Νίκος Χαραλαμπόπουλος: Ο μεγαλύτερος συλλέκτης της Μαρίας Κάλλας

Έχει την πληρέστερη παγκοσμίως συλλογή, αφιερωμένη στην αιώνια ντίβα!

Μαρία Κάλλας

Η αύρα της αιώνιας ντίβας «υπάρχει» μέσα από 370 προσωπικά της αντικείμενα! Ο παθιασμένος συλλέκτης αποκαλύπτει στο Star.gr και στην Έλγκα Νταϊφά την Μαρία πίσω από την Κάλλας αλλά και την Μαρία του Αριστοτέλη!

Πόσο φως «χωράει» σε μια ζωή; Πόσο σκοτάδι; Η Μαρία είδε να αποθεώνουν την Κάλλας… Η Κάλλας να ταπεινώνουν τη Μαρία. Το πιστοποιητικό του θανάτου της αναγράφει «φυσιολογικά αίτια» και όμως τίποτα σε εκείνη δεν ήταν καθημερινό, φυσιολογικό.. Η φωνή της, πάνω από τον ουρανό, η φήμη της, χωρίς σύνορα, το πάθος της, χωρίς όρια…  

Σήμερα ο Νίκος Χαραλαμπόπουλος έχει τη μεγαλύτερη, παγκοσμίως, συλλογή προσωπικών αντικειμένων της Μαρίας Κάλλας. Ο επίμονος συλλέκτης μιλάει στο Star.gr για την αλήθεια της ντίβας αλλά και τη γυναίκα πίσω από την κουίντα όπως αντικατοπτρίζεται μέσα από τις 370 ψηφίδες του παζλ της ζωής της… Ένα ατελείωτο encore!

Αυθεντικό γιαπωνέζικο κιμονό από βαρύ μετάξι. Δωρήθηκε στη Μαρία Κάλλας κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στην Άπω Ανατολή

«Ξεναγήστε» μας στους «θησαυρούς» της Κάλλας που υπάρχουν στη συλλογή σας.
Η συλλογή με τα 370 αντικείμενα διατρέχει όλη τη ζωή της, από τον βαφτιστικό σταυρό μέχρι το μεταξωτό καφτάνι που φορούσε όταν πέθανε. Ακόμα και το πιστοποιητικό θανάτου της που εκδόθηκε από γιατρό-ρευματολόγο. Επιπλέον περιλαμβάνει φορέματα, κοσμήματα, αξεσουάρ, πίνακες, έπιπλα, γράμματα προσωπικοτήτων που συναναστρεφόταν (Γκρέις Κέλι, Λόρενς Ολίβιε, Άβα Γκάρντνερ) καθώς και ερωτικές επιστολές της στον Ωνάση.  

Ποια ήταν η ερωτευμένη-Μαρία μέσα από τις επιστολές της; 
Είναι πολύ προσωπικές και πρέπει να παραμείνουν απόρρητες. Αποτελούν γράμματα μιας ερωτευμένης γυναίκας, απολύτως παραδομένης στον άνθρωπο που αγαπά. 

Το αγαπημένο  φλιτζάνι - αντίκα του Ωνάση που έπινε πάντα τον καφέ του, όταν επισκεπτόταν τη Μαρία στο σπίτι της στο Παρίσι

Η Κάλλας και ο Ωνάσης αντάλλασσαν πανάκριβα δώρα;
Πρόκειται για θρύλο. Κάποια πράγματα, αργότερα, απέκτησαν αξία, λόγω του συνδέσμου τους με το ζευγάρι. Η Κάλλας αγαπούσε τα κινέζικά διακοσμητικά και ο Ωνάσης της είχε χαρίσει πολλά. Τέτοιο δώρο ήταν ένα ζευγάρι ελεφαντάκια-λιβανιστήρια που δημοπρατήθηκε, πριν χρόνια, για 780.000 ευρώ.  

Δώρα της Κάλλας που φορούσε πάντα ο Ωνάσης: χρυσή καδένα "δεμένη" με χρυσό μενταγιόν με την Παναγία και χρυσός κόφτης πούρων

Στη συλλογή μου υπάρχουν δώρα της Κάλλας προς τον Ωνάση, όπως μια χρυσή αλυσίδα με έναν χρυσό πουροκόφτη και μια εικονίτσα της Παναγίας. Ο Ωνάσης δεν τα αποχωριζόταν.  
Ένα άλλο δώρο, που προσέφερε η Μαρία στον Άρη και βρίσκεται στην κατοχή μου, είναι μια κασμιρένια κουβέρτα Hermes. Ήταν το μοναδικό, προσωπικό αντικείμενο, που πήρε μαζί του σε νοσοκομείο στο Παρίσι, όπου και πέθανε. Μετά τον θάνατό του τον σκέπασαν με την κουβέρτα.  

