«Σερεντίπιτυ»: Τι σημαίνει και τι σχέση έχει με την ανακάλυψη της Αμερικής

Η «μυστήρια» λέξη που... δυσκόλεψε τους Άγγλους

Βρετανικό Λεξικό

Η λέξη «σερεντίπιτυ»(serendipity) χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σαν σήμερα, το 1754 και το 2004 ψηφίστηκε ως μία από τις δέκα πιο δύσκολες λέξεις στο αγγλικό λεξιλόγιο που μπορούν να μεταφραστούν σε άλλες γλώσσες!

Ωστόσο, λόγω της σημαντικής της έννοιας, μεταφράστηκε εν τέλει σε αρκετές ακόμα γλώσσες. Τι σημαίνει όμως;

Η λέξη «σερεντίπιτυ» χρησιμοποιείται για να περιγράψει σημαντικές ανακαλύψεις που γίνονται είτε τυχαία είτε ψάχνοντας για κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που τελικά ανακαλύφτηκε. 

Η πρώτη αναφορά και η ετυμολογία

Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε από τον Άγγλο ιστορικό και λόγιο Horace Walpole σε γράμμα που έστειλε προς τον Σερ Horace Mann. Ο Άγγλος ιστορικός «υιοθέτησε» αυτή τη νέα λέξη από ένα περσικό παραμύθι, στο οποίο τρεις ήρωες από το Σερεντίπ ανακάλυπταν πράγματα που δεν αναζητούσαν, από καθαρή τύχη ή και ευστροφία.

Μερικές τυχαίες ανακαλύψεις α λα… «σερεντίπιτυ»

-Η ανακάλυψη της Αμερικής: Το 1492 ο Χριστόφορος Κολόμβος έφυγε δυτικά για να πάει στην Ινδία και ανακάλυψε την Αμερική.

-Η ανακάλυψη των Κορν φλέικς: Η ιδέα για τα κορν φλέικς ξεκίνησε από ατύχημα όταν ένας γιατρός και ο αδερφός του άφησαν μαγειρεμένο σιτάρι να καθίσει και έφυγαν για να ασχοληθούν με κάποια άλλα θέματα. Όταν μετά από μία μέρα επέστρεψαν διαπίστωσαν ότι το σιτάρι είχε μπαγιατέψει, αλλά καθώς είχαν πολύ αυστηρό προϋπολογισμό αποφάσισαν να πιέσουν το ζυμάρι με πλάστες για να φτιάξουν φύλλα ζύμης. Προς έκπληξή τους διαπίστωσαν ότι αντί για φύλλα δημιουργούνταν νιφάδες τις οποίες έψησαν και σέρβιραν στους ασθενείς.

-Πενικιλίνη: Ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακάλυψε τυχαία την πενικιλίνη. Όπως αναφέρεται, επιστρέφοντας από τις διακοπές του παρατήρησε ότι μία καλλιέργεια σταφυλόκοκκου είχε προσβληθεί από γειτονική μούχλα. Αντί, όμως, να πετάξει τη χαλασμένη αποφάσισε να ασχοληθεί με τη μελέτη της και έτσι κατέληξε σε μια σπουδαία ανακάλυψη.

-Η κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου η οποία απέδειξε τη θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης και χάρισε το Βραβείο Νόμπελ στους δυο τεχνικούς των εργαστηρίων της Bell Telephone. Οι δύο τεχνικοί μελετώντας ένα θόρυβο στη ραδιοφωνική τους κεραία, διαπίστωσαν ότι στην πραγματικότητα επρόκειτο για ένα ασθενές σήμα που προερχόταν από το διάστημα, με την ίδια ένταση από όλες τις διευθύνσεις.


 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top