Το άγνωστο δράμα του Νίκου Κούρκουλου – Οι απώλειες που τον σημάδεψαν

Το άσχημο προαίσθημα που του βγήκε αληθινό

«Ήξερε ο πατέρας μου ότι δεν είχε πολύ χρόνο για εμάς» / βίντεο mega

Σαν σήμερα, στις 5 Δεκεμβρίου του 1934, πριν από 89 χρόνια, γεννήθηκε στην περιοχή Ζωγράφου ο Νίκος Κούρκουλος.

Μάνος Κατράκης: Οι γάμοι, η φτώχεια, ο τζόγος και τα δίδυμα που έχασε

Ο μεγάλος Έλληνας ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου, μεγάλωσε σε μια πολύτεκνη οικογένεια. Ήταν το δεύτερο παιδί από τα τέσσερα της οικογένειας Κούρκουλου. Ο πατέρας του εργαζόταν ως κουρέας ενώ ο ίδιος από μικρός έκανε δουλειές του ποδαριού για να βοηθάει. Προκειμένου να δουλεύει πήγαινε σε νυχτερινό γυμνάσιο.

«Έχω δουλέψει στου Ελευθερουδάκη το χρυσοχοείο, στη Βιοχρώμ, στου Βελισσαρόπουλου το υφαντουργείο. Και τι δεν έχω κάνει! Εκεί στου Βελισσαρόπουλου δούλευα στον αργαλειό, φτιάχναμε διπλόφαρδα σεντόνια», έχει πει ο ίδιος σε μία από τις συνεντεύξεις του.

Ο χαμός του μεγάλου του αδερφού σε ναυάγιο

Όταν ο Νίκος Κούρκουλος ήταν 18 χρόνων, ο μεγάλος του αδερφός, Σπύρος, ταξίδευε με γκαζάδικο σαν τρίτος πλοίαρχος, όταν το πλοίο χτυπήθηκε ανοιχτά της Βενεζουέλας από τυφώνα και κόπηκε στα δύο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, αρχικά, σχεδόν όλοι σώθηκαν. Λέγεται ότι ο καπετάνιος πήρε μαζί του σε μια βάρκα τους πλοιάρχους και τους δύο μηχανικούς. Η βάρκα μετά από περιπλάνηση στη θάλασσα, ξεβράστηκε σε μια ακτή της Βενεζουέλας, όπου οι κάτοικοι βρήκαν το άψυχο σώμα του καπετάνιου. Οι υπόλοιποι που επέβαιναν στη βάρκα δεν βρέθηκαν ποτέ...

Γκέλυ Μαυροπούλου: Η ζωή και το μοναχικό τέλος μίας κυρίας του θεάτρου

Ο Νίκος Κούρκουλος με τη Μαριάννα Λάτση

Ο Νίκος Κούρκουλος με τη σύζυγό του Μαριάννα Λάτση, την κόρη τους Εριέττα στο θέατρο της Επιδαύρου

Την ημέρα του ναυαγίου, ο Νίκος Κούρκουλος ξύπνησε ξαφνικά και είπε στη μητέρα του: «Μάνα, μεγάλο κακό θα μας βρει».

Ο ηθοποιός δεν είχε μιλήσει ανοιχτά για τον χαμό του πρώτου του αδερφού παρά μόνο είχε δηλώσει για εκείνον: «Ήμουν το δεύτερο παιδί. Το νούμερο που, έτσι πιστεύω, είναι το πιο δυνατό τις περισσότερες φορές. Είναι η άμιλλα που αναπτύσσεται στο δευτερότοκο παιδί. Γεννιέται με το στίγμα, ότι ποτέ δεν θα γίνει πρώτο… ως παιδί ζει πάντα για να ξεπεράσει τον πρώτο αδελφό του. Εγώ τουλάχιστον, με αυτό βασανιζόμουν. Και εκεί ήταν ο αγώνας, εκεί έδινα τη μάχη. Ήμουν ένα παιδί που έβγαλε νυχτερινό γυμνάσιο, επειδή ήθελε να αποδείξει ότι «εγώ μπορώ να σπουδάζω και να φέρνω και λεφτά στο σπίτι». Πήγα, δούλεψα, πήγα και στο νυχτερινό γυμνάσιο και όλα τα λεφτά πήγαιναν στο σπίτι. Βέβαια, όλα αυτά δεν είχαν να κάνουν με τον αδελφό μου… Ο πρώτος αδελφός μου, ο Σπύρος, ήταν ένα εξαίρετο παιδί, το καλύτερο παιδί ή αν θέλεις, πολύ καλύτερο παιδί από μένα… Μετά από κάποια χρόνια, ένιωσα τύψεις για τη συμπεριφορά μου απέναντί του, και κάποια στιγμή του είπα: «Ποτέ δεν θα συγχωρήσω στον εαυτό μου, που σου φέρθηκα έτσι σαν πιτσιρικάς». Τον είχα πει κάποτε «χαραμοφάη». Είναι πολύ σκληρά τα παιδιά. Μερικές φορές είναι κακά πολύ. Ο αδελφός μου σπούδαζε, αλλά εγώ δεν καταλάβαινα τότε. Αυτός πήγαινε στη Σχολή Εμποροπλοιάρχων, άρα χαραμοφάης, ενώ εγώ ήμουν ο δουλευταράς, που πήγαινε και στο νυχτερινό...»

Αλέκος Σακελλάριος: Όταν η Βουγιουκλάκη τον μήνυσε επειδή τη «χλεύαζε»

Nίκος Κούρκουλος

Ο Νίκος Κούρκουλος σε ομιλία του σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Εθνικού Θεάτρου

Ο Νίκος Κούρκουλος έχασε και άλλον αδερφό

Το δράμα όμως του ηθοποιού δε σταμάτησε εδώ. Λίγα χρόνια αργότερα, ο τρίτος γιος της οικογένειας, ο Στέφανος, δούλευε στην οικοδομή όταν ξαφνικά έπεσε από την ταράτσα και σκοτώθηκε. 

Λέγεται μάλιστα ότι η συναισθηματική φόρτιση που είχε στην ιστορική σκηνή της ταινίας «Ορατότης Μηδέν», που καίει τα υπάρχοντά του έξω από το σπίτι του, οφείλεται στη μνήμη του αδελφού του, καθώς η ταινία αναφέρεται σε ένα θανατηφόρο, στημένο ναυάγιο.

Ο θάνατος του μεγάλου ηθοποιού

Το 2001 ο ηθοποιός διαγνώστηκε ότι έπασχε από καρκίνο στο ρινοφάρυγγα. Παρά τα προβλήματα υγείας, συνέχιζε να αγωνίζεται για το Εθνικό Θέατρο. Απεβίωσε στις 30 Ιανουαρίου 2007 και κηδεύτηκε στις 31 Ιανουαρίου 2007 στο νεκροταφείο Ζωγράφου, στη γειτονιά όπου μεγάλωσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top