Αλ Καπόνε: Ο «βασιλιάς» των γκάγκστερ και το μαρτυρικό τέλος από σύφιλη

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο «Μοντέρνος Ρομπέν των Δασών»

Ο Αλ Καπόνε, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα στις 17 Ιανουαρίου 1899, υπήρξε o νούμερο ένα γκάνγκστερ της Αμερικής. Δέσποζε στον κόσμο του οργανωμένου εγκλήματος από το 1925 έως το 1931, «στην περίοδο της ποτοαπαγόρευσης.

Στο απόγειο της γκανγκστερικής καριέρας του είχε πάνω από 1.000 ένοπλους άντρες στην υπηρεσία του, ενώ η μισή αστυνομική δύναμη της πόλης του Σικάγο εισέπραττε έναν «εξτρά» μισθό από εκείνον.

Έλβις Πρίσλεϊ: Γυναίκες, σκάνδαλα και απιστίες

Το χαρακτηριστικό του ντύσιμο, το ριγέ κοστούμι με το καπέλο τοποθετημένο στραβά στο κεφάλι, έγινε σήμα κατατεθέν των γκάνγκστερ στις ταινίες του Χόλιγουντ, αν και στην πραγματικότητα δεν φόραγαν όλοι οι κακοποιοί με αυτό τον τρόπο το καπέλο τους.

Ο «Σημαδεμένος» Αλ Καπόνε

Το 1917 ο 18χρονος Αλ Καπόνε δούλευε στο νυχτερινό κέντρο του μαφιόζου Φράνκι Γέιλ. Μία νύχτα, επισκέφθηκε το μαγαζί ένας μικροεγκληματίας της τοπικής μαφίας, ο Φρανκ Γκαλούτσιο, που συνόδευε την όμορφη αδερφή του. Ο Καπόνε, γυναικάς από μικρός, πλησίασε την εξαιρετικά καλλίγραμμη αδερφή του Γκαλούτσιο και με πολύ δυνατή φωνή, έκανε ένα κομπλιμέντο για τα  οπίσθιά της. Ο Γκαλούτσι, με το που άκουσε το σεξιστικό σχόλιο, έβγαλε μαχαίρι. Ο Καπόνε ζήτησε συγγνώμη, αλλά ο θιγμένος αδελφός του έκανε τρεις ανεξίτηλες χαρακιές στο πρόσωπο.

Τα πρώτα του βήματα στο έγκλημα

Με το έγκλημα ήρθε σε επαφή πολύ νωρίς. Σε ηλικία 14 ετών εγκατέλειψε το σχολείο και εντάχθηκε σε μία συμμορία, με την οποία το 1920 μετακόμισε στο Σικάγο. Παράλληλα, ανέπτυξε δεσμούς με άλλη μία συμμορία και με τη δική του βοήθεια, οι δύο ομάδες συνεργάστηκαν, κυρίως στο λαθρεμπόριο μπύρας, τη μαστροπεία και τα παράνομα στοιχήματα. Πέντε χρόνια αργότερα, και μετά την επικήρυξη του αρχηγού της σπείρας, ο Καπόνε ανέλαβε τα ηνία. Το όνομά του έγινε συνώνυμο του τρόμου για τους αντιπάλους του και ως το τέλος της δεκαετίας βρισκόταν στη λίστα των πλέον καταζητούμενων κακοποιών.

Coco Chanel: Αξέχαστες φράσεις για το στιλ της ανυπέρβλητης γυναίκας

Ο Αλ Καπόνε, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα στις 17 Ιανουαρίου 1899, υπήρξε o νούμερο ένα γκάνγκστερ της Αμερικής. Δέσποζε στον κόσμο του οργανωμένου εγκλήματος από το 1925 έως το 1931, «στην περίοδο της ποτοαπαγόρευσης / Φωτογραφία AP

Ο «Μοντέρνος Ρομπέν των Δασών»

Ο θρυλικός γκάνγκστερ, που βασίλευε στο Σικάγο τη δεκαετία του ‘20, ήταν γνωστός και ως ο «Μοντέρνος Ρομπέν των Δασών», γιατί έδινε μεγάλο μέρος της περιουσίας του σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Συνήθιζε να δωροδοκεί, να εκφοβίζει και να επηρεάζει με τον τρόπο που τον συνέφερε, τα εκλογικά αποτελέσματα ώστε να μην έρχονται σε σύγκρουση με τα οικονομικά συμφέροντα και τις παράνομες δραστηριότητες του. Το λαθρεμπόριο αλκοόλ την  εποχή της μεγάλης ποτο-απαγόρευσης στην Αμερική ήταν από τους βασικούς πυρήνες εισοδημάτων του...

