Καταργείται η απλή αναλογική – Κλιμακωτό μπόνους στο πρώτο κόμμα

Τι προβλέπει ο νέος εκλογικός νόμος που θα ψηφιστεί την Παρασκευή

Βουλή Ολομέλεια

Κατάργηση της απλής αναλογικής και καθιέρωση κλιμακωτού μπόνους για το πρώτο κόμμα, εφόσον έχει υπερβεί το 25%, προβλέπει ο νέος εκλογικός νόμος ο οποίος εισάγεται, σήμερα Πέμπτη, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ο εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί την Παρασκευή.

Όπως προβλέπει, εφόσον το πρώτο κόμμα έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων.

Νέος εκλογικός νόμος: Τι προβλέπει – Γιατί ξέσπασαν σενάρια για πρόωρες

Από το 25% και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους μία έδρα, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%.

Τα ανωτέρω ισχύουν και σε περίπτωση συνασπισμού κομμάτων, εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων που τον απαρτίζουν είναι μεγαλύτερος από την δύναμη του αυτοτελούς κόμματος, που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων. 

Άμεση εφαρμογή με 200 ψήφους

Το σύστημα της απλής αναλογικής, που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη Βουλή, θα εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές (άρθρο 54 παρ.1Σ).

Η άμεση εφαρμογή νέου εκλογικού συστήματος απαιτεί πλειοψηφία 200 τουλάχιστον βουλευτών, κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή, δηλαδή, πλειοψηφία που δεν θα συγκεντρώσει ο νόμος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με δεδομένες τις θέσεις που έχουν διατυπώσει τα κόμματα στη διαδικασία συζήτησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

«Πράξη πολιτικής αξιοπιστίας και εντιμότητας»

Η αντικατάσταση της απλής αναλογικής, από ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, ήταν κεντρική προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, με το σκεπτικό ότι η απλή αναλογική είναι σύστημα που έχει συνδεθεί ιστορικά είτε με την ακυβερνησία είτε με παραλυτικές ισορροπίες για να μην καταρρεύσουν κυβερνητικά σχήματα.

Ο νέος εκλογικός νόμος ψηφίζεται, σύμφωνα με την κυβέρνηση, σε «ουδέτερο χρόνο» και συνεπώς αποκλείει τον αιφνιδιασμό του νομοθετικού και εκλογικού σώματος. Στόχο έχει «να προλάβει επώδυνες για τη χώρα δυσλειτουργίες που αναπόφευκτα θα προκύψουν και που έχουν καταγραφεί ήδη στην πολιτική μας ιστορία, από την εφαρμογή αναλογικών εκλογικών συστημάτων», έχει επισημάνει η κυβέρνηση.

«Παύει, με ευθύνη της κυβέρνησης, η αναζήτηση πολιτικών συγκλίσεων»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έχει καταγγείλει ότι η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή έναν «εκλογικό νόμο που, κλέβοντας έδρες από όλα τα κόμματα, και πριμοδοτώντας μ' αυτές το πρώτο κόμμα, αποβλέπει σε μονοκομματικές κυβερνήσεις», οι οποίες ήταν αυτές «που δημιούργησαν τις αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση».

«Όχι στις πλαστές αυτοδυναμίες»

«Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει την συντηρητική λογική των πλαστών αυτοδυναμιών και του τεχνητού δικομματισμού. Είναι λογική που συντηρεί την πόλωση και διχάζει τον λαό μας. Γι' αυτό και καταψηφίζουμε την πρότασή της», έχει δηλώσει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

«Ανόθευτη και άδολη απλή αναλογική»

«Η απλή και ανόθευτη αναλογική είναι ασυμβίβαστη τόσο με την ύπαρξη οποιασδήποτε μορφής μπόνους όσο και με την ύπαρξη πλαφόν εισόδου στη Βουλή (σήμερα είναι 3%)», έχει επισημάνει το ΚΚΕ που ανέκαθεν στηρίζει την ανόθευτη και άδολη απλή αναλογική.

«Το μπόνους παραβιάζει τη λαϊκή εντολή»

«Στο όνομα της "κυβερνησιμότητας", δηλαδή της αυτοδυναμίας, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης επαναφέρει το "δώρο-μπόνους" των έως και 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Είναι προφανές πως κάθε τέτοιο "δώρο-μπόνους" (κλιμακωτό ή σταθερό) παραβιάζει τη λαϊκή εντολή και κυριαρχία», έχει δηλώσει το ΜέΡΑ25.

«Το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό»

Η Ελληνική Λύση δηλώνει ότι προτάσσει το εθνικό συμφέρον από το κομματικό και μολονότι θα ήθελε απλή αναλογική, θα ψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, διότι πρέπει να εξασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα σε αυτή την κρίσιμη εποχή.

Κατέθεσαν ένσταση αντισυνταγματικότητας ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ με αίτημα να συζητηθεί πριν την έναρξη της συζήτησης για το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο που συζητιέται αυτή την ώρα.

«Η ρύθμιση μας θυμίζει τις χειρότερες μέρες της δεκαετίας του ‘50» είπε ο κ. Σπύρος Λάππας.

«Αντιβαίνει το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Όπως εξήγησε, στην περίπτωση που υπάρχει ένας συνασπισμός κομμάτων που λαμβάνει στις εκλογές ένα ποσοστό της τάξης του 60%, εάν το δεύτερο κόμμα λάβει 31%, αυτό θα σημαίνει ότι το μπόνους θα πάει στο κόμμα με το 31% και όχι σε αυτό με 60%.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top