Η απλή αναλογική και ο... Χίτλερ έφεραν μεγάλη ένταση στη Βουλή

Η φράση του Γεραπετρίτη που ξεσήκωσε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ

Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ προκάλεσε μια φράση του Γιώργου Γεραπετρίτη στη Βουλή.

Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε, μιλώντας για την απλή αναλογική, στην άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία, υποστηρίζοντας ότι το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα είχε ολέθριες συνέπειες και σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

«Η απλή αναλογική παράγει μόνο σοβαρότατες αρνητικές συνέπειες στα περισσότερα πολιτεύματα του κόσμου. Στην πραγματικότητα, η απλή αναλογική δεν είναι κάτι παραπάνω σήμερα, παρά ένα θεωρητικό απολίθωμα. Είναι πολύ λίγες οι ευρωπαϊκές χώρες και οι χώρες του κόσμου που υιοθετούν το σύστημα της απλής αναλογικής, και αυτές στηρίζονται σε ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης», είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

«Την απλή αναλογική, για πρώτη φορά, την εισάγει το σύνταγμα της Βαϊμάρης, το 1919, και εξ αυτού οδηγηθήκαμε στις εκλογές στη Γερμανία το 1933, όπου με περιορισμένο ποσοστό και εξαιτίας της αδυναμίας να συγκροτηθεί ισχυρός κυβερνητικός πόλος, αναλαμβάνει την εντολή νομότυπα ο Χίτλερ, για να οδηγήσει εκεί που οδήγησε. Η απλή αναλογική οδηγεί να υπάρχει κατάσταση πάγιων συνασπισμών που ουσιαστικά μηδενίζουν τον πολιτικό αντίλογο», σημείωσε ο υπουργός, επισημαίνοντας παράλληλα πως στην Ολλανδία από το 1997 έως το 1992 κυβερνούσε ο ίδιος κυβερνητικός συνασπισμός, ενώ στην Ιταλία οδήγησε στην τεράστια ιταλική ύφεση, την αδυναμία σχηματισμού κυβερνήσεων και στο φαινόμενο της κυβέρνησης του Τζιβάνι Σπαντολίνι, του 3%.

Όπως τόνισε, η Ελλάδα είχε απλή αναλογική πέντε φορές πριν τη μεταπολίτευση: «Οι εκλογές με την απλή αναλογική οδήγησαν την Ελλάδα σε παντελή αδυναμία, σε εμφυλίους πολέμους, σε μετεμφυλιακό κλίμα, σε πόλεμο».

Τζανακόπουλος: Πρόκειται για ιστορική αθλιότητα 

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αντέδρασε κάνοντας λόγο για «ιστορική αθλιότητα» από τον υπουργό.

«Ο κ. Γεραπετρίτης δε δίστασε, στην προσπάθεια να υπερασπιστεί τα συστήματα ενισχυμένης αναλογικής, να αποδώσει στην απλή αναλογική το γεγονός ότι αναδείχθηκε ο Χίτλερ στην Γερμανία. Πρόκειται για απαράδεκτη δήλωση, σας καλώ να ανακαλέσετε για λόγους ιστορικής ειλικρίνειας. Θέλετε να μου πείτε ότι δεν έφταιγε η Συνθήκη των Βερσαλλιών, οι υπέρογκες αποζημιώσεις, ένα συνολικό κοινωνικό και ιδεολογικό κλίμα, αλλά η απλή αναλογική; Πρόκειται για ιστορική αθλιότητα», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Γεραπετρίτης ενοχλήθηκε από τα περί αθλιότητας και απάντησε σε υψηλό τόνο στον κ. Τζανακόπουλο, σημειώνοντας πως η αναφορά του ήταν για το ιστορικό πλαίσιο και όχι τα αίτια που έφεραν την άνοδο των Ναζί στην εξουσία.

Σε σχόλιό του στο twitter, o Αλέξης Χαρίτσης έκανε λόγο για «ανιστόρητες και επικίνδυνες δηλώσεις» του υπουργού.

«Εάν ο υπουργός Επικρατείας είχε τον στοιχειώδη σεβασμό στην έννοια της δημοκρατίας, θα τις είχε ανακαλέσει ήδη. Ντροπή και μόνο ντροπή!», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιδράσεις και από το ΚΚΕ

«Το να λέτε κ.Γεραπετρίτη ότι η Βαϊμάρη έφερε την απλή αναλογική και η απλή αναλογική τον Χίτλερ είναι ανιστόρητο», δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

Όπως είπε, «το μπόνους των 50 εδρών είναι ληστεία».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top