«Το βαπόρι από την Περσία»: Η ιστορία που βασίζεται σε αληθινό περιστατικό

Ο Καπόνε έμεινε ανέγγιχτος από το νόμο μέχρι τη «Σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου»

Στις 14 Φεβρουαρίου του 1929 έμελλε να διαπραχθεί το έγκλημα που έμεινε στην ιστορία ως η σφαγή του «Αγίου Βαλεντίνου». Κάποιοι άντρες του Καπόνε, μεταμφιεσμένοι σε αστυνομικούς, εισέβαλαν αιφνιδιαστικά σε ένα γκαράζ της οδού Κλαρκ 2222. Σκοπός τους ήταν να σκοτώσουν ή έστω να προειδοποιήσουν τον Τζωρτζ Μόραν, αρχηγό της συμμορίας του Βορείου Σικάγου. Στο γκαράζ βρισκόνταν εκείνη την ώρα επτά άτομα, τα οποία νόμισαν ότι επρόκειτο για έφοδο της αστυνομίας. Ο Τζωρτζ Μόραν βρισκόταν απέναντι και ετοιμαζόταν να διασχίσει τον δρόμο όταν είδε τους άντρες του Καπόνε μεταμφιεσμένους σε αστυνομικούς. Βλέποντας τους τράπηκε σε φυγή. Οι έξι όμως άντρες του δεν είχαν την ίδια τύχη, αφού γαζώθηκαν από τουλάχιστον 150 σφαίρες. Εκτός από τους έξι που δολοφονήθηκαν υπήρχε και άλλος ένας, άσχετος με τη συμμορία, φίλος του Μόραν.

Ύστερα από αυτό το περιστατικό η αστυνομία άρχισε τις συστηματικές προσπάθειες για τη σύλληψή του. Τον Μάιο του 1929 συνελήφθη για παράνομη οπλοφορία, καταδικάστηκε σε διετή κάθειρξη, αλλά αποφυλακίστηκε εννέα μήνες αργότερα λόγω καλής διαγωγής. Στο μεταξύ είχαν αρχίσει και οι διαδικασίες για την προσαγωγή του σε δίκη με αφορμή τη σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου. Οι κατηγορίες όμως έπεσαν στο κενό και ο Καπόνε απλώς κλήθηκε να πληρώσει το ποσό των 5.000 δολαρίων για ασέβεια προς το δικαστήριο. Το 1930 ήταν ο νούμερο ένα πιο επικίνδυνος εγκληματίας της πόλης του Σικάγο.

Η αρχή του τέλους του μεγάλου γκάνγκστερ

Στο μεταξύ, η Εφορία άρχισε να εξετάζει τα οικονομικά του. Το 1932 κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή και καταδικάστηκε σε 11 χρόνια φυλακή και πρόστιμο 50.000 δολαρίων. Οδηγήθηκε στις φυλακές της Ατλάντα, μετά την απόρριψη της έφεσής του, και δύο χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε στο Αλκατράζ. Στα μέσα της δεκαετίας του '30, άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα άνοιας, που οφειλόταν πιθανότατα στη σύφιλη που πέρασε όταν ήταν νεαρός και την οποία φημολογείτο ότι είχε κολλήσει από μια ιερόδουλη. Για λίγα χρόνια νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο των φυλακών και τελικά αποφυλακίστηκε στις 16 Νοεμβρίου του 1939.

Εξαιτίας της κακής κατάστασης της υγείας του, δεν επέστρεψε ποτέ στο Σικάγο, τουλάχιστον με την ιδιότητα του μαφιόζου. Το 1946 οι γιατροί του ανακοίνωσαν πως η νοημοσύνη του Αλ Καπόνε δεν ξεπερνά αυτή ενός δωδεκάχρονου παιδιού. Εγκαταστάθηκε στο σπίτι του στη Φλόριντα, κοντά στους πολύ στενούς συγγενείς του και ως το θάνατό του, στις 25 Ιανουαρίου του 1947, δεν ξαναεμφανίστηκε ποτέ δημοσίως.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top