Η Ελλάδα... γερνάει: Σταθερή η μείωση του νεανικού πληθυσμού

Τι δείχνουν τα στοιχεία των τελευταίων δεκαετιών.

ηλικιωμένοι

Η Ελλάδα… γερνάει, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για τα κράτη- μέλη του για τα έτη 1970- 2012 και την αναλογία του πληθυσμού κάτω των15 ετών στο συνολικό ποσοστό.

Και μπορεί τα τελευταία χρόνια που αποτυπώνουν τα στοιχεία να μην υπάρχει περαιτέρω πτώση, αλλά αυτό οφείλεται μάλλον στο «κατώφλι» στο οποίο έχει βρεθεί η χώρα από άποψη υπογεννητικότητας, παρά στο ότι υπάρχουν βάσιμες πιθανότητες για ένδειξη αντιστροφής της κατάστασης (ειδικά αν συνυπολογισθεί ότι συνεχίζεται το brain drain και μετά το 2012 μέχρι το οποίο υπάρχουν στοιχεία για το ποσοστό του νεανικού πληθυσμού).

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ είναι αποκαλυπτικά αλλά και ανησυχητικά για το τι μπορεί να συνεπάγεται η μακροχρόνια τάση γήρανσης του πληθυσμού, σε μία σειρά από κρίσιμους τομείς, από την εθνική άμυνα μέχρι την παραγωγικότητα και το ασφαλιστικό.

Η τάση χτυπάει «καμπανάκι». Το 1970 ένας στους τέσσερις κατοίκους στην Ελλάδα ήταν ηλικίας κάτω των 15 ετών (24,63%). 10 χρόνια αργότερα κάτω των 15 ετών είναι περίπου ένας στους πέντε κατοίκους (με το ποσοστό να έχει πέσει στο 22,81%).

Η πτώση της αναλογίας του νεανικού πληθυσμού σε σχέση με τον συνολικό συνεχίζεται τα επόμενα χρόνια κατεβαίνοντας κάτω και από την αναλογία 1 προς 5 (19,35%) το 1990. Το 2000 πλέον, λιγότεροι από ένας στους έξι (ποσοστό 15,32%) στην Ελλάδα έχουν ηλικία κάτω των 15 ετών, με την καθοδική τάση να συνεχίζεται περεταίρω και να φτάνει στο τέλος της δεκαετίας, το 2010 στο 14,62%.

Από το 2008 η τάση φαίνεται να σταθεροποιείται πάντως σε ποσοστά περί το 14,5-14,6% (14,66% το 2012) αλλά όπως επισημάνθηκε παραπάνω αυτό μάλλον οφείλεται στο ότι η Ελλάδα έπιασε «κατώφλι», παρά στο ότι υπάρχουν ενδείξεις αντιστροφής της τάσης. Σε αυτό το συμπέρασμα θα πρέπει να συνυπολογισθεί ότι η οικονομική κρίση και τα μέτρα περικοπών που ελήφθησαν από την Πολιτεία (π.χ. μείωση δικαιούχων και ποσών στα επιδόματα τρίτου παιδιού και πολυτέκνων) λειτουργούν λογικά στην αντίθετη κατεύθυνση. "Πατήστε" στο διαδραστικό γράφημα του star.gr και δείτε χρονιά με χρονιά τη μείωση της ποσοστιαίας αναλογίας των κατοίκων της χώρας κάτω των 15 ετών στον συνολικό πληθυσμό.   

Του Αλέξη Διακόπουλου (adiakopoulos@star.gr)

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top