«Το μεγάλο μακρουλό ψωμί το λέμε...μπαγιαντέρα;»

Η Ελένη, το σουσάμι, η πίεση και οι σαρδέλες

«Το μεγάλο μακρουλό ψωμί το λέμε...μπαγιαντέρα;»

Η συζήτηση στο πλατό του Καφέ είχε θέμα τα θρεπτικά συστατικά που έχει ο χαλβάς, το σουσάμι και το ταχίνι, μια και διανύουμε περίοδο νηστείας. Μέχρι που ήρθαν οι ερωτήσεις… Και δη οι ερωτήσεις της Ελένης: «Όλα καλά με το σουσάμι, αλλά θέλω να ρωτήσω εάν έχει την ίδια θρεπτική αξία με όποιον τρόπο και εάν το φάμε. Δηλαδή για παράδειγμα, εάν το φάμε κάπου αλλού όπως το ψωμί το μακρουλό, την… μπαγιαντέρα (!!!)… - μπαγιαντέρα δεν λεγόταν παλιά το ψωμί με το σουσάμι; - είναι το ίδιο θρεπτικό;»

Μπαγιαντέρα; Hello Ελένη; Τι μπαγιαντέρα; Τι είναι η μπαγιαντέρα; Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος άρχισε να γελάει και δεν σταμάτησε ποτέ. «Μήπως εννοείς μπαγκέτα;», την ρώτησαν. «Όχι, δεν εννοώ την μπαγκέτα, την μπαγκέτα την ξέρω. Αλλο πράγμα εννοώ, απάντησε απόλυτα η Ελένη. «Φρατζολάρα;» ρώτησε εκ νέου ο Θοδωρής, λίγο πριν λιποθυμήσει από τα γέλια. Η Ελένη έδωσε το τελειωτικό χτύπημα: «Φέρτε μου τον Γκουντάρα να μου δώσει την απάντηση, φέρτε μου την γενιά του ’40 που ξέρει αυτά τα θέματα». Ωραία τον στόλισε τον Γκουντάρα. Τον είπε και γέρο. Ο Θοδωρής έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια. Μέχρι τον Μπαγιαντέρα τον συνθέτη του ρεμπέτικου της ανέφερε. Τίποτα. Η Ελένη δεν εννοούσε αυτόν. Εννοούσε ένα ψωμί μακρουλό που νόμιζε ότι το λένε… μπαγιαντέρα, αλλά δυστυχώς, μπαγιαντέρα σε… ψωμί δεν υπάρχει.

Στην συζήτηση για το σουσάμι έκαναν μια μικρή παρένθεση τύπου «το σουσάμι είναι θρεπτικό μόνο όταν το τρώμε, ή ακόμη και όταν το αλείφουμε στο πρόσωπο;» ρώτησε η Ελένη. «Τώρα μου θύμησες Κωνσταντάρα με μπριζόλες και αγγουράκια στο πρόσωπο», της απάντησε ο διατροφολόγος Τάσος Παπαλαζάρου.

Μέχρι που εμφανίστηκε ο Γρηγόρης Γκουντάρας. «Γρηγόρη μήπως εσύ ξέρεις τι είναι η μπαγιαντέρα;» Κάγκελο ο Γρηγόρης. Δεν ήξερε, δεν ρώταγε τι τον περιμένει; Η Ελένη απολογήθηκε με δικαιολογία – φωτιά: «Συγγνώμη δεν είμαι πολύ καλά σήμερα και να σας πω γιατί; Χθες έφαγα σαρδέλες! Επειδή λοιπόν είμαι λίγο υποτασική και με τις σαρδέλες λένε ότι σου ανεβαίνει η πίεση, έζησα ένα δράμα στο σπίτι μου γιατί με κυνηγούσε η μαμά μου με το πιεσόμετρο να μου πάρει την πίεση! Γι’αυτό δεν είμαι καλά. Και να ήταν μόνο αυτό… Από πίσω ερχόταν και ο Αγγελος, ο οποίος παρακαλούσε την μάνα μου να του πάρει κι εκείνου την πίεση. Ελα γιαγιά πάρε μου και μένα την πίεση κι εγώ έφαγα σαρδέλες!»

Απάντηση δεν έχω να σας δώσω. Εάν δηλαδή αναρωτηθείτε πώς ενεπλάκη η… μπαγιαντέρα με τις σαρδέλες και το πιεσόμετρο, δεν «το’χω». Αυτό «το’χει» μόνο η Ελένη. Γι’αυτό εκείνη είναι η Ελένη… Μήπως παρεμπιπτόντως εννοούσε την μπρουσκέτα;

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top