης, στα πλαίσια των ανταλλαγών προγραμμάτων Erasmus συνεργάζεται με πολλές Σχολές Καλών Τεχνών της Ευρώπης, και ειδικά τη Σχολή του Βερολίνου και της Brera, με τους καθηγητές David Evison και Paolo Galerani, δημιουργώντας workshops με ομάδες σπουδαστών.
Γλυπτά του κοσμούν πολλούς δημόσιους χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς επίσης περιλαμβάνονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές μουσείων και πινακοθηκών, όπως η Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Βορρέ, η Πινακοθήκη Πιερίδη, το Μουσείο Θεσσαλονίκης, η Πινακοθήκη Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας, η Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου, η Δημοτική Πινακοθήκη Πάτρας, η Πινακοθήκη Φλώρινας, η Πινακοθήκη Αβέρωφ στο Μέτσοβο, η Πινακοθήκη Κουβουτσάκη στην Κηφισιά, η Εθνική Γλυπτοθήκη, το Προεδρικό Μέγαρο.
glupta3.jpg
Έχει τιμηθεί µε πολλά βραβεία και διακρίσεις, ανάμεσα στα οποία είναι το Α' Βραβείο στο διαγωνισμό για το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης, Βόλος (1985), το Α' Βραβείο στο διαγωνισμό για το Μνημείο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, Γιάννενα (1985) και το Α' Βραβείο στο διαγωνισμό για το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης.
Το 2006 ο Θ. Παπαγιάννης πήρε το πρώτο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό για ένα μεγάλο γλυπτό στο αεροδρόμιο του Σικάγο. Είναι ομότιμος καθηγητής Γλυπτικής στη Σχολή Καλών Τεχνών. Ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο τμήμα πλαστικών τεχνών, ενώ το 2009 δημιούργησε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεόδωρος Παπαγιάννης στο Ελληνικό Ιωαννίνων.
Πληροφορίες
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-14:00, 17::00-21:00 και Σάββατο 09300-14:30.
Να σημειωθεί πως η είσοδος είναι ελεύθερη
Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό από τη δουλειά και το έργο του γλύπτη
Συνεργαζόμενοι Φορείς: Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας και Φίλοι Πινακοθήκης Άρτας.
Βίντεο από arttv.gr
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top