Ωνάσης-Κάλλας: Η εγκυμοσύνη της ντίβας της όπερας και το ερωτικό τρίγωνο

Το παιδί που δεν απέκτησαν, η Τζάκι Κένεντι και η απόπειρα αυτοκτονίας

Σαν σήμερα, στις 2 Δεκεμβρίου του 1923 γεννήθηκε, η φωνή «του αιώνα» όπως την είχαν χαρακτηρίσει. Ο λόγος για τη σπουδαία Μαρία Κάλλας, που σήμερα κλείνουν 100 χρόνια από τη γέννησή της.

Η Μαρία Κάλλας και το μυστήριο του θανάτου της

Εορτασμοί για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση της σταρ της όπερας, Μαρίας Κάλλας σε όλη τη χώρα θα γίνουν διάφοροι εορτασμοί για να τιμήσουν τη μνήμη της. Για παράδειγμα, στη Μεσσηνία και συγκεκριμένα, στην είσοδο του Νεοχωρίου Ιθώμης, σήμερα στις 12:30 μ.μ. , θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια παραστατικού ολόσωμου αγάλματος και άλλων έργων γλυπτικής αφιερωμένα στην ανεξίτηλη μουσική και πολιτιστική μνήμη που άφησε το πέρασμα η λαμπερή παγκόσμια προσωπικότητα Μαρία Κάλλας.

Στη Θεσσαλονίκη, σήμερα στις 19:00 θα λάβει χώρα η επετειακή εκδήλωση – αφιέρωμα με τίτλο «Μαρία Κάλλας: 100 χρόνια από τη γέννηση του μύθου», την οποία διοργανώνει το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο.

Μαρία Κάλλας και Αριστοτέλης Ωνάσης: Η ιστρορία αγάπης που έμεινε για πάντα στην Ιστορία

Εκείνη ήταν μία παγκοσμίου βεληνεκούς star της όπερας... Εκείνος, ήταν ο πλουσιότερος άνδρας του κόσμου. Η ένωσή τους έμεινε στην Ιστορία ως ένα από τα πιο εμμονικά και παθιασμένα love story.

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης μεγάλωσε ανεξάρτητος και με μεγάλη αυτοπεποίθηση. Από μικρή ηλικία είχε εμμονή με το να κάνει μεγάλη περιουσία. Έως την ηλικία των 32 ετών είχε βγάλει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια. Ήταν πάντα περικυκλωμένος από τις ωραιότερες γυναίκες, συχνά από πλούσιους κοσμικούς κύκλους.

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Φωτογραφία: Αssociated Press

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Φωτογραφία: Αssociated Press

Η Μαρία Κάλλας από την άλλη, γεννημένη σαν σήμερα στις 2 Δεκεμβρίου 1923 στη Νέα Υόρκη από οικογένεια Ελλήνων μεταναστών, ήταν παντρεμένη με έναν πλούσιο Ιταλό βιομήχανο, τον Giovanni Battista Meneghini, που ήταν λάτρης της όπερας, πιστός σύζυγος και «μέντοράς» της.

Η Μαρία Κάλλας. Φωτογραφία: Αssociated Press

Η Μαρία Κάλλας. Φωτογραφία: Αssociated Press

Η μοιραία συνάντηση Ωνάση-Κάλλας

Ακόμη και μετά τον γάμο του με την Τίνα Λιβανού και την απόκτηση των δύο παιδιών του, του Αλέξανδρου και της Χριστίνας, η περιπετειώδης φύση του Ωνάση δεν «κόπασε».  Αντιθέτως, η συνάντησή του με τη Μαρία Κάλλας πυροδότησε ένα απίστευτο ερωτικό πάθος που κράτησε σχεδόν μέχρι το τέλος της ζωής τους.

Αριστοτέλης Ωνάσης: Η αρχή του τέλους για τον μετανάστη που έγινε βασιλιάς

Ωνάσης και Κάλλας στο Μόντε Κάρλο το 1960. Φωτογραφία: Αssociated Press

Ωνάσης και Κάλλας στο Μόντε Κάρλο το 1960. Φωτογραφία: Αssociated Press

Την πρώτη φορά που Ωνάσης και Κάλλας γνώρισαν ο ένας τον άλλον ήταν σε μία δεξίωση στη Βιέννη. Ωστόσο, λίγη σημασία έδωσε ο ένας στον άλλον.

Μετά από λίγο καιρό όμως, η επόμενη συνάντησή τους θα αποδεικνυόταν μοιραία. Ο Έλληνας κροίσος πήγε σε μία από τις συναυλίες της και στη συνέχεια κάλεσε την ίδια και τον σύζυγό της στη θαλαμηγό «Χριστίνα», που έκανε κρουαζιέρα στη Μεσόγειο.

