Διάσκεψη Βερολίνου: Θετική η πρώτη αντίδραση της Αθήνας

Τι ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι μετά το τέλος των συνομιλιών

Θετική ήταν η πρώτη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης μετά το τέλος της διάσκεψης του Βερολίνου, όπου συμφωνήθηκε η εκεχειρία στη Λιβύη, η απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων και η διατήρηση του εμπάργκο όπλων. 

Ολοκληρώθηκε η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη-Αυτή είναι η συμφωνία

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, κυβερνητικοί κύκλοι σχολίασαν ότι επιβεβαιώθηκε η προσήλωση στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της Λιβυης. 

Διάσκεψη Βερολίνου: Tα… ευτράπελα της οικογενειακής φωτογραφίας

Πρόσθεσαν, επίσης, ότι η επίσημη τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης θα γίνει από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. 

Ερντογάν: «Η Τουρκία έχει τρελάνει την Ελλάδα- Ο Μητσοτάκης παίζει λάθος»

«Είναι θετικό ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου επιβεβαίωσε την προσήλωση στην εξεύρεση πολιτικής λύσης για το θέμα της Λιβύης. Είναι επίσης θετική η δέσμευση όλων των συμμετεχόντων για τήρηση του εμπάργκο όπλων», ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι σχετικά με τη Διάσκεψη του Βερολίνου και συνέχισαν:

«Η επίσημη τοποθέτηση της ελληνικής πλευράς θα γίνει αύριο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου αναμένεται να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης».

ΣΥΡΙΖΑ: Μέγιστη πρόκληση να δίνει συμβουλές στην Ελλάδα ο Ερντογάν

Τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και όσα είπε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σχολιάζει με ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ. 

«Αποτελεί μέγιστη πρόκληση ο Πρόεδρος της Τουρκίας να δίνει συμβουλές στην Ελλάδα για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα τη στιγμή που έχει επιλέξει το δρόμο της παραβίασης του διεθνούς δικαίου και των μονομερών παράνομων ενεργειών», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ειδικά δε, αφού απέφυγε όλες τις προτάσεις της Ελλάδας, μετά το 2016, για επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας», σημειώνει η Κουμουνδούρου και προσθέτει πως «η Ελλάδα του 21ου αιώνα δεν πρόκειται να ακολουθήσει τη γείτονα στην επιστροφή της σε λογικές του 20ου - όπου οι εξελίξεις στην περιοχή μας αποτελούν "παιχνίδι"».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλήγει επισημαίνοντας πως «ο Πρόεδρος της Τουρκίας θα πρέπει να γνωρίζει ότι, ανεξάρτητα από την απαράδεκτη απουσία της Ελλάδας από τη Διαδικασία του Βερολίνου και τις εν προκειμένω κυβερνητικές ευθύνες, κοινή εθνική επιλογή όλων των ελληνικών δυνάμεων αποτελεί η προάσπιση - στο ακέραιο- των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Κίνημα Αλλαγής: Τρέχει πίσω από τα γεγονότα η κυβέρνηση

Αιχμές κατά της κυβέρνησης για την απουσία της χώρας από τη Διάσκεψη στο Βερολίνο εξαπέλυσε το Κίνημα Αλλαγής.

«Χθες στο Βερολίνο, δεν υπήρξε καμία απολύτως πρόοδος για την ακύρωση του παράνομου Μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης. Η Ελλάδα ήταν απούσα. Η ευθύνη της Κυβέρνησης είναι μεγάλη. Τρέχει πίσω από τα γεγονότα. Επιβάλλεται να κινηθεί αποτελεσματικά, να διαδραματίσει ρόλο στις εξελίξεις, να φέρει όλους και ιδιαίτερα τους εταίρους μας προ των ευθυνών τους. Πολιτική λύση για την Λιβύη χωρίς ακύρωση του Μνημονίου, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα», αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ.

Τι γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ για τη συμφωνία

«Τραπέζι για την Εκεχειρία» γράφει στο πρωτοσέλιδό της η Γενί Σαφάκ.

Η τουρκική εφημερίδα σχολιάζει ότι δε βγήκε συγκεκριμένο και καθαρό μήνυμα, το οποίο θα διασφαλίζει την εκεχειρία και ότι οι  πλευρές δεν άλλαξαν τις θέσεις τους.

«Λύση δεν υπάρχει, υπάρχει σχέδιο» είναι το πρωτοσέλιδο της Ακσάμ, με την εφημερίδα να σχολιάζει ότι οι ηγέτες συμφώνησαν σε ένα περιεκτικό πλάνο, ωστόσο και πάλι έμεινε στον αέρα η «μόνιμη εκεχειρία».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top