Το «σακάκι που βελάζει» στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου Δρόση & Δροσίνη

Ένα έργο του Stanislav Stratiev σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαπέτρου

το «σακάκι που βελάζει»

Η Θεατρική Ομάδα Ψυχικού (ΘΟΨΥ) θα παρουσιάσει στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου Δρόση & Δροσίνη στο Ψυχικό το έργο ΤΟ ΣΑΚΑΚΙ ΠΟΥ ΒΕΛΑΖΕΙ του Stanislav Stratiev, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαπέτρου.  Μια σάτιρα στη γραφειοκρατία γραμμένη το 1976, πάντα όμως επίκαιρη.

Ένας νομοταγής πολίτης κούρεψε το μαλλιαρό σακάκι του, στο χωριό όπου κουρεύουν πρόβατα. Για να ξεπεράσει την τυπικότητα του αρμοδίου, το δήλωσε σαν πρόβατο. Μετά από λίγες μέρες παίρνει μια ειδοποίηση, να πληρώσει φόρο για το πρόβατο που εκτρέφει και δεν το έχει δηλώσει. Έτσι βρίσκεται αντιμέτωπος με τη γραφειοκρατία, που πιστεύει στα χαρτιά κι όχι στον άνθρωπο.

Ο ίδιος, πεισματάρης αλλά κυρίως ιδεολόγος, δεν δέχεται κανέναν συμβιβασμό, γιατί θέλει να βλέπει στον καθρέφτη έναν άνθρωπο αξιοπρεπή, που δεν αναγκάστηκε να υποκύψει και να αποδεχτεί κάτι που δεν είναι αλήθεια.

Κωμωδία ή δράμα; Να γελάσει κανείς ή να κλάψει με τη στενοκεφαλιά της γραφειοκρατίας, αλλά και των ανθρώπων που την υπηρετούν;
"Ενας νομοταγής πολίτης κούρειμε το σακάκι του που ήταν πολύ... μαλλιαρό, στο χωριό όπου κουρεύουν πρόβατα. Για να ξεπεράσει την τυπικότητα του αρμοδίου, ο οποίος δεν μπορούσε να καταγράψει ότι κούρεψε σακάκι, το δήλωσε σαν πρόβατο. Μετά από λίγες μέρες παίρνει μια ειδοποίηση από τη Δημόσια Υπηρεσία, να πληρώσει φόρο για το πρόβατο που εκτρέφει και δεν το έχει δηλώσει.

Στην προσπάθειά του να αποδείξει το λάθος βρίσκεται αντιμέτωπος με τη γραφειοκρατία, που πιστεύει στα χαρτιά κι όχι στον άνθρωπο. Εγκαταλείπεται από τους φίλους του, που είτε κουράστηκαν, είτε συμβιβάστηκαν. Αντίθετα ακολουθείται από ανθρώπους που εξακολουθούν να πιστεύουν στον άνθρωπο και είναι διατεθειμένοι να αγωνιστούν για την αλήθεια, Θυσιάζοντας τα πάντα.
ο ίδιος, πεισματάρης αλλά Κυρίως ιδεολόγος, δεν δέχεται κανέναν συμβιβασμό. Θα παλέψει μέχρι τέλους για να δικαιωθεί. Για έναν πολύ απλό λόγο. Γιατί έχει το δίκιο με το μέρος του και θέλει να βλέπει στον καθρέφτη έναν άνθρωπο αξιοπρεπή, που δεν αναγκάστηκε να υποκύψει και να αποδεχτεί κάτι που δεν είναι αλήθεια.

Ο Stratiev θέλει στο έργο του οι υπάλληλοι να ερμηνεύονται από τον ίδιο ηθοποιό, γιατί η σύγκρουση του Ιβάν Αντόνωφ δεν είναι με τους ανθρώπους, αλλά με τη γραφειοκρατία, η οποία έχει ένα πρόσωπο.

Γραμμένο το 1976, το έργο παραμένει επίκαιρο, με τη διαχρονική γραφή του συγγραφέα να ταιριάζει απόλυτα, μετά από 44 χρόνια, στην ελληνική πραγματικότητα. Ο συγγραφέας γεννήθηκε στη Σόφια το 1941. Σπούδασε βουλγαρική φιλολογία και εργάστηκε σαν δημοσιογράφος. "Εγραιμε Διηγήματα, Θεατρικά έργα και Κινηματογραφικά σενάρια. Από το 1975 μέχρι το θάνατό του το 2000, εργάστηκε ως δραματουργός στο Κρατικό Σατιρικό Θέατρο της Σόφιας.

Το «σακάκι που βελάζει» μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες. Το Δεκέμβριο συμπλήρωσε ακριβώς 38 χρόνια από την Πανελλήνια Πρώτη, σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου.

Ταυτότητα παράστασης:

Σκηνοθεσία : Βασίλης Παπαπέτρου

Παίζουν:

Ιβάν Αντόνωφ: Μιχάλης Δελής,

Εβγγένι:Γιώργος Αποστολίδης

Τζόρο:  (1) Παναγιώτης Γλιάτας, (2) Μάνος Ζαβάκος

Κομμώτρια .........     Βάσια Αθανασούλα
Υπεύθυνη κουρείου     Μαρία Παλιοθοδώρου
Χωριάτισσα 1 ........      Ζακλίν Γερμιγιά
Ντίκο Βασίλης Παπαπέτρου    
Άνθρ. με τα καμινέτα     Μαρία Παλιοθοδώρου 
Άνθρ.του Ανελκυστήρα  Βασίλης Παπαπέτρου   
Γυναίκα του  Γιάννα Κατσιάρα  
Υπάλληλος    Μαρία Κατζουράκη
Χωριάτισσα 2......... Άννα Αγγελάτου
Ντερμεντζίεβα     Δώρα Σωπασουδάκη
Νοικοκυρά      Βάσια Αθανασούλα
Γιατρός ...    Ζωή Πανούση
Νοσοκόμος..   Βασίλης Παπαπέτρου 
Ιβάνοβα Μαρία Παλιοθοδώρου   
Πόρτες Βάσια Αθανασούλα Ζωή Πανούση Ζακλίν Γερμιγιά Γιάννα Κατσιάρα Αννα Αγγελάτου  
 

Σχεδιασμός προγράμματος και
Μουσική επιλογή : Βασίλης Παπαπέτρου
"Ηχος και φως :
Σοφία Βιδάλη και Βασίλης Αργυράκης
Vίdeo παράστασης: Βασίλης Αργυράκης

Ημερομηνίες παραστασεων:

Πα 31/1     20:00
Σα  1/2      20:00
Κυ  2/2      20:00
Δε  3/2      21:00  
Πα  7/2      20:00
Σα  8/2      20:00
Κυ  9/2      20:00
Δε 10/2     20:00
Είσοδος ελεύθερη.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top