Ζωντανός «μύθος»: Η Calliope μιλά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο star.gr για το νέο της βιβλίο!

Το «Children of light: Journey in Greece» μόλις κυκλοφόρησε!

​Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα αυτής της χώρας, με μια ριζοσπαστική ματιά απέναντι στα πράγματα. Φιλέλληνας, με μια καριέρα που ξεπερνά κατά πολύ τα σύνορα της Ελλάδος, μητέρα, σύζυγος, πανέμορφη γυναίκα με αέρα, ταπεραμέντο και ισχυρή προσωπικότητα. Ο λόγος φυσικά για τη Calliope, το ζωντανό «μύθο» της φωτογραφίας που δεν χρειάζεται συστάσεις.

rtyrty43.jpg
Η Calliope μας άνοιξε το πανέμορφα διακοσμημένο σπίτι της και μας μίλησε για τη ζωή, το μαγαζί, τη καριέρα αλλά και το νέο της βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε! Ρίξτε μια ματιά και μυηθείτε στο κόσμο της… Queen Calliope!

-Πώς ξεκίνησε για εσάς το ταξίδι στο κόσμο της φωτογραφίας;

Πάντα αγαπούσα τη τέχνη! Θυμάμαι μικρή ήμουν συνέχεια με τη φωτογραφική του πατέρα μου στο χέρι.

-Ποιά είναι η πηγή της έμπνευσής ��ας;

Φυσικά η πατρίδα μου, η Ελλάδα. Γιατί αυτές είναι οι ρίζες μου. Πάντα από εκεί ξεκινάνε όλα, από τη ταυτότητά μας.

-Έχετε σημειώσει μια τεράστια καριέρα εκτός συνόρων κι έχετε συνεργαστεί με θρυλικά περιοδικά μόδας, όπως η Vogue. Έχετε ποτέ σκεφτεί αν δεν ήσασταν φωτογράφος, ποιό άλλο δρόμο θα μπορούσατε να έχετε ακολουθήσει;

Θα ήμουν σίγουρα καλλιτέχνης. Θα μπορούσα να κάνω πολλά πράγματα! Άλλωστε, ζωγραφίζω, τραγουδάω, σχεδιάζω ρούχα (Queen Calliope)! Θα μπορούσα να κάνω οποιοδήποτε επάγγελμα καλλιτεχνικής φύσης.

-Η φωτογραφία είναι τελικά ταλέντο ή καλλιεργείται με καλή εξάσκηση;

Ταλέντο! Άνευ ταλέντου, όσο κι αν προσπαθήσεις κάτι στη τέχνη δεν θα καταφέρεις τίποτα απολύτως!

-Πολλοί σας χαρακτηρίζουν ως συνέχεια του Newton και της Nelly’s. Πώς νιώθετε για αυτούς τους χαρακτηρισμούς;

Πολύ ωραία! Ένας φίλος μού είπε τις προάλλες για πρώτη φόρα «Είσαι η καινούργια Nelly!». Μου έδωσε τόση χαρά! Αρχικά, δεν το είχα ξανακούσει. Επίσης, χάρηκα γιατί τη θαυμάζω πάρα πολύ! Ελπίζω μόνο να μην χρειαστεί να φτάσω και εγώ 90 χρονών για να με τιμήσουν όπως εκείνη (γέλια).

ΤΥΞΤΥΞΥΞ.jpg

-Τη περασμένη βδομάδα παρ��υσιάσατε και το νέο σας βιβλίο "Children of the light: Journey in Greece". Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία του;

To 2004, κυκλοφόρησα το "Traditional Greek Costumes", δοξάζοντας την παράδοση της Ελλάδας. Γενικώς μου αρέσει πολύ να εκφράζομαι μέσω της τέχνης και να ασχολούμαι με διάφορους πολιτισμούς και κουλτούρες. Για το λόγο αυτό έκανα και τα «Παιδιά του Φωτός», με ξένο εκδοτικό οίκο για να προβάλουμε την Ελλάδα σε όλη την υφήλιο! Άλλωστε, λατρεύω τα νέα παιδιά! Τα παιδιά μου, τα ανήψια μου, τους βοηθούς μου και τα παιδιά στα οποία κάνω το μέντορα! Με εμπνέουν! Επειδή λοιπόν περνάμε μια δύσκολη περίοδο, εγώ αντλώ αισιοδοξία από τους νέους, γι’ αυτό και τους αφιέρωσα αυτό το βιβλίο! Αυτοί είναι εξάλλου το μέλλον μας!

DSC_5861 2abc.jpg

ΦΔΓΦΔΓΦΔΓ.jpg
-Ξεχωρίσατε κάποιο από τα πρόσωπα που φωτογραφίσατε για το βιβλίο σας;

Όλα τα παιδιά τα αγαπάω εξίσου, όπως μια μάνα δεν ξεχωρίζει τα παιδιά της. Απλώς έχω αδυναμία σε συγκεκριμένες φωτογραφίες. Για παράδειγμα, στο εξώφυλλο! Επί δύο μήνες κοιτούσα συγκεκριμένες φωτογραφίες έως ότου να διαλέξω και το μάτι μου πήγαινε συνέχεια σε αυτή που εν τέλει διάλεξα. Μου άρεσε, βλέπεις, αυτή η σύνδεση αγοριού-κοριτσιού και αυτή η τρυφερότητα που εξέπεμπε η φωτογραφία. Είναι πανέμορφα παιδιά και πολύ διαχρονικά! Θα μπορούσε ο Σπύρος Χριστόπουλος να είναι ένας σύχγρονος Οδυσσέας, Ποσειδώνας, Αχιλλέας και η Μαριάννα Γουλανδρή η ωραία Ελένη, η Αφροδίτη, η Άρτεμις! Επίσης, μου άρεσαν πολύ οι φωτογραφίες της Αγγελίνας Ματαλιωτάκη! Ο κόσμος τη ξέρει αλλιώς. Εγώ, τη φωτογράφισα τελείως φυσική και το αποτέλεσμα μου θύμισε πρωταγωνίστρια αρχαίας τραγωδίας. Ήταν πραγματική καινοτομία! Οι φωτογραφίες της ήταν εκπληκτικές!