Ωνάσης και Κάλλας στη θαλαμηγό «Χριστίνα» ενώ κάνουν διακοπές στις Μπαχάμες το 1967.Φωτογραφία: Αssociated Press

Ωνάσης και Κάλλας στη θαλαμηγό «Χριστίνα» ενώ κάνουν διακοπές στις Μπαχάμες το 1967.Φωτογραφία: Αssociated Press

Πάνω στη θαλαμηγό οι δυο τους ξέχασαν όλα τα προσχήματα, ξεπέρασαν όλες τις αναστολές και δίχως δισταγμό ερωτεύτηκαν μπροστά στους συζύγους τους και τους υπόλοιπους καλεσμένους.

Ο ερωτισμός ανάμεσά τους ήταν τόσο έντονος, που όταν σε μία στάση της «Χριστίνας» στην Κωνσταντινούπολη ανέβηκε στη θαλαμηγό, ο Πατριάρχης Αθηναγόρας, ευλόγησε την Κάλλας και τον Ωνάση, νομίζοντας ότι είναι σύζυγοι. Επικράτησε αμηχανία όταν του εξήγησαν ποια ήταν η πραγματικότητα, ενώ υπήρξαν και κάποιοι που έκαναν λόγο για «προφητική ευλογία».

Οι φήμες λένε ότι εκείνη τη νύχτα, Ωνάσης και Κάλλας εγκατέλειψαν τη θαλαμηγό με μια βάρκα, για να απομονωθούν σε μία ήσυχη παραλία. Στη βάρκα φέρονται να έκαναν έρωτα για πρώτη φορά, σηματοδοτώντας την έναρξη ενός ιστορικού ειδυλλίου.

Αριστοτέλης Ωνάσης: Πώς είναι σήμερα η θαλαμηγός «Christina O»

Ο Έλληνας κροίσος και η ντίβα της όπερας κατά τη διάρκεια κρουαζιέρας στο Μονακό, στις 6 Ιουλίου του 1960.Φωτογραφία: Αssociated Press

Ο Έλληνας κροίσος και η ντίβα της όπερας κατά τη διάρκεια κρουαζιέρας στο Μονακό, στις 6 Ιουλίου του 1960.Φωτογραφία: Αssociated Press

Η προδοσία και ο γάμος με την Τζάκι Κένεντι 

Ωνάσης και Κάλλας πήραν διαζύγιο από τους συζύγους τους και έζησαν μία θυελλώδη ερωτική σχέση στο Παρίσι. Η ντίβα της όπερας σταμάτησε να τραγουδά και αφιέρωσε τη ζωή της στον Έλληνα κροίσο. Ωστόσο, τα πράγματα δεν ήταν όπως τα είχε φανταστεί. Ο Ωνάσης μετατράπηκε σε έναν δεσποτικό σύζυγο, απότομο, που συχνά φέρεται να την προσέβαλε μπροστά σε τρίτους και να καυγάδιζε άγρια μαζί της. Αυτά τουλάχιστον αναφέρουν τα δημοσιεύματα της εποχής. 

O γάμος του Ωνάση με την Τζάκι Κένεντι. Φωτογραφία: Αssociated Press

O γάμος του Ωνάση με την Τζάκι Κένεντι. Φωτογραφία: Αssociated Press

Το 1964 και ενώ περνούσαν το καλοκαίρι τους στον Σκορπιό, ο Ωνάσης υποσχέθηκε να της χαρίσει το νησί όταν θα παντρευόντουσαν. Δύο χρόνια αργότερα, όταν η Μαρία Κάλλας ήταν 42 ετών, του αποκάλυψε πως περίμενε το παιδί του. Εκείνος δε χάρηκε που θα γινόταν πατέρας και την απέτρεψε από το να το φέρει στον κόσμο. Φοβούμενη πως θα έχανε τον αγαπημένο της, δεν τόλμησε να του φέρει αντίρρηση. Σύντομα μετάνιωσε οικτρά γι΄αυτό που έκανε. 

Ο Έλληνας κροίσος με την πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ. Φωτογραφία: Αssociated Press

Ο Έλληνας κροίσος με την πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ. Φωτογραφία: Αssociated Press

Το επόμενο χτύπημα για τη Μαρία Κάλλας ήταν το 1968. Ωνάσης και Κάλλας μετρούσαν ήδη δέκα χρόνια σχέσης, όταν η ντίβα της όπερας έμαθε από τις εφημερίδες ότι ο Ωνάσης είχε παντρευτεί τη χήρα του Τζον Κένεντι, Τζάκι Κένεντι, στο νησί του Σκορπιού. Τα λόγια που είπε η Κάλλας ήταν προφητικά:

Οι θεοί είναι δίκαιοι. Θα υπάρξει δικαιοσύνη

Τζάκι και Ωνάσης στον Σκορπιό. Φωτογραφία: Αssociated Press

Τζάκι και Ωνάσης στον Σκορπιό. Φωτογραφία: Αssociated Press

Η σπάταλη Τζάκι, η απόπειρα αυτοκτονίας της Κάλλας και το ερωτικό τρίγωνο

Προδομένη από τον Ωνάση η Κάλλας αποσύρθηκε από τα εγκόσμια και απομονώθηκε στο διαμέρισμά της στο Παρίσι. Έναν μήνα μετά τον γάμο του ο Ωνάσης έφτασε στην πόλη του φωτός και την παρακάλεσε να τον συγχωρέσει, υποστηρίζοντας πως ο γάμος του ήταν «ευκαιριακός» και δεν είχε να κάνει με συναίσθημα. Η Κάλλας τον συγχώρησε, άρχισαν να περνούν ξανά χρόνο μαζί, ενώ έκαναν και δημόσιες εμφανίσεις. 

Την ίδια στιγμή ο γάμος του με την Τζάκι άρχισε να παίρνει την κατιούσα. Η Τζάκι έμενε μόνιμα στον Σκορπιό και ο Ωνάσης ζούσε μεταξύ Αθήνας-Παρισιού. Η χήρα του Κένεντι ένιωθε απομονωμένη. 

Απελπισμένη έστειλε ένα ερωτικό γράμμα σε πρώην σύντροφό της, λέγοντάς του πως «ελπίζω να ξέρεις τι σημαίνεις για εμένα». Όταν ο Ωνάσης ενημερώθηκε γι’ αυτό πήγε στον Σκορπιό και πέρασε τρεις παθιασμένες εβδομάδες μαζί της. 

Μόλις κατάλαβε πως η Τζάκι ήταν απόλυτα ικανοποιημένη, στράφηκε ξανά στην Κάλλας και άρχισε να τη βομβαρδίζει με τριαντάφυλλα και τηλεφωνήματα. 

Η ντίβα της όπερας ενοχλημένη δεν ανταποκρινόταν σε τίποτα και έτσι ο Ωνάσης εμφανίστηκε στο διαμέρισμά της στο Παρίσι, όπου απείλησε να πέσει με τη Mercedes του στο σπίτι της.

Στις 21 Μαΐου του 1970 δείπνησε με την Κάλλας σε εστιατόριο στο Παρίσι, κάνοντας ό,τι μπορούσε ώστε οι φωτογράφοι να αποτυπώσουν τη στιγμή.

Το διάσημο δείπνο στο Παρίσι, στις 2 Απριλίου του 1965. Φωτογραφία: Αssociated Press

Το διάσημο δείπνο στο Παρίσι, στις 2 Απριλίου του 1965. Φωτογραφία: Αssociated Press

Την επόμενη μέρα η είδηση ήταν πρώτο θέμα σε όλα τα media. Όταν το έμαθε η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ ταξίδεψε στο Παρίσι και μία μέρα μετά δειπνούσε στο ίδιο εστιατόριο με τον Ωνάση, εκεί όπου πριν δύο νύχτες ήταν με την Κάλλας. Με την επιστροφή της στην Αθήνα η Τζάκι ξόδεψε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε χαλιά, ενώ η Κάλλας λέγεται πως έκανε απόπειρα αυτοκτονίας, παίρνοντας πολλά χάπια. Ωστόσο επέζησε και επέστρεψε ξανά στην αγκαλιά του.

Η αρχή του τέλους ήταν ο θάνατος του γιου του, Αλέξανδρου

Ο Ωνάσης ήταν ενοχλημένος από την σπάταλη Τζάκι που γύριζε όλο τον κόσμο ξοδεύοντας τεράστια ποσά σε γούνες, κοσμήματα, και πολυτελή φορέματα, πολλά από τα οποία έμειναν κρεμασμένα στην ντουλάπα της δίχως ποτέ να τα φορέσει. Σκεφτόταν πλέον σοβαρά να πάρει διαζύγιο από τη χήρα του Κένεντι.

Η Μαρία Κάλλας ενώ επιβιβάζεται στη θαλαμηγό «Χριστίνα» στις 18 Σεπτεμβρίου του 1959. Φωτογραφία: Αssociated Press

Η Μαρία Κάλλας ενώ επιβιβάζεται στη θαλαμηγό «Χριστίνα» στις 18 Σεπτεμβρίου του 1959. Φωτογραφία: Αssociated Press

Τα πάντα όμως «σκοτείνιασαν» όταν ο γιος του Αλέξανδρος, σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα. Από εκείνη τη μέρα η ζωή έχασε το νόημά της για τον Αριστοτέλη Ωνάση. Ακόμα και η αγκαλιά της αγαπημένης του Μαρίας δεν μπορούσε να τον παρηγορήσει. Τον Μάρτιο του 1975 ο Ωνάσης άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 69 ετών. Λένε ότι ακόμα και το τελευταίο λεπτό, καλούσε την Κάλλας. 

Όταν η Τζάκι έμαθε ότι πέθανε ο σύζυγός της, λένε πως παρήγγειλε ένα φόρεμα Valentino κατάλληλο για κηδεία.

Τον Σεπτέμβριο του 1977 πέθανε και η Μαρία Κάλλας, σε ηλικία μόλις 54 ετών. Η τελευταία της επιθυμία ήταν οι στάχτες της να σκορπιστούν στον Σκορπιό, εκεί όπου είχε θαφτεί και ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Ωστόσο, αυτό δε συνέβη ποτέ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top