Πρεμιέρα στο… Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έκανε η Angelina Jolie

Επέστρεψε δριμύτερη στα καθήκοντά της και ζήτησε λύσεις για τους πρόσφυγες

Το… ντεμπούτο της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Ουνέσκο για τους πρόσφυγες έκανε χθες η Angelina Jolie, αποδεικνύοντας σε όλους ότι επέστρεψε δυναμικά μετά τη σοβαρή περιπέτεια με την υγεία της.

Φορώντας ένα αυστηρό κοστούμι, με διακριτικό μακιγιάζ, η Angelina πήρε το λόγο και ζήτησε από τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να θέσουν ως προτεραιότητα τους βιασμούς στις εμπόλεμες ζώνες.

jolie1.jpg

«Στις μέρες μας εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια γυναίκα, παιδιά και άνδρες έχουν πέσει θύματα βιασμού κατά τη διάρκεια πολεμικών συγκρούσεων», είπε η Angelina και πρόσθεσε:

«Ο ΟΗΕ εδώ και 67 χρόνια βρίσκεται αντιμέτωπος με πολέμους και συγκρούσεις, όμως ακόμα δεν έχει θέσει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση των βιασμών στις ζώνες πολέμου. Εσείς ορίζεται την ατζέντα. Αν το Συμβούλιο Ασφαλείας θέσει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας και των β��ασμών, τότε σίγουρα θα αρχίσουν να λαμβάνονται μέτρα γι΄ αυτά τα θέματα. Αν όχι, τότε αυτές οι φρικαλεότητες θα συνεχιστούν».

jolie2.jpg

Η Angelina Jolie που έχει ταξιδέψει σε πάρα πολλές εμπόλεμες ζώνες κατά τη διάρκεια της ομιλίας της δεν παρέλειψε να αναφερθεί ονομαστικά σε γυναίκες, θύματα βιασμού που συνάντησε η ίδια στα ταξίδια της.

jolie3.jpg
Όπως για παράδειγμα μια μητέρα ενός πεντάχρονου κοριτσιού που βιάστηκε έξω από ένα αστυνομικό τμήμα στο Κονγκό, ή μια γυναίκα από τη Συρία που δεν θέλησε να αποκαλύψει τ��ν ταυτότητά της, περιγράφοντας τα όσα έζησε γιατί ήξερε πολύ καλά ότι θα υποβαλλόταν και πάλι στα ίδια ή σε χειρότερα βασανιστήρια.

«Να ξεκαθαρίσουμε ότι μιλάμε για νέα κορίτσια που βιάστηκαν πριν ακόμα τα σώματά τους να είναι έτοιμα για να κυοφορήσουν ένα παιδί. Αγόρια υπό την απειλή όπλου αναγκάζονται να βιάσουν τις μητέρες και τις αδελφές τους. Γυναίκες βιάζονται με μπουκάλια, κλαδιά δέντρων και μαχαίρια για να τους προκαλέσουν όσο μεγαλύτερη ζημιά γίνεται. Νήπια, ακόμα και μωρά αρπάζονται από τα σπίτια τους και βιάζονται», είπε η ηθοποιός, περιγράφοντας τη φρίκη που ζουν εκατομμύρια άνθρωποι στις εμπόλεμες ζώνες.

jolie4.jpg

Στο τέλος μάλιστα ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσει το ψήφισμα και να μην αγνοήσουν και πάλι το ζήτημα.

jolie5.jpg

«Αναλάβετε τις δεσμεύσεις σας, συζητήστε το θέμα στα κοινοβούλια των χωρών σας, κινητοποιήστε τον κόσμο και προσθέστε το στις ατζέντες της εθνικής εξωτερικής σας πολιτικής. Μαζί μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία της παλίρροιας, να τιμωρήσουμε την ανομία και να βάλουμε ένα τέλος σ’ αυτές τις φρικαλεότητες», είπε.

jolie6.jpg

Αμέσως μετά την ομιλία της Angelina, το Συμβούλιο υιοθέτησε νομικά δεσμευτικό ψήφισμα, που αξιώνει απόλυτο και άμεσο τερματισμό όλων των πράξεων σεξουαλικής βίας από όλα τα εμπλεκόμενα σε συρράξεις μέρη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top