DSC_4267.jpg

234234.jpg

-Οι περισσότερες φωτογραφίες είναι ασπρόμαυρες. Έχετε ιδιαίτερη αγάπη στο ασπρόμαυρο;

Ναι, έχω! Όλοι οι καλλιτέχνες έχουμε αδυναμία στο ασπρόμαυρο γιατί έχει περισσότερο μυστήριο. Ωστόσο, στο βιβλίο έβαλα και αρκετές έγχρωμες γιατί η Ελλάδα έχει χρώματα όπως το χρυσό του ήλιου, το μπλε της θάλασσας και το γαλάζιο του ουρανού που δεν θα μπορούσα παρά να τα αποτυπώσω!

-Στο βιβλίο σας χωρέσατε την ομορφιά και τα νιάτα της Ελλάδας. Αλήθεια, η Calliope πόσο πιστεύει στη Νέα Γενιά των Ελλήνων;

Πιστεύω πάρα πολύ, γι αυτό και τους αφιέρωσα ολόκληρο βιβλίο! Αυτά τα παιδιά, αύριο θα φέρουν το φως!

-Εν καιρώ κρίσης, αποφασίσατε να επιστρέψετε στην Ελλάδα με την οικογένειά σας κι εκτός από τη φωτογραφία να καταπιαστήτε και με μια άλλη σας αγάπη, τη μόδα. Ανοίξατε λοιπόν το μαγαζί Queen Calliope. Πώς πήρατε την απόφαση να επιστρέψετε και να επιχειρήσετε ένα τέτοιο βήμα;

Το έκανα για τα παιδιά μου. Η Ελλάδα είναι ένας ευλογημένος τόπος. Δεν θέλω τα παιδιά μου να γίνουν αμερικανάκια. Θέλω να μεγαλώσουν κάτω από αυτό το υπέροχο αττικό φως και να αποκτήσουν τις ίδιες αξίες που είχα και εγώ όσο μεγάλωνα.

34y34y.jpg

-Σε ποιες γυναίκες απευθύνονται οι δημιουργίες του Queen Calliope;

Σε γυναίκες ελέυθερες, με προσωπικότητα, που δεν φοβούνται να είναι ο εαυτός τους και που δεν έχουν την ανάγκη του brand name για να «δανειστούν» μια ταυτότητα! Η γυναίκα που φοράει τα δικά μου ρούχα, είναι μια γυναίκα πολυταξιδεμένη, καλλιεργημένη και δυναμική!

-Οι δημιουργίες σας είναι αρκετά boho και ethnic. Αυτό είναι και ��ο προσωπικό σας στιλ;

Φυσικά! Δεν θα με δεις ποτέ με ταγέρ (γέλια).

-Εκτός από την αγαπημένη σας Ινδία -από την οποία σαφώς έχουν επιρροές τα κοσμήματα και τα ρούχα που φέρουν την υπογραφή σας- από πού αλλού έχετε επμνευστεί;

Εμπνέομαι πάντα από όλους τους πολιτισμούς που έχουν μεγάλη κληρονομιά, εξού και η αγάπη μου για την Ινδία. Εμένα γενικά μ’ αρέσει το φολκλόρ των λαών. Όλα αυτά τα εκφράζω μέσω των δημιουργιών μου!

-Μπορεί η μόδα στην Ελλάδα του σήμερα να ευδοκιμήσει;

Φυσικά και ευδοκιμεί! Η κρίση κρύβει μέσα της ευκαιρίες για αναγέννηση! Τώρα έχει πια περιοριστεί και η ξενομανία που είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις παλαιότερα. Σήμερα, βλέπεις νέους σχεδιαστές να κάνουν εξαιρετική δουλειά!

-Πριν 1 χρόνο υποβληθήκατε σε διπλή μαστεκτομή. Kλείνοντας, τι συμβουλή θα δίνατε στις αναγνώστριες που περνούν κι εκείνες παρόμοια περιπέτεια υγείας;

Η συμβουλή που τους δίνω είναι να κάνουν προληπτικό έλεγχο! Να μην φοβούνται και να έχουν πίστη ότι όλα θα πάνε καλά! Επίσης, δεν χρειάζεται να ντρέπονται! Πρέπει να τα μοιραζόμαστε όλα με τους ανθρώπους που μας αγαπούν γιατί αυτό μας αποφορτίζει!

-Ποιά είναι η δική σας κινητήριος δύναμη στη ζωή;

Η τέχνη μου και η αγάπη!

-Το μότο σας;

Αισιοδοξία, δύναμη, αγάπη κι ένωση!

-Ποιος στόχος σας θα θέλατε να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2015;

Να μπορέσω να βρω χρόνο να ξαναρχίσω τις συνεργασίες μου στην Αμερική. Μου έχουν λείψει οι δουλειές μου έξω, γιατί πλέον δεν έχω τη «πολυτέλεια» να λείπω εκτός Ελλάδος και να αφήνω τα παιδιά μόνα τους. Θα ήθελα λοιπόν μέσα στο 2015, να κάνω κάποιες επιλεγμένες δουλειές στο εξωτερικό.

Από τη Κατερίνα Τσαμούρη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top