Η Μαρία λάτρευε τα κοσμήματα, ο Άρης της χάριζε δώρα πολλών καρατίων;
O Ωνάσης είχε ζητήσει από τον οίκο Cartier να χρεώνεται ο λογαριασμός του για κάθε αγορά της, εκείνη όμως γνωρίζοντάς το, δεν πήγε ποτέ! Τα μόνα κοσμήματα, που έλαβε από εκείνον ήταν ένα μπρασελέ με διαμάντια και ένα σετ Van Kleef & Arpels.  

Εντυπωσιακό γούνινο μπολερό από φυσικό λευκό μίνκ. Στην επένδυσή του από λευκό μετάξι είναι κεντημένη η υπογραφή του μικρού ονόματος της Κάλλας. Πιθανόν δώρο του Ωνάση.

Η Κάλλας ήταν ιδιαίτερα κοκέτα, είχε αδυναμία σε κάποιο ρούχο ή αξεσουάρ;  
Στα αγαπημένα της ήταν μια ετόλ από ερμίνα με κεντημένη την υπογραφή της, παραγγελία από τον Birger Christensen, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή γουναρικών παγκοσμίως. Όταν ταξίδεψε στην Τουρκία, για τα γυρίσματα της «Μήδειας», η βαλίτσα με τη γούνα χάθηκε και βρέθηκε μήνες αργότερα. Σήμερα η γούνα αποτελεί μέρος της συλλογής μου.  

Τι αλλάζει όταν την εγκαταλείπει ο Ωνάσης; Η «πτώση» φαίνεται και στα προσωπικά της αντικείμενα;
Η «εγκατάλειψη» είναι μύθος. Μια εβδομάδα μετά τον γάμο του, της χτυπούσε την πόρτα, ξεσηκώνοντας τους γείτονες. Ύστερα από ώρες «πολιορκίας», εκείνη άνοιξε. Η αλλαγή που αναφέρεστε ήταν κυρίως στιλιστική. Στη δεκαετία του εβδομήντα άφησε την εικόνα της Ντίβας που διατηρούσε ως εργαλείο δουλειάς και επέλεγε το απλό και πρακτικό ντύσιμο της εποχής. Η Κάλλας ήταν αισιόδοξη και δυνατή αν και είχε, όπως όλοι, μεταπτώσεις που συνδέονταν με τη μείωση των επαγγελματικών της υποχρεώσεων. Η σταδιακή απώλεια της φωνής, της στέρησε τον ουσιαστικότερο λόγο ύπαρξης.  

Χρυσός σταυρός με έβενο, ένα από τα αγαπημένα κοσμήματα της Κάλλας-ειδικότερα την τελευταία περίοδο της ζωής της. Τοποθετήθηκε στη σορό της με σκοπό να καεί μαζί της, αλλά τελικά αφαιρέθηκε. Ανήκει πλέον στον Χαραλαμπόπουλο

Ποιές από τις πολύτιμες «ψηφίδες» της ζωής της δυσκολευτήκατε να αποκτήσετε; 
Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια να αποκτήσω τον χρυσό σταυρό με έβενο που τοποθετήθηκε στη σορό της. Η αδερφή της φοβούμενη ότι θα μου έφερνε κακοτυχία, δεν ήθελε να μου τον δώσει.  

Το πιάνο της Κάλλας συνδέθηκε με τις μεγάλες της καλλιτεχνικές επιτυχίες, αργότερα το χάρισε στον αγαπημένο της μαέστρο Τονίνι ενώ σήμερα αποτελεί κορωνίδα της συλλογής του Ν. Χαραλαμπόπουλου 

Βγήκατε ποτέ εκτός προϋπολογισμού; 
Η ακριβότερη αγορά μου ήταν το πιάνο που είχε στο σπίτι της στο Μιλάνο, τα χρόνια της μεγάλης καριέρας. Όταν άφησε την Ιταλία, το χάρισε στον μαέστρο Τονίνι. Στο Παρίσι πήρε άλλο, το οποίο δεν συνδέεται με τους καλλιτεχνικούς της θριάμβους. 

Χρυσή τσάντα Bulgari με διαμάντια της δεκαετίας του ’50. Στο εσωτερικό της έχει χρυσό κραγιόν και πουδριέρα

Μέσα από τα 370 αντικείμενα της συλλογής, ανακαλύψατε άγνωστες πλευρές της; 
Από την αλληλογραφία της παρουσιάζεται ως ένας άνθρωπος δοτικός, αισιόδοξος, με αγάπη για τη ζωή και τους άλλους. Σύμφωνα με τους οικείους της ήταν απλή και καθημερινή, στοιχεία που εκπλήσσουν όσους θα περίμεναν να αναδύεται η εικόνα του μύθου και της μεγαλοφυίας. Η ανθρώπινη και τρυφερή Κάλλας με το απαράμιλλο ψυχικό μεγαλείο είναι αυτή, που θαυμάζω και αγαπώ!

Της Έλγκας Νταϊφά  

*Όλα τα αντικείμενα των φωτογραφιών ανήκουν στον συλλέκτη Νίκο Χαραλαμπόπουλο

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top