O Ελληνικός κινηματογράφος δίνει το στίγμα του στην Νέα Υόρκη!

Χτίζει γέφυρες πολιτισμού ανάμεσα στις δυο πλευρές του Ατλαντικού

O Ελληνικός κινηματογράφος «ταξιδεύει» για πέντε γεμάτες μέρες στην πόλη που ποτέ δεν κοιμάται, στη Νέα Υόρκη. Το 12ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Νέας Υόρκης (New York Greek City Film Festival)  από τις 18 έως τις  22 Οκτωβρίου θα δώσει την ευκαιρία στους θεατές να γνωρίσουν και να απολαύσουν κάποιες από τις καλύτερες ταινίες της σύγχρονης ελληνική κινηματογραφικής παραγωγής…

Η τελετή έναρξης θα σηματοδοτηθεί με την προβολή της ταινίας « 1968» του βραβευμένου Τάσου Μπουλμέτη… Το έργο με μια γλυκόπικρη ματιά μας θυμίζει το αθλητικό έπος της μπασκετικής ΑΕΚ που κόντρα στα προγνωστικά κέρδισε την Σλάβια Πράγας..  Ο άθλος συνεπήρε όχι μόνο τους Έλληνες της Πόλης αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα στην σκιά της χούντας. Πρωταγωνιστούν οι: Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Αντώνης Καφετζόπουλος, Ορφέας Αυγουστίδης, Γιάννης Βούρος,  Γιώργος Μητσικώστας, Στέλιος Μάινας, Βασιλική Τρουφάκου.

12ο New York Greek City Film Festival  

Τα 4.920 μίλια που χωρίζουν την Αμερική από την Ελλάδα δεν είναι ικανά να εμποδίσουν το ελληνικό άρωμα και την ελληνική κινηματογραφική ματιά να… νιώσουν το φεστιβάλ… σαν στο σπίτι τους!

Στο επίκεντρο της μεγάλης φιλμικής γιορτής του 12ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογραφικού Νέας Υόρκης θα βρίσκονται 25 ελληνικές ταινίες (μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους). Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν:

Η μοντέρνα ιστορία έρωτα και προδοσίας «Success Story» που υπογράφει ο, πάντα ανήσυχος,  Νίκος Περάκης. Στους κεντρικούς ρόλους οι: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Τζένη Θεωνά, Πάνος Μουζουράκης, Τόνια Σωτηροπούλου. Επίσης θα προβληθεί και η πρώτη ελληνική περιπέτεια πολεμικών τεχνών, η φιλόδοξη «Chinatown: The Three Shelters» της Αλίκης Δανέζη- Κνούτσεν με τους Γιάννη Στανκογλου, Θεμιδα Μπαζάκα. Η σκηνοθέτης τολμά να δοκιμαστεί σε …αχαρτογράφητα νερά για την ελληνική κινηματογραφία και  μοιάζει να κερδίζει το στοίχημα. 

Οι θεατές όμως του Φεστιβάλ χάρη στην ποικιλομορφία των ταινιών από την καρδιά της Νέας Υόρκης θα βρεθούν πίσω στην Ελλάδα. Θα πραγματοποιήσουν μια κινηματογραφική στάση στα βουνά της Αρκαδίας  χάρη στην ταινία «Της Πατρίδας μου η Σημαία» του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, θα «επισκεφθούν» τους ναούς της Σαντορίνης με το έργο «Στο Σώμα της» του Ζαχαρία Μαυροειδή αλλά και θα «περπατήσουν» στα χωράφια της κατακλυσμένης από πρόσφυγες Μυτιλήνης  με το «Citizen Xenos» του Λουκά Παλαιοκρασά..

Η σκοτεινή αίθουσα του Φεστιβάλ θα πλημμυρίσει από νότες και αγαπημένα τραγούδια του αξέχαστου θεσσαλονικιού τραγουδοποιού Νίκου Παπάζογλου μέσα από το «Εγώ και ο Ίσκιος μου» των Μιχάλη Αριστείδου και Ιωάννη Γρηγορόπουλου.  Ο τίτλος του βιογραφικού ντοκιμαντέρ είναι «δανεισμένος» από το τραγούδι του Παπαζόγλου και τους στίχους του Λάζαρου Ανδρέου. Οι συντελεστές ακολούθησαν την διαδρομή του Παπάζογλου σε Αθήνα, Νίσυρο, Θεσσαλονίκη… Στα 100 λεπτά του φιλμ ανακαλύπτουμε άγνωστες πλευρές του Παπαζογλου από το… ηλεκτρικό του ξεκίνημα στους Olympians  έως την λαϊκή του διαδρομή, ενώ ο τραγουδοποιός Σωκράτης Μάλαμας εξομολογείται πως η απαρχή της πορείας του είναι αποτέλεσμα της προτροπής του “Παπάζη”, όπως αποκαλούσε τον Παπάζογλου.

Ιδιαίτερη θέση στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ και τα ιστορικά ντοκιμαντέρ. Οι σινεφίλ μέσα από το σελιλόιντ θα  ανακαλύψουν σκοτεινές σελίδες της ελληνικής Ιστορίας με ταινίες όπως το «Λουλούδια που Μαράθηκαν Νωρίς: Κακόπετρος, 28 Αυγούστου 1944» των Ματθαίου Φραντζεσκάκη και Βίκης Αρβελάκη. Το φιλμ «μιλάει» για το μικρό χωριό Κακόπετρος, στον Πλατανιά Χανίων που οι Γερμανοί κατακτητές βύθισαν στο πένθος όταν 23 παλικάρια δολοφονήθηκαν. Η τραγωδία στιγμάτισε ανεξίτηλα την ζωή, την καρδιά και την ψυχή των χωριανών και των γενεών που ακολούθησαν… Σαν κεράκι η μνήμη τους μένει ζωντανή!

Στην ίδια ιστορική κατηγορία και το έργο του Γρηγόρη Βαρδαρινού. «Θεσσαλονίκη 1917, Η φωτιά που γέννησε μια πόλη». H φωτιά ξεκίνησε από ένα προσφυγικό κατάλυμα στο βορειοδυτικό τείχος της πόλης, άφησε περισσότερους από 75.000 άστεγους και κατέκαψε σχεδόν ολόκληρο το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης σε 32 ώρες. Πάνω από 9.500 κτίσματα κάηκαν. Μέσα από τις στάχτες η πόλη και οι άνθρωποι της κοιτάξαν ξανά στα μάτια το μέλλον τους, αγωνίστηκαν και στάθηκαν όρθιοι. Η ταινία τεκμηρίωσης βασίζεται σε σπάνιο αρχειακό υλικό, μαρτυρίες εποχής αλλά και στην επιστημονική συνδρομή

Όμως το Φεστιβάλ δεν είναι μόνο προβολές. Στις 20 Οκτωβρίου θα τιμηθεί ο φημισμένος Ελληνοαμερικανός διανοούμενος Νταν Γεωργακάς ενώ η τελετή λήξης θα «σφραγιστεί» από την απονομή των Βραβείων Κοινού καθώς και την τιμητική βράβευση του Γιώργου Κιμούλη

Το 12ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Νέας Υόρκης (Νew York Greek City Film Festival)  οφείλει την έντονη παρουσία του στην Αμερικανική μητρόπολη στην δραστήρια καλλιτεχνική του διευθύντρια Μαρία Τζομπανάκη. Η σημαντική ηθοποιός με το μεράκι και το πάθος της έχει πετύχει να χτίσει γέφυρες πολιτισμού ανάμεσα στις δυο πλευρές του Ατλαντικού!

Έλγκα Νταϊφά
 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top