Κι όμως αυτές οι τροφές καταπολεμούν την κατάθλιψη!

Η μεσογειακή διατροφή όπλο κατά της ψυχικής ασθένειας

μεσογειακή διατροφή

Η κατάθλιψη είναι η σύγχρονη μάστιγα της εποχής μας. Σε όλο τον κόσμο, εκατομμύρια άνθρωποι είναι καταθλιπτικοί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναφέρει πως η κατάθλιψη θα είναι σύντομα η δεύτερη μετά τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, παθολογική οντότητα. Πράγματι, για τις γυναίκες ηλικίας 15-45, έχει ήδη γίνει το πιο συχνό πρόβλημα.

Υπάρχει όμως κάποιος εύκολος τρόπος που μπορεί να μας βοηθήσει όχι μόνο να δράσουμε προληπτικά κατά της ψυχικής αυτής ασθένειας, αλλά και να την καταπολεμήσουμε αφού εμφανιστεί.

Οι ειδικοί λένε πως η μεσογειακή διατροφή είναι όπλο ενάντια της κατάθλιψης. Μάλιστα υπάρχουν και συγκεκριμένες τροφές που μας παρέχουν αυτά που χρειαζόμαστε για να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας.

  • Φιστίκια. Σκόρδο. Σολομός και τόνος. Κοτόπουλο. Σπανάκι. Λάχανο. Μπανάνες. Γλυκοπατάτες. Αβοκάντο. Ολικής αλέσεως προϊόντα. Αυτά όλα είναι πηγές της Βιταμίνης B6  που απαιτείται για την παραγωγή σεροτονίνης, η οποία με τη σειρά της ρυθμίζει τη διάθεση και τον ύπνο. Πολύ μικρή παραγωγή σεροτονίνης συνδέεται με την κατάθλιψη. Χρειαζόμαστε βιταμίνη Β6 καθημερινά από τη διατροφή μας.
  • Σολομός. Στρείδια. Γαύροι. Σκουμπρί. Μύδια. Σε αυτές τις τροφές θα βρεις DHA: Eίναι ένας τύπος του Ωμέγα 3 που βοηθά στην παραγωγή μιας ορμόνης στον εγκέφαλο που προστατεύει τους νευρώνες και συμβάλλει στην δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων. 
  • Κρεμμύδια. Σπαράγγι. Αγκινάρες. Σκόρδο. Μπανάνες. Βρώμη. Είναι πηγές πρεβιοτικών που χρειάζονται τα καλά μικρόβια στο έντερο μας για να παραμείνουν ζωντανά.
  • Γιαούρτι. Ξινολάχανο. Κεφίρ. Kimchi ή άλλα ζυμωμένα λαχανικά, όπως γογγύλια, αγγούρια ή καρότα. Είναι πηγές προβιοτικών που αναπληρώνουν τα καλά βακτήρια.

Τα παραπάνω στηρίζονται σε αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Felice Jacka του πανεπιστημίου Deakin της Αυστραλίας.

Οι ερευνητές εξέτασαν αν η βελτίωση της διατροφής ανθρώπων με βαριά κατάθλιψη, θα βελτίωνε τη διάθεσή τους. Μετά από 12 εβδομάδες υγιεινού προγράμματος διατροφής φάνηκε πως όλοι οι καταθλιπτικοί που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν εμφανώς πιο ευχάριστη διάθεση.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top