Επίσπευση της λίστας των κυρώσεων κατά της Τουρκίας αποφάσισαν οι 28

Τι δήλωσε ο Μπορρέλ για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

τουρκικό γεωτρύπανο

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα στις Βρυξέλλες να ζητήσουν από την ομάδα εργασίας του Συμβουλίου, Relex, να επισπεύσει και να καταγράψει τα ονόματα των ατόμων και των οντοτήτων που θα περιληφθούν στη λίστα των σχετικών αποφασισμένων κυρώσεων για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορρέλ.

Δένδιας: Η Ελλάδα αναμένει να συμμετάσχει στα επόμενα στάδια για τη Λιβύη

“Υπό το πρίσμα των νέων τουρκικών παράνομων γεωτρήσεων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Συμβούλιο καλεί την αρμόδια ομάδα εργασίας να επιταχύνει και να ολοκληρώσει τις εργασίες της όσον αφορά τους καταλόγους των φυσικών προσώπων και οντοτήτων που εμπλέκονται στις προαναφερθείσες παράνομες δραστηριότητες”, δήλωσε συγκεκριμένα ο Ζοζέπ Μπορρέλ. Ερωτηθείς σχετικά ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι η ομάδα εργασίας πρέπει να επισπεύσεις την εργασία της και να καταλήξει σε απόφαση

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος, προήδρευσε της τακτικής συνάντησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων  και ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες πως η συζήτηση ολοκληρώθηκε χωρίς αποφάσεις αλλά με έναρξη την  κατάλληλης προεργασία για τα επόμενα βήματα της ΕΕ παράλληλα και σε σχέση με την εφαρμογή των αποφάσεων της διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Η Ελλάδα έτοιμη να μετάσχει στην επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

“Συζητήσαμε για τη Λιβύη αλλά χωρίς λήψη αποφάσεων”, τόνισε ο Ζ.Μπορρέλ, χαιρετίζοντας το αποτέλεσμα της Διάσκεψης του Βερολίνου, όπου “συμμετείχε όλο το Συμβούλιο Ασφαλείας”.

Διάσκεψη Βερολίνου: Θετική η πρώτη αντίδραση της Αθήνας

Ο ίδιος τόνισε ότι “είμαστε σε εκεχειρία, αλλά όχι ακόμα και σε πλήρη κατάπαυση του πυρός” και ανακοίνωσε ότι και οι δυο πλευρές έχουν ορίσει 5 διαπραγματευτές που θα καταλήξουν στην κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο η κατάπαυση του πυρός δεν αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη επιχείρησης της ΕΕ για την επιτήρηση της επιβολής του Εμπάργκο, όπως για παράδειγμα η επιχείρηση Σοφία. Η επιχείρηση Σοφία πρόκειται να ενεργοποιηθεί εκ νέου, αλλά όπως εξήγησε ο Ζ.Μπορρέλ, με επαναπροσδιορισμό της απόστολής της.

Ο Ζ.Μπορρέλ τόνισε ότι οι Υπουργοί ενημερώθηκαν αντάλλαξαν πληροφορίες και διόρισαν ομάδες εργασίας οι οποίες εξετάζουν επιμέρους πτυχές του ζητήματος με εντολή να καταλήξουν ως το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top