Δένδιας: Κοινή αντίληψη με Σ. Αραβία για άκυρα μνημόνια Σαράζ - Τουρκίας

Πώς σχολίασε ο ΥΠΕΞ την έκθεση της γερμανικής Βουλής κατά των μνημονίων

Στην κοινή πεποίθηση  Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας ότι τα  μνημόνια Σαράζ – Τουρκίας  είναι άκυρα και ανύπαρκτα αναφέρθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας Νίκος Δένδιας,  μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπα Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα.  

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας με τον Νίκο Δένδια    

Ο κ. Δένδιας ανέφερε επίσης ότι η Αθήνα και το Ριάντ λειτουργούν από κοινού ως σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή.  «Όσον αφορά τη Λιβύη οι χώρες μας συμμερίζονται τις ίδιες ανησυχίες. Έχουμε και οι δύο την αντίληψη ότι τα δύο μνημόνια, τα οποία υπεγράφησαν από τον κ. Σαράζ και την Τουρκία είναι άκυρα και ανύπαρκτα. Επίσης, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για την κατάσταση τόσο για τη Λιβύη όσο και για την ευρύτερη περιοχή» τόνισε ο κ.  Δένδιας ο οποίος υπενθύμισε και τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το Νταβός, ότι τα μνημόνια είναι εξωφρενικά τόσο από νομική όσο από γεωγραφική άποψη.

Μητσοτάκης: Μέρος της λύσης στη Λιβύη η Ελλάδα

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να μείνουν σε διαρκή επαφή και να λειτουργούν από κοινού ως σταθεροποιητικοί παράγοντες στην περιοχή.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισήμανε επίσης ότι η σημερινή συνάντησή τους ήταν η δεύτερη που πραγματοποιείται δε διάστημα ενός μηνός περίπου,  αλλά και ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας «έχουν αποκτήσει μια ιδιαίτερη δυναμική και επισήμανε ότι αυτό για την Ελλάδα είναι μια στρατηγική επιλογή, δεδομένου ότι η Σαουδική Αραβία είναι μια ιδιαίτερα σημαντική χώρα, όχι μόνο στην αραβική χερσόνησο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή».

Για τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του γερμανικού Κοινοβουλίου κατά των μνημονίων Τουρκίας - Σαράζ, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι αυτή ως αναδεικνύει με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο τον αποσταθεροποιητικό τους ρόλο στην ασφάλεια και στη σταθερότητα στην περιοχή. «Δεν είναι μόνο δύο νομικά κείμενα που είναι ανύπαρκτα και επιβλαβή. Δημιουργούν μια αποσταθεροποιητική πραγματικότητα.  άποψη της Νομικής Υπηρεσίας του γερμανικού Κοινοβουλίου είναι μία ακόμα πέτρα στο οικοδόμημα που προσπαθούμε να χτίσουμε για να πείσουμε τη διεθνή κοινή γνώμη για την επικινδυνότητα αυτών των δραστηριοτήτων στην περιοχή μας».

Γερμανία: Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης παραβιάζει το Εθιμικό Δίκαιο Θαλάσσης

Σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Η  Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που αντιμάχεται την Τουρκία, αλλά είναι μια χώρα που στηρίζει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την εφαρμογή του διεθνούς Δικαίου. Αυτό θα συνεχίσει να κάνει η Ελλάδα. Εμείς θα θέλαμε να έχουμε ένα γείτονα που ευημερεί, που συμμερίζεται τον τρόπο που εμείς και η Ευρώπη βλέπει τα πράγματα».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top