Η πρώτη απόπειρα πολιτικού γάμου στην Ελλάδα - Ο γερουσιαστής και η ερωμένη

Πόσο δημοφιλής είναι ο πολιτικός γάμος σε σύγκριση με τον θρησκευτικό

Έρευνα: Οι νέοι προτιμούν τους πολιτικούς γάμους! / Βίντεο ΣΚΑΪ

Σαν σήμερα στις 17 Φεβρουαρίου του 1982 εισήχθη και στη χώρα μας ο πολιτικός γάμος, 200 χρόνια μετά την καθιέρωσή του από τη Γαλλική Επανάσταση. Έως τότε στην Ελλάδα ίσχυε μόνο η υποχρεωτική ιερολογία του γάμου (θρησκευτικός γάμος), που είχε καθιερωθεί με Νεαρά του αυτοκράτορα Λέοντος ΣΤ' του Σοφού το 893 μ.Χ.

Σήμερα γάμος γίνεται... 11 Φεβρουαρίου γιορτάζουν οι παντρεμένοι!

Μία πρώτη απόπειρα για την εισαγωγή του πολιτικού γάμου στην Ελλάδα είχε γίνει στις 10 Μαρτίου του 1926 από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Ιωσήφ Κούνδουρο, αλλά η πρότασή του απορρίφθηκε από τον δικτάτορα Θεόδωρο Πάγκαλο. Στη συνέχεια, απασχόλησε και τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Αστικού Κώδικα τη δεκαετία του '30, χωρίς τελικά να υιοθετηθεί.

Μη ερρώσθαι τα συνοικέσια άνευ της ιεράς ευλογίας, αυτοκράτορας Λέοντος ΣΤ'

Το πρώτο γαμήλιο συμβόλαιο στην Ελλάδα υπογράφηκε το 1928!

Βάσει πληροφοριών που έδωσε ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας και Ιστορικού Αρχείου στο Δήμο της Αθήνας, Ελεύθερος Σκιαδάς, στο pontosnews.gr, το πρώτο γαμήλιο συμβόλαιο στην Ελλάδα υπογράφηκε πολύ πριν από την επίσημη καθιέρωσή του και χρονολογείται στο 1928, όταν ένας γερουσιαστής ήθελε να συζήσει με τη νεαρή ερωμένη του, αλλά η σύζυγός του δεν του έδινε διαζύγιο.

«Τη λύση έδωσε ένας συμβολαιογράφος από τον Πειραιά, ο κ. Βολικάκης ο οποίος ανέλαβε να συντάξει ένα “γαμήλιο συμβόλαιο” που θα κάλυπτε πλήρως τη νυν σύντροφο του γερουσιαστή, αλλά και τα παιδιά που θα αποκτούσαν. Κάτι που δεν άργησε να συμβεί, καθώς η σύντροφός του κυοφορούσε ήδη το παιδί του γερουσιαστή», δήλωσε ο Ελεύθερος Σκιαδάς. Όταν, όμως, ο τότε εισαγγελέας έμαθε για το συμβάν αυτό, προχώρησε σε ακύρωση του γάμου και επίπληξη του συμβολαιογράφου που ενήργησε ενάντια στον τότε νόμο. Παρ' όλα αυτά, ο γερουσιαστής συνέχισε τη συμβίωση με τη σύντροφο και την κόρη που απέκτησαν και παντρεύτηκαν όταν κατάφερε να πάρει το διαζύγιο από την επίσημη σύζυγό του. 

Σαν σήμερα στις 17 Φεβρουαρίου του 1982 εισήχθη και στη χώρα μας ο πολιτικός γάμος, 200 χρόνια μετά την καθιέρωσή του από τη Γαλλική Επανάσταση / Φωτογραφία: pexels

Ο πρώτος νόμιμος πολιτικός γάμος στη χώρα μας

Η ελληνική πολιτεία, αναγνωρίζοντας μόνο τον θρησκευτικό γάμο έως το 1982, παραβίαζε τη θεμελιώδη αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας και δημιουργούσε μία σειρά από προσωπικά αδιέξοδα σε αλλόθρησκους, άθεους και όσους ήθελαν να συνάψουν τέταρτο γάμο.
Η αναγνώριση του πολιτικού γάμου στην Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες αποφάσεις που έλαβε η υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου «Κυβέρνηση της Αλλαγής». Μία βαθιά εκσυγχρονιστική μεταρρύθμιση, αλλά και μία πράξη συμβιβασμού με ένα προαιώνιο θεσμό, όπως η Εκκλησία.

Ψηφιακά πλέον η άδεια πολιτικού γάμου

Θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 1250/82 (ΦΕΚ Α 46/07.04.1982), που κατέστησε ίσου κύρους τον πολιτικό και τον θρησκευτικό γάμο (διαζευκτικό σύστημα), χωρίς ο νομοθέτης να προχωρήσει στο υποχρεωτικό του πολιτικού γάμου, όπως ζητούσε η προοδευτική διανόηση και ήταν το καθεστώς στις Δυτικές Χώρες. Μεγάλη ήταν η αντίδραση στον χώρο της Εκκλησίας, η οποία κάμφθηκε από τη διάθεση συνδιαλλαγής του τότε αρχιεπισκόπου Σεραφείμ.

Ο πρώτος νόμιμα, πλέον, πολιτικός γάμος στην Ελλάδα, έγινε στο  Φραντάτο της Ικαρίας. «Στο χωριό Φραντάτο Ικαρίας, στις 18 Ιούλη του 1982 τελέστηκε ο πρώτος πολιτικός γάμος μεταξύ της 18χρονης τότε Σταματίνας Πλακίδα και του 24χρονου Δημήτρη Μαύρου από τη Νάξο. Ο γάμος έγινε στο κοινοτικό κατάστημα από τον πατέρα της νύφης, Σπύρο Πλακίδα, ο οποίος ήταν και ο κοινοτάρχης. Ο κόσμος του νησιού ήταν προοδευτικός ανέκαθεν. Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι στον γάμο παραβρέθηκε η μισή Ικαρία στην πλατεία του χωριού», είπε στο pontosnews.gr ο δήμαρχος Ικαρίας Νίκος Καλαμπόγιας.

Πιο δημοφιλής ο θρησκευτικός γάμος έως τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα

Ο θρησκευτικός γάμος στην Ελλάδα ήταν πάρα πολύ διαδεδομένος και δημοφιλής σε σύγκριση με τον πολιτικό, αφού ξεπερνούσε το ποσοστό του 90%. Η λαμπρή τελετή και η βαθιά θρησκευτική παράδοση που έχει ο λαός μας, είχαν εκτοξεύσει σε προτίμηση το θρησκευτικό μυστήριο έναντι του πολιτικού γάμου.

Όμως, όλα άρχισαν να αλλάζουν από τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα. Ο πολιτικός γάμος άρχισε να κερδίσει σταδιακά έδαφος και το 2012 έγινε η μεγάλη ανατροπή: Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), που ανακοινώθηκαν την 1η Αυγούστου του 2013, οι πολιτικοί γάμοι ξεπέρασαν για πρώτη φορά τους θρησκευτικούς (51,8% έναντι 48,2%).

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Ο γάμος του με την Άννα – Μαρία στην Αθήνα

Περισσότεροι οι πολιτικοί γάμοι σήμερα στην Ελλάδα

Τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, αλλά και έπειτα από αυτή, ο πολιτικός γάμος έχει γίνει πολύ αγαπητός και έχει κατακτήσει την πρώτη θέση σε προτίμηση ανάμεσα στα ζευγάρια που σκέφτονται να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους μαζί.

Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί μέσω του πολιτικού γάμου, δίνεται η δυνατότητα στα ζευγάρια να λύσουν, κυρίως, πρακτικά ζητήματα, όπως την αναγνώριση των παιδιών ή και περιουσιακά θέματα. Μάλιστα, έπειτα από τον πολιτικό γάμο αποφαζίσουν στη συνέχεια να προχωρήσουν και σε έναν θρησκευτικό, ενώ είναι πλέον συχνό το φαινόμενο μαζί με το μυστήριο να τελείται και η βάπτιση των παιδιών τους. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top