Σωτήρης Μουστάκας: Κρυφές πτυχές της ζωής του μεγάλου κωμικού

Σήμερα ο μεγάλος ηθοποιός θα γινόταν 83 χρόνων

 Η ζωή και το έργο του Σωτήρη Μουστάκα / βίντεο ΕΡΤ

Τα 83 του χρόνια θα έκλεινε σήμερα αν ζούσε ο Σωτήρης Μουστάκας, ένας από τους μεγαλύτερους κωμικούς ηθοποιούς της Ελλάδας. Μάλιστα, είχε βραβευθεί για την προσφορά του στην ελληνική επιθεώρηση.

 

Ο Σωτήρης Μουστάκας είχε 6 αδέλφια - Συνελήφθη στα 15 του 

Ο ηθοποιός γεννήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου του 1940 στην Λεμεσό της Κύπρου και είχε έξι μεγαλύτερα αδέρφια.

Σε ηλικία 15 ετών συμμετείχε ενεργά στον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ με στόχο την απελευθέρωση της Κύπρου από τη βρετανική κυριαρχία. Μαζί με συνομηλίκους του, μοίραζε φυλλάδια και έγραφε συνθήματα σε τοίχους. Οι Άγγλοι τον συνέλαβαν και τον έστειλαν φυλακή, όπου έμεινε για επτά μήνες.

Πέρασε με το ζόρι τις εξετάσεις του Εθνικού Θεάτρου

Την αγάπη του για το θέατρο την ανακάλυψε σε μια παράσταση του Νίκου Σταυρίδη τον οποίο και πλησίασε λέγοντάς του πως θέλει να γίνει ηθοποιός. Εκείνος θαύμασε το θάρρος του 14χρονου τότε αγοριού και του είπε να πάει στην Αθήνα να τον βρει. Μεσολάβησε όμως η σύλληψή του και καθυστέρησε να πάει. Όταν όμως τελικά πήγε, έπιασε δουλειά ως σερβιτόρος για να βγάζει τα προς το ζην. Μετά από παρότρυνση του Σταυρίδη, έδωσε εξετάσεις στη Δραματική του Εθνικού Θεάτρου αλλά απέτυχε. Δεν το έβαλε όμως κάτω. Έδωσε ξανά εξετάσεις τις οποίες πέρασε με το ζόρι, αφού οι περισσότεροι καθηγητές δεν αποδέχονταν το πηγαίο χιούμορ του και τον απέρριπταν αποκαλώντας τον "καραγκιόζη". 

Σωτήρης Μουστάκας: Ο Έρωτας της ζωής του

Τότε γνώρισε και την ηθοποιό Μαρία Μπονέλου, την οποία παντρεύτηκε το 1973. Μαζί απέκτησαν μια κόρη, την Αλεξία. Ήταν πολύ αγαπημένοι και έμειναν μαζί μέχρι που τους χώρισε ο θάνατος.

Σωτήρης Μουστάκας Μαρία Μπονέλου Αλεξία Μουστάκα

Ο Σωτήρης Μουστάκας με τη σύζυγό του Μαρία Μπονέλου (αριστερά) και την κόρη τους, Ειρήνη Μουστάκα (δεξιά)

Το 2007, ο Σωτήρης Μουστάκας, οπότε εισήχθη στο νοσοκομείο με λοίμωξη του αναπνευστικού. Στα 66 του χρόνια άφησε την τελευταία του πνοή.

Τρεις μήνες αργότερα έφυγε από τη ζωή και η αγαπημένη του Μαρία που έπασχε από Αλστχάιμερ.

Ο ίδιος έχει δηλώσει στο παρελθόν για το θέατρο:

«Η ηθοποιία είναι σαν ένα απάτητο κι ανεξερεύνητο βουνό. Σκαρφαλώνεις με κόπο, φτάνεις στην κορυφή και βλέπεις ότι υπάρχει κι άλλη κορυφή, κι ύστερα κι άλλη. Όταν πεις έφτασα, το έχεις χάσει το παιχνίδι».

«Είμαι αληθινός σ' αυτό που κάνω, χωρίς ψεύτικα τερτίπια, χωρίς χυδαιότητες και αυτό το νιώθει ο κόσμος. Για μένα το θέατρο είναι χαρά, κατάθεση ψυχής